Karta graficzna

Witam posiadam karte graficzna Nvidia geforce 9500GT , jest to strasznie słaba karta a nie mam duzych funduszy .

I moje pytanie jest takie czy ktos posiadajacy wiedze w tym temacie mogl by mi polecic lepsza karte ktora pasowala by do mojego komputera tak do 200 zl (moze byc uzywana z allegro)
W sklepie polecali mi jak sie nie myle Nvidia gerofce 640 albo 650 gt ( lecz to koszt 300zl)

System : Windows 7 64bit

procesor DualCore Intel Pentium D, 2800 MHz
Płyta główna pokazuje mi w programie everest ze "nieznane"

Ram : 4x1 DDR2
Karta graficzna : Nvidia geforce 9500GT
Zasilacz nowy mocniejszy niz komputer potrzebuje

Zależy mi by dzialaly mi wyznaczone gry na danym poziomie graficznym :
Tera Online ( aktualnie fps okolo 14-20 lecz grafika nie nadaza z ładowaniem obiektow) chcial bym by dzialala na low bez scinek
Neverwinter online (tak samo jak Teraz) tez minimum low
WarZ dziala nawet dobrze na low lecz przy strzelaninie sie przycina co w wielu przypadkach konczy sie moim zgonem

Bez wymiany jednostki komputera nie osiągniesz większych osiągów na nowej karcie, DDR2 już mówi, że komputer nie jest pierwszej młodości, GF 9500 to max dla tej płyty(tfu chciałem napisać procesora, ale nie będę kasował, żeby jakaś "mondra" osoba mi potem uwagę zwracała), niestety trzeba zakupić nową jednostkę.

A jeśli chodzi o polecanie w sklepie, to nie ufaj wszystkiemu co mówią, bo oni działają na rękę swoją, a nie kupującego. Karta polecana w sklepie nic nie zmieni na przestarzałość jednostki.

W ogóle się dziwie chłopie, że używasz win7... A jak najszybciej sprawdzić jaką masz MoBo? Otworzyć obudowę.

O czym Ty chłopie gadasz? Geforce 640 gt spokojnie polepszy mu stan fpsów w grach. Co prawda moc obliczeniowa jego procesora nie jest zbyt na wysokim poziomie i najprawdopodobniej przez niego, nie wykorzysta w pełni mocy karty, jednak mimo to zapewni on sobie kilka-kilkanascie fpsow wiecej. Jafademunas mogłbyś mi wyjaśnić co takiego Ci się nie podoba w DDR2? Bo nie wiem, czy wiesz, ale duzo DDR2 bije na głowę DDR3. Za pewne sugerujesz się prędkością Mhz, zaś powinieneś patrzeć na czasy. Oczywiście większość plyt z z obsługą DDR2 nie uciągnie więcej niż 4gb ramu. Tego problemu nie ma przy DDR3.

"Geforce 640 gt spokojnie polepszy mu stan fpsów w grach. Co prawda moc obliczeniowa jego procesora nie jest zbyt na wysokim poziomie i najprawdopodobniej przez niego, nie wykorzysta w pełni mocy karty" Dokładnie to samo powiedzial mi koleś w sklepie ;)

Jaka rozdzielczość monitora?

Szczerze powiedziawszy to nie wiem czy ma sens ta zmiana karty. Możesz poszukać coś pokroju HD 5770 ale czy to coś zmieni? Trudno mi tak odpowiedzieć. Ten objaw w WarZ co opisujesz to raczej wina procesora a nie karty. Tak po za tym GT 9500 nawet na dzisiejsze czasy nie jest najgorsza :D

Najgorsza nie jest bo prawie wszystkie gry ktore niedawno wyszly albo teraz sa w testach normalnie mi działaja xD ( czytalem ze z Tera nie tylko ja mam problem ze spadkiem fps a w neverwinter niby jest skopana optymalizacja ( mimo tego w NWO mam 39 lvl wbity xD

Czy wy używacie mózgownicy? Komputer z poprzedniej dekady ma obsłużyć 640? Mamy rok 2014. Kup sobie GT 640 zobaczysz różnice, w głupocie.

A czy ja mam coś do DDR2? :) Kolega zakładający temat nie musi wymieniać swojej płyty, bo samym DRR2 mówi, że komputer nie jest pierwszej świeżości.

Gdybyś czytał ze zrozumieniem, to byś wiedział, że jego komputer uciągnie kartę, jednak wyciągnie z niej jedynie tyle na ile będzie go stać. Czyli, tak czy siak ilość klatek mu wzrośnie. Nie możesz skreślić kompa od razu po tym, że ma jedną ze starszych płyt głównych, które obsługują jedynie DDR2. Jego 2 rdzeniowy procesor 2.8 wcale najgorszy nie jest, gdyż sam posiadałem podobny z pół roku temu(śmigał równo), dlatego mogę spokojnie stwierdzić, że przy jego stanie ramu, procka, zasilacza(która podobno uciągnie wszystko), oraz nowej karty graficznej pokroju 640 (Chociaż ja bym wziął jednak coś lekko starszego, jak 630), takie gry jak Neverwinter powinny dać spokojnie rade na low.

http://tablica.pl/oferta/karta-graficzna-geforce-gt-630-4gb-ddr-3-CID99-ID4Xgc3.html#659f4b040e

zasilacz chyba 350 W

Podstawowa sprawa to zasilacz. Jeśli chcesz cos ciekawego to warto mieć lepszą jednostkę. Poleciłbym Ci używke gtx 460 ale mimo wszystko trzeba zasilacza, minimum 350 markowa.

Ja bym zrobił tak: kupił najmniejszy monitor, taki który obsługuje maksymalnie 1024x768 i grał na tej rozdziałce. Co do karty polecam GeForce GTS250. Z tą grafiką, presetem 4 w ustawieniach Tery i rodziałką powinno hulać lepiej niż u mnie(masz lepszego procka niż ja). Na moje oko 30 fpsów w czasie bg/większego obciążenia i 60fps+ na terenach bez innych graczy.

to ze zmienisz grafike to i tak duzego skoku wydajnosci nie bedziesz mial bo procek slaby.

GTS 450 lub Radeonik HD 5750 używki są po 200 zł.

Odradzam wszystkie modele niżej bo nie mają DX 11

Witam posiadam karte graficzna Nvidia geforce 9500GT , jest to strasznie słaba karta a nie mam duzych funduszy .

I moje pytanie jest takie czy ktos posiadajacy wiedze w tym temacie mogl by mi polecic lepsza karte ktora pasowala by do mojego komputera tak do 200 zl (moze byc uzywana z allegro)
W sklepie polecali mi jak sie nie myle Nvidia gerofce 640 albo 650 gt ( lecz to koszt 300zl)

System : Windows 7 64bit

procesor DualCore Intel Pentium D, 2800 MHz
Płyta główna pokazuje mi w programie everest ze "nieznane"

Ram : 4x1 DDR2
Karta graficzna : Nvidia geforce 9500GT
Zasilacz nowy mocniejszy niz komputer potrzebuje

Zależy mi by dzialaly mi wyznaczone gry na danym poziomie graficznym :
Tera Online ( aktualnie fps okolo 14-20 lecz grafika nie nadaza z ładowaniem obiektow) chcial bym by dzialala na low bez scinek
Neverwinter online (tak samo jak Teraz) tez minimum low
WarZ dziala nawet dobrze na low lecz przy strzelaninie sie przycina co w wielu przypadkach konczy sie moim zgonem