Karta Graficzna

Witam. Mam do was prosbe. Chcialbym wymienic karte graficzna, gdyz moja jest juz troche przestarzala, i teraz pytanie brzmi jaka bedzie najlepsza i czy ktos znajdzie z nia aukcje. Szukam i szukam tej karty az w koncu trafilem tutaj bo juz nie mma pomyslow. do przeznaczenia mam okolo 150-200 zl. Specyfikacja moje kompa :

Typ procesora DualCore Intel Pentium D 920, 2800 MHz (14 x 200)

Plyta glowna : Asus P5G41T-M LX

system operacyjny : WINDOWS XP SP3

Karta wideo NVIDIA GeForce 7300 LE (512 MB)

Karta dźwiękowa Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]

Dysk fizyczny SAMSUNG HD160JJ (160 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Zasilacz jakis 500W

RAM : 2GB

Wg mnie nie ma sensu wkładać do tego zestawu silniejszej karty niż GF 9800GTX/ GF GTS250. Za taką kasę może uda ci się wyrwać na allegro

Do tego pentiuma można się pokusić nawet o GTS 450. Jak na dłoni widać, że komputer z super markietu jest.

wychacz jak najlepszą karte. ona ci zawsze może zostać do kolejnego zestawu. bo ten itak długo nie pociągnie już.

no wlasnie patrzylem na allegro i do 200 zl chodza 9600 GT np :

http://allegro.pl/gainward-geforce-9600gt-z-cuda-1024mb-ddr3-256bit-i2584229334.html

albo to :

http://allegro.pl/gigabyte-geforce-gts250-1gb-ddr3-256bit-pci-e-hdmi-i2582859324.html

oplaca sie je kupic ?

i czy 2 gb ram wytrzymaja czy dokupic jeszcze 1x 2Gb ?

Do 200zl mozesz kupic kilka razy lepsza hd4850.

Do 250 zł już możesz kupić karte z 1 gb pamieci ddr5 na szynie 256 bit a na 128 to już spoko. Poczytaj na necie benchmarki, testy.

I tak twoj proc ją ograniczy ale na przyszłość zawsze będziesz miał lepszą karte i bedziesz mógł wymienić procka i MB.

Ramu jeszcze jedną kość 2 gb identyczną jak ta co masz możesz kupić. Przyda się.

mam takie pytanie :

http://allegro.pl/radeon-hd-4850-1gb-ddr5-vertex3d-pci-e-gwarancja-i2579608822.html

czy ta karta wejdzie w moja plyte glowna, bo karta jest w ddr5. Czytalem ze plyta ma ddr3, wiec czy to zadziala, czy nie ma kompletnie roznicy ?

Zadziala bez problemu. Najlepiej sprawdz czy wejdzie ci do obudowy

DDR3 masz obsługiwane przez płyte głowną. Pamięć na karcie grafiki jest obsługiwana przez karte grafiki wiec nie musisz sie martwić jaka będzie. Ważne, żeby pci-e było. Jak karta bedzie na 2.0 a ty masz 1.0 to ją zwolni poprostu.

Tak jak pisze kristal sprawdz wymiary bo może być zonk jak karta nie wejdzie w obudowe. Ale to najwyżej wytniesz kawałek koszyka na dyski:D

A dysk będzie doczepiony obok kompa xd. Ja tak miałem jak kabel był za krótki do podłączenia dysku, ale jakoś go upchałem.

Dysk to mały problem w takim wypadku. może leżeć nawet wyżej w zatoce dla dvd:D

no wlasnie o to chodzi ze mam 1.0, to o duza ja zwolni ?

2.0 ma dwukrotnie wiekszą przepustowość i daje 150W zasilania a nie 75W. Dlatego niektóre karty mają boczne dodatkowe zasilanie.

Różnice miedzy 1.0 a 2.0 są niewykorzystywane jeszcze wiec nie bój nic. Zawsze lepsza karta na przyszłość.

Witam. Mam do was prosbe. Chcialbym wymienic karte graficzna, gdyz moja jest juz troche przestarzala, i teraz pytanie brzmi jaka bedzie najlepsza i czy ktos znajdzie z nia aukcje. Szukam i szukam tej karty az w koncu trafilem tutaj bo juz nie mma pomyslow. do przeznaczenia mam okolo 150-200 zl. Specyfikacja moje kompa :

Typ procesora DualCore Intel Pentium D 920, 2800 MHz (14 x 200)

Plyta glowna : Asus P5G41T-M LX

system operacyjny : WINDOWS XP SP3

Karta wideo NVIDIA GeForce 7300 LE (512 MB)

Karta dźwiękowa Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]

Dysk fizyczny SAMSUNG HD160JJ (160 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Zasilacz jakis 500W

RAM : 2GB