Karta dźwiękowa

Witam

Poszukuje zewnętrznej karty dźwiękowej na usb, która będzie w stanie wycisnąć trochę więcej z hyperx cloud'ów, które obecnie posiadam.

Na ten moment mam tylko zintegrowaną na płycie ASRock B150M-DVS R2.0 (realtek alc887) i nie jestem zbyt zadowolony, różnice zauważyłem przy podłączeniu słuchawek do smartfonu i byłem zaskoczony jak o niebo lepiej radzi sobie telefon niż moja integra...

Cena: w granicach 400zł, ale im taniej tym lepiej, wiadomo :)

modele, które sam znalazłem i nad zakupem się zastanawiam:

-Audiotrak Prodigy Cube (w tym przypadku nie jestem pewien czy ta karta nie będzie "za dobra" jak na moje słuchawki, (a nie chcę przepłacać niepotrzebnie)

-Audiotrak Maya u5

Dodam jeszcze, że słucham głównie muzyki rock'owej (gitarowe brzmienia), ale jestem też fanem dobrego bassu (tak wiem hyperx cloudy są głównie do gier), a w temacie kart dźwiękowych jestem totalnie zielony, wiem tylko tyle co zdążyłem dzisiaj poczytać, także liczę na waszą pomoc.

Z góry dziękuje.

Focusrite Scarlett Solo 2nd byłby lepszy od Audiotrak Prodigy Cube + można dobry mikrofon podłączyć

https://us.focusrite.com/usb-audio-interfaces/scarlett-solo

Focusrite Scarlett Solo 2nd byłby lepszy od Audiotrak Prodigy Cube + można dobry mikrofon podłączyć 

https://us.focusrite.com/usb-audio-interfaces/scarlett-solo

Noo dosyć ciekawa propozycja, a coś tańszego jesteś w stanie polecic?

Nie jestem jakimś wielkim audiofilem dlatego mimo, że napisałem 400zł to coś z niższej półki też da rade, chodzi o to żeby było lepiej niż na integrze a 400zł to górna granica.

Creative Sound Blaster X-Fi HD - z tańszych i trochę starszych modeli.

sprawdzałeś może listę polecanych dac'ów na audiofanatyku? jeśli nie to łap link.

www.audiofanatyk.pl/polecane-daci-i-karty-dzwiekowe/

przy niektórych kartach masz również recezje, które warto przeczytać. polecam też używać equalizera, on też robi sporą robotę. o ile karta którą kupisz lub dac nie będą go posiadały, to polecam equalizer APO.

Dzięki wam za odpowiedź

Wybrałem kilka modeli, teraz potrzebuje rady, który z nich wybrać do słuchawek hyperx cloud, nie jestem wymagający trochę więcej bassu chociażby zdałoby egzamin dlatego zdecydowałem patrzeć się na te tańsze modele:

Creative Sound Blaster X-Fi HD USB

S.M.S.L M2

Audiotrak Maya u5

a jeśli różnica będzie duża to jednak te trochę droższe:

Audiotrak Prodigy Cube

Focusrite Scarlett Solo 2nd

Także, proszę o pomoc w wyborze karty do słuchawek hyperx cloud (głównie) czasem z microwieży 30W

Co do powyższej listy:

• Creative Sound Blaster X-Fi HD jest raczej przeciętny jakości dźwięku, zalecam zwrócić oczy w stronę nieco droższego (circa 50 PLN) Creative Sound Blaster Omni 5.1, który prezentuje się pod tym względem dużo lepiej.
  • Audiotrak Maya U5 - jeszcze parę lat temu ten DAC uznawany był za jeden z najlepszych w swojej klasie cenowej. Czasy się jednak zmieniły, a nowsze rewizje cierpią na pewne problemy (np. szumy po USB). Nie da się również ukryć, że konkurencja oferuje lepsze układy w podobnej cenie.
  • S.M.S.L. M2 - sprzęt, który sam posiadam do dnia dzisiejszego (chociaż od jakiegoś czasu służy mi wyłącznie jako DAC przenośny). Mały, średnicowy grajek, który bez problemu poradzi sobie z napędzeniem Cloud'ów.

Więc jeśli nie planujesz zmieniać w przyszłości słuchawek na bardziej wymagające pod względem napędzenia/wysterowania, wybierałbym między:

• Creative Sound Blaster Omni 5.1 - lepiej doposażony w złącza
  • S.M.S.L. M2 - bardziej mobilny (rozmiar karty kredytowej), świetnie sprawdza się w roli DACa przenośnego

Jeśli natomiast nie wykluczasz zakupu w przyszłości takich słuchawek, wtedy warto zastanowić się nad:

• Audiotrak Prodigy Cube BE
  • S.M.S.L M3 (choć ten trochę przekracza budżet)

Mam nadzieję, że choć trochę rozjaśniłem sytuację.

Co do powyższej listy:

Creative Sound Blaster X-Fi HD jest raczej przeciętny jakości dźwięku, zalecam zwrócić oczy w stronę nieco droższego (circa 50 PLN) Creative Sound Blaster Omni 5.1, który prezentuje się pod tym względem dużo lepiej.
Audiotrak Maya U5 - jeszcze parę lat temu ten DAC uznawany był za jeden z najlepszych w swojej klasie cenowej. Czasy się jednak zmieniły, a nowsze rewizje cierpią na pewne problemy (np. szumy po USB). Nie da się również ukryć, że konkurencja oferuje lepsze układy w podobnej cenie.
S.M.S.L. M2 - sprzęt, który sam posiadam do dnia dzisiejszego (chociaż od jakiegoś czasu służy mi wyłącznie jako DAC przenośny). Mały,  średnicowy grajek, który bez problemu poradzi sobie z napędzeniem Cloud'ów.
Więc jeśli nie planujesz zmieniać w przyszłości słuchawek na bardziej wymagające pod względem napędzenia/wysterowania, wybierałbym między:

Creative Sound Blaster Omni 5.1 - lepiej doposażony w złącza
S.M.S.L. M2 -  bardziej mobilny (rozmiar karty kredytowej), świetnie sprawdza się w roli DACa przenośnego
Jeśli natomiast nie wykluczasz zakupu w przyszłości takich słuchawek, wtedy warto zastanowić się nad:

Audiotrak Prodigy Cube BE
S.M.S.L M3 (choć ten trochę przekracza budżet)
Mam nadzieję, że choć trochę rozjaśniłem sytuację.

Super takiej odpowiedzi oczekiwałem, dzięki za rozjaśnienie sytuacji.

Mój wybór najprawdopodobniej padnie na creative sound blaster z racji tego, że raczej zostanę przy cloudach na dłuższy czas a mobilność karty nie jest dla mnie istotna.

Także jeszcze raz dzięki wszystkim za odpowiedzi ;)

Prodigy Cube będzie tutaj bardzo spoko wyborem. HyperX bym sprzedał, łatwo idą bo są uważane za słuchawki do gier(co prawda lepiej się spisują w muzyce, ale "fejm" w grach jakoś zdobyły :) ) i za nawet nie 300zł bym kupił Shure SRH440 do nich pady od HM5 albo od SHURE SRH880 i jest bajka :). Szczególnie do muzyki jakiej ty słuchasz :).

Prodigy Cube będzie tutaj bardzo spoko wyborem. HyperX bym sprzedał, łatwo idą bo są uważane za słuchawki do gier(co prawda lepiej się spisują w muzyce, ale "fejm" w grach jakoś zdobyły  ) i za nawet nie 300zł bym kupił Shure SRH440 do nich pady od HM5 albo od SHURE SRH880 i jest bajka :). Szczególnie do muzyki jakiej ty słuchasz :).

Wiesz całkiem możliwe że kiedyś będę chciał się ich pozbyć ale na ten moment coś czuję że mi wystarczą zważywszy na to że używam ich cały czas na integrze to po zakupie karty i tak oczekuje sporej różnicy ;)

A cały fejm zdobyły pewnie przez to że są dobrze reklamowane przez streamerow na truniejach itd.

Sam od siebie mogę powiedzieć że są wygodne i solidnie wykonane.

Co do dźwięku to się nie wypowiem ale sam fakt że potrzebuje karty może coś znaczyć.

Akurat HyperX jakoś sporo na dopalacze ci nie da. Je się łatwo napędza. Owszem może będzie głośniej ale czy duża różnica w samej zmianie dźwięku... Swoją drogą pod jaki tel je podłączasz?

Akurat HyperX jakoś sporo na dopalacze ci nie da. Je się łatwo napędza.  Owszem może będzie głośniej ale czy duża różnica w samej zmianie dźwięku... Swoją drogą pod jaki tel je podłączasz? 

Podłączam je pod xiaomi mi5 prime no i różnica jest duża przede wszystkim mają większy bass na komputerze jest strasznie płaski dosłownie go nie czuć bawiłem się trochę equalizerem ale efekt wydawał się jakby sztuczny. Tyle w moim odczuciu, tak jak wspomniałem,nie znam się w tym temacie za bardzo, ale różnica jest zauważalna nawet dla takiego laika jak ja.

Dlatego nie wymagam też nic wielkiego czasem będę chciał podpiąć do karty Pioneer xem 22 któremu swoją droga też mały upgrade się przyda.

No mi5 jest znana z dobrego audio. Nie jest to poziom LG V20 czy V30... ale jednak jest naprawde wysoko :)

No mi5 jest znana z dobrego audio. Nie jest to poziom LG V20 czy V30... ale jednak jest naprawde wysoko 

Noo właśnie przez ten telefon zorientowałem się że marnuje potencjał słuchawek ;p