http://m.morele.net/product/details/749577/0 ten Radeon jest cacy
Karta Graficzna
Więc podaję specyfikacje mego PC:
- zasilacz XFX Pro Sersies TS550W
- pamięć Crucial 2x4GB Ballistix 1600mHz
- płyta główna MSI Z87-G43
- procesor i5-4670K
- chłodzenie CPU Raijintek EreBoss
Nie wiem czy mam 2x6 pinowe złącze czy nie. Wrócę to zerknę. Jeśli nie mam to jest jakiś problem?
Problem nie problem... zależy chodzi o to ze ta grafika http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r9-380-oc-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-11242-07-20g-749577/ potrzebuje 2 podpięć 6pin. Musisz mieć je wolne
. Ale wydaje mi sie ze odpowiednie okablowanie powinni dawać w grafice. Chociaż ja bym zainwestowal w w zasilacz modularny
. Ja ostatnio szukalem zasilacza bo moj Chieftec 650W sie spalil. w koncu wybralem ten http://www.morele.net/zasilacz-tacens-silvervaleo-v-800w-modularny-80-silver-tac800v5-sv-617380/ ja wiem 800w ale na pszyszlosc moze sie przydac
. Wada... dosyc glosny
Więc podaję specyfikacje mego PC:- zasilacz XFX Pro Sersies TS550W- pamięć Crucial 2x4GB Ballistix 1600mHz- płyta główna MSI Z87-G43- procesor i5-4670K- chłodzenie CPU Raijintek EreBossNie wiem czy mam 2x6 pinowe złącze czy nie. Wrócę to zerknę. Jeśli nie mam to jest jakiś problem?
Ma, ma 6 i 8, ale z 8 sie odpina 2 i robi sie 2x6pin.
Zresztą produkujecie się, a są przejściówki molex-> 6pin.
@FieryAngelJakie Mantle? Przez ostatnie pół roku żyłeś w jaskini? Mantle umarło, AMD nie będzie go już rozwijać, nie powstanie więcej gier używających tego API.
CO?! Serio ? Kurde, idę się doedukować. Szkoda...
ps. Faktycznie od pół roku się tym nie interesowałem, więc tak jakbym był w jaskini
@FieryAngel
Nie ma się jednak co przejmować, bo Mantle nigdy nie miało szans stać się jako takim standardem (w końcu jest od AMD, więc NV nigdy by tego nie chciała używać). Natomiast AMD pomaga teraz przy Vulkanie, nowym API od Khronos Group (twórcy OpenGL). Można powiedzieć, że Vulkan to takie Mantle 2.0
Dokonałem zakupu owej karty, Proszę mi powiedzieć czy to normalne, że podczas pracy (grania) osiąga temperaturę w wysokości 70+ stopni? W stanie spoczynku miała 47, a teraz wyłączając grę i odczekaniu ma 60-64? Zasilacz 550w chyba nie wini?
Dokonałem zakupu owej karty, Proszę mi powiedzieć czy to normalne, że podczas pracy (grania) osiąga temperaturę w wysokości 70+ stopni? W stanie spoczynku miała 47, a teraz wyłączając grę i odczekaniu ma 60-64? Zasilacz 550w chyba nie wini?
70+ stopni too norma
Mój radeon R9 380 nigdy nie osiągnął 70 stopni (max 69). Może to kwestia chłodzenia od msi albo dobrze wentylowanej obudowy. Jednak przy temperaturach rzędu 70stopni nie ma się czego obawiać
W stanie spoczynku miała 47,
Zdejmij bok obudowy i wyciągnij kompa na środek pokoju (no nie dosłownie, tak tylko żeby nic nie przytykało otworów wylotowych jak np. ściana, biurko itp), po czym sprawdź czy temperatura się obniży. Jeśli spadnie z 5-10st.C to znaczy, że masz lipną obudowę. W takim wypadku możesz dokupić jakiś wiatrak lub dwa - wprowadzający i odprowadzający powietrze. Zależy jaką masz obudowę i czy masz w niej miejsce na dodatkowe wiatraki. No albo kupić jakaś lepszą.
47 w spoczynku, to nie jest tragedia, ale też nie mało. A podczas pracy, temperatury 70-80stC to norma dla większości kart. Więc nie masz się czym przejmować. Ale tak jak mówię, możliwe, że troszkę dałbyś radę ją obniżyć. Jakość obudowy ma spore znaczenie, bo jedne są lepiej inne gorzej wentylowane.
Zdejmij bok obudowy i wyciągnij kompa na środek pokoju (no nie dosłownie, tak tylko żeby nic nie przytykało otworów wylotowych jak np. ściana, biurko itp), po czym sprawdź czy temperatura się obniży. Jeśli spadnie z 5-10st.C to znaczy, że masz lipną obudowę. W takim wypadku możesz dokupić jakiś wiatrak lub dwa - wprowadzający i odprowadzający powietrze. Zależy jaką masz obudowę i czy masz w niej miejsce na dodatkowe wiatraki. No albo kupić jakaś lepszą.47 w spoczynku, to nie jest tragedia, ale też nie mało. A podczas pracy, temperatury 70-80stC to norma dla większości kart. Więc nie masz się czym przejmować. Ale tak jak mówię, możliwe, że troszkę dałbyś radę ją obniżyć. Jakość obudowy ma spore znaczenie, bo jedne są lepiej inne gorzej wentylowane.
obudowa ważna rzecz na starej temperatury miałem 90 grafa i 83 procek (msi gtx 770 oc i amd phenom II x4 955BE) po zmianie budy na http://www.komputronik.pl/product/234950/Elektronika/Sprz%C4%99t_komputerowy/PHANTEKS_Enthoo_Pro_czarna.html temperatury 63 i 55 stopni
Witam serdecznie. Otóż wczoraj wieczorem moja karta graficzna przepadła. Próbowałem ją uratować jednak nic z tego. tutaj mam prośbę do Was ludzi, którzy siedzą w tym temacie o wiele głębiej niż ja. Otóż chciałbym kupić nową kartę. Jednak moja pula pieniężna nie może przekroczyć 900 max 950 PLN. W tej cenie chciałbym dostać najlepszą jak to możliwe kartę. Obsługa dx12 oraz piorytet - uciągneła aktualne gry. Preferuję oczywiście gry typu CS, GW2 - gdzie przy walce ze smokami postacią melee to był pokaz slajdów. Proszę o wasze obiektywne oceny i propozycje.
Z góry dziękuję.