Karta graficzna (800-1000 zł)

Witam, Szukam typowo gamingowej karty graficznej w wyżej wymienionym przedziale cenowym, aktualnie zastanawiam się nad R9 380 oraz GTX 96.

Czy jest sens kupować wyżej wymienione modele, jeśli tak to jakie konkretne modele bądź też co proponujecie w zamian.

Karta będzie służyć do grania oraz streamowania/nagrywania.

Pozdrawiam

Polecam GTX 960, sam posiadam w domu 950/960/970 i każda śmiga jak marzenie.

Jak wybierzesz model nastawiony typowo na granie, to będziesz zadowolony, ja polecam od GB.

Co chwila nowe aktualizacje, sterowniki pod praktycznie każdy nowy tytuł i ogólnie wsparcie dla wielu gier.

R9 380 jest bardziej wydajne od gtx 960. Jedynie w miejscach procesorowych nvidia może wyjść na prowadzenie. Ale tak to wiedźmin itp chodzą lepiej na R9. Kupno tych kart ma sens jak mówimy o wersji 4gb. Polecam shaffire albo xfx.

ewentualnie można szukać używek wyjdzie taniej... ale to wiadomo że ryzyko wtedy jest ;)

Heh, ja kupiłem rok temu używkę GTX 780 SC ACX z gwarancją do 09.2017 za 1k zł

Minął rok, a karta nadal kosztuje tyle samo, nawet więcej :v Moim zdaniem lepiej polować na używki z 2 letnią gwarancja niż kupować jakieś gtx 960.

1000 zł z 2 letnią gwarancją? chyba od dobrego kolegi +.+ Realnie za 1000 zł najlepsze co kupisz co najwyżej 290, inaczej bez gwarancji, a to jak stąpanie po minie i liczenia na to że nie wybuchnie. Ostatecznie jeśli chcesz nową kartę to 380, która w tej cenie jest też spoko.

Mam R9 380, nawet nie wykorzystuje 40% mocy tej karty. Nie polecam tanich procesorów AMD :D

Ale wracając do tematu:

Generalnie polecałbym tą albo lepszego GTX'a niż 960 z szyną 128bit.

Zakupiłem Gigabyte GF GTX 960 4GB z systemem chłodzenia Windforce 2X

Dziękuję za odpowiedzi w temacie a moderatora proszę o zamknięcie tematu.

@Calvex

Heh, ja kupiłem rok temu używkę GTX 780 SC ACX z gwarancją do 09.2017 za 1k zł 

Minął rok, a karta nadal kosztuje tyle samo, nawet więcej  Moim zdaniem lepiej polować na używki z 2 letnią gwarancja niż kupować jakieś gtx 960.

Używki nie wchodziły w grę ;)

1000 zł z 2 letnią gwarancją? chyba od dobrego kolegi  +.+ Realnie za 1000 zł najlepsze co kupisz co najwyżej 290, inaczej bez gwarancji, a to jak stąpanie po minie i liczenia na to że nie wybuchnie.  Ostatecznie jeśli chcesz nową kartę to 380, która w tej cenie jest też spoko.

http://www.komputronik.pl/poradniki/jaka-karta-graficzna-do-1000-zl-czyli-co-kupic/

No kurczę patrz pierwszy lepszy wynik i już mamy wszystko podane na tacy z gwarancją 3 lata.

Mam R9 380, nawet nie wykorzystuje 40% mocy tej karty. Nie polecam tanich procesorów AMD 

Ale wracając do tematu:

Generalnie polecałbym tą albo lepszego GTX'a niż 960 z szyną 128bit. 

Jak jakiś tani komputer to tylko z intelem - kupisz sobie jakieś i3 z jakiś tam GTX, a u amd to za bardzo nie ma w czym wybierać.

Zaraz się rzucą fanboje AMD i powiedzą, że intel jest drogi i taniej można kupić u amd oszczędzając aż 1 grosz. Szkoda, że połowa technologii AMD ściągnęła od intela.

AMD poniżej 800zł było na prawdę ciekawym wyborem. Kupić dużo tańszy procek i zrobić OC. Teraz jak jest skylake i3 za 400-600zł (dokładnie nie pamiętam) to nie ma senseu już chyba ich kupować jeżeli starsze intele potanieją.

http://www.komputronik.pl/poradniki/jaka-karta-graficzna-do-1000-zl-czyli-co-kupic/

No kurczę patrz pierwszy lepszy wynik i już mamy wszystko podane na tacy z gwarancją 3 lata.

Jak jakiś tani komputer to tylko z intelem - kupisz sobie jakieś i3 z jakiś tam GTX, a u amd to za bardzo nie ma w czym wybierać.

Zaraz się rzucą fanboje AMD i powiedzą, że intel jest drogi i taniej można kupić u amd oszczędzając aż 1 grosz. Szkoda, że połowa technologii AMD ściągnęła od intela.

amd sciagnelo od intela wtf u talking about....

a moze intel od amd wiesz coo radze wylaczyc swoj tak zwany markowy komputer z wysokiej polki skladajacy sie z intela i nividia i wyjsc na dwor ...bo czytajac cie dochodze do wniosku ze sadzisz ze too intel tworzy karty graficzne GTX (bo ja sadzilem cale zycie ze too nividia;p) wiec o czym ty gadasz intel tylko i wylacznie tworzy procesory wiec jak amd ma sciGAC od intela ... chyba ze o technologie procesorow ci chodz i tuu cie zdziwie boo technologia wytwarzania procesorow jest inny niz tee u intela ..

hm? przecież mowa była o używanej 780 kupionej rok temu za 1000 zł z gwarancja praktycznie 2 letnią

amd sciagnelo od intela wtf u talking about....

a moze intel od amd wiesz coo radze wylaczyc  swoj tak zwany markowy komputer z wysokiej polki skladajacy sie z intela i nividia i wyjsc na dwor ...bo czytajac cie dochodze do wniosku ze sadzisz ze too intel tworzy karty graficzne GTX (bo ja sadzilem cale zycie ze too nividia;p) wiec o czym ty gadasz intel tylko i wylacznie tworzy procesory  wiec jak amd ma sciGAC od intela ... chyba ze o technologie procesorow ci chodz i tuu cie zdziwie boo technologia  wytwarzania procesorow jest inny niz tee u intela ..

Np. intel turbo boost.

No to ty tak myślisz i z pewnością twoje myślenie jest najbardziej słuszne, bo w końcu znajdujemy się w internecie więc nie będę nic na ten temat pisać.

Jak inna? AMD Power Now? Fakt, faktem technologia nie może być taka sama, bo jest w jakiś sposób opatentowana. Może z tym kopiowaniem i z połową przesadziłem, ale pociski godne...

aintel tworzy karty graficzne GTX (bo ja sadzilem cale zycie ze too nividia;p)

ostatnio gadałem kimś od nvidi i mi powiedział że to nie oni robią karty graficzne tylko producenci jak GB , MSi itd. ;)

Witam, Szukam typowo gamingowej karty graficznej w wyżej wymienionym przedziale cenowym, aktualnie zastanawiam się nad R9 380 oraz GTX 96.

Czy jest sens kupować wyżej wymienione modele, jeśli tak to jakie konkretne modele bądź też co proponujecie w zamian.

Karta będzie służyć do grania oraz streamowania/nagrywania.

Pozdrawiam