Karta Graficzna

Witam serdecznie. Otóż wczoraj wieczorem moja karta graficzna przepadła. Próbowałem ją uratować jednak nic z tego. tutaj mam prośbę do Was ludzi, którzy siedzą w tym temacie o wiele głębiej niż ja. Otóż chciałbym kupić nową kartę. Jednak moja pula pieniężna nie może przekroczyć 900 max 950 PLN. W tej cenie chciałbym dostać najlepszą jak to możliwe kartę. Obsługa dx12 oraz piorytet - uciągneła aktualne gry. Preferuję oczywiście gry typu CS, GW2 - gdzie przy walce ze smokami postacią melee to był pokaz slajdów. Proszę o wasze obiektywne oceny i propozycje.

Z góry dziękuję. :)

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-960-oc-2gb-ddr5-128bit-dvi-hdmi-3xdp-gtx-960-2gd5t-oc-713411/

Taka myślę powinna być w sam raz.

A czy dostanę w tej cenie jakąś kartę z szyną 256? Zastanawiam się między właśnie GTX 960,a Radeonem R9 270X.

Polecam:

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-380-2gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-r9-380-gaming-2g-707128/

Tyle dylematów. R9 380 zaciekawiłeś mnie niesamowicie.

Kupujesz kartę graficzną, a nie pociąg, więc nie liczy się szyna, tylko wydajność. W tej cenie masz wybór między r9 380, r9 280x i 960. Jeżeli chcesz przetrzymać kartę przez lata to wybieraj miedzy 380 i 960, bo to są nowsze karty i mniejsza szansa, że Ci karta czegoś tam nie obsłuży w przyszłości. Różnie może być, a z czasem producenci i kart i gier coraz mniej uwagi przywiązują do sterowników i optymalizacji dla starszych generacji.

NIE KUPUJCIE Radeonow i procesorow amd, bo to porażka.

Polecam w tej cenie nVIDIA GeForce GTX 960.

^up się uśmiałem...

Sam mam nvidie i szczerze - trochę kiepsko ze sterownikami teraz. Zwłaszcza pod Windows 10. W WarThuner tekstury migają :P

Podobno - tak "podobno" Radeony dostaną boosta większego niż nvidia, dlatego, że obsługują (posiadają) asynchroniczne rdzenie. Jak na ten czas do dx11 - nvidia, dx12 - Radeon.

Jak to wyjdzie w praktyce - trzeba czekać. http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_amd_radeon_r9_380_konkurencja_dla_geforce_gtx_960?page=0,19

Proszę mi jeszcze powiedzieć co myślicie, bądź mieliście styczność z Radeonem R9 280? Wcześniej miałem Radeona 6870 HD i padł mi po ponad 3 latach. Zdziwiony jestem niesamowicie, że po takim okresie karta padła.

Zawsze mnie bawi, gdy fanboye Nvidi hejtują Radeony. Nie jestem po żadnej stronie jednak kolega wyżej może darować sobie głupie komentarze, że to porażka. Krzych właśnie patrzę z przyszłością na owy zakup. Chcę aby starczyła na trochę czasu oraz jeśli będzie szansa - współpraca z dx12. Sam wiesz jak jest. Nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto aby później żałować. Z wielu recenzji, które oglądałem ludzie chwalą sobie R9 280 ponad GTX 960. Ile w tym prawdy nie wiem.

ja stoję za nvidią, ale 960 to wykastrowany 128 bitowy szrot. Zepsuto ją specjalnie...

Sam mam nvidie i szczerze - trochę kiepsko ze sterownikami teraz. Zwłaszcza pod Windows 10. W WarThuner tekstury migają

Na moim lapcu siedze na sterownikach z lutego, bo każde nowsze to patologia (np Rocket League teraz ma 60 fps cały czas; z najnowszymi sterami - 25 fps + scina dźwięku ;o). Jeżeli takie same stery robią pod normalne karty graficzne (w sensie - nielaptopowe) to współczuje.

Ja od lat niezmiennie korzystam z radeonów. Nie mam na co narzekać bo problemów większych jak dotąd nie miałem. Aktualnie też pod działaniem DX12 są wydajniejesze od kart nvidii ponieważ (jak kolega wyżej wspomniał) karty zielonych nie obsługują jednego z najistotniejszych procesów czyli asynchronicznego cieniowania. W testach wygląda to tak, że radeony zyskały zwiększoną wydajność o 35-40% podczas gdy nvidia musi zmienić architekture swoich kart. Na pewno to zrobią i to niebawem bo oficjalnie zostało to ogłoszone.

To co przemawia na korzyść radeonów jednak to stosunek wydajności do ceny. U zielonych porównywalna wydajność jest zazwyczaj kilka stów droższa niż w przypadku radeonów jednak ich karty charakteryzują się mniejszym poborem mocy a więc i niższą temperaturą podczas pracy w stresie : ) Jeżeli więc z chłodzeniem masz wszystko w porządku to na Twoim miejscu brałbym radeona. Oczywiście w OC.

http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r9-380-oc-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-11242-07-20g-749577/

W tym przedziale cenowym tylko R9 380 albo R9 280x. Gadanie "omijaj ATI postaw na nVidia" jest spowodowana tylko funboystwem a nie rzetelną opinią. Tyle że ja bym brał r9 380 w wersji 4GB. Ale mowisz ze kasa max 950zl. Nie wiem jak wyglada sprawa z wsparciem R9 280x dla DX12 jedni mowia ze bedzie inni ze nie. Ale to nie zmienia faktu ze R9 280x jest wydajniejszy od R9 380. Pytanie ktory dłużej bedzie ci służył.? R9 280x to grafika juz z przebiegiem a R9 380 nie jest tak super wydajna. Do CS:GO wystarczy.... ale nowe gry juz bedziesz musial zmniejszyc detale(mowie tu przez swoj pryzmat fullHD i 60FPS).

NIE KUPUJCIE Radeonow i procesorow amd, bo to porażka.Polecam w tej cenie nVIDIA GeForce GTX 960.

mowi too osoba ktora specjalnie zarejestrowala dopiero konto ...

moze wejdz na orginalne konto i napisz too bo czuc tutaj typowy multiacount...

Bez zbędnego spamu wezmę chyba R9 380 4GB. Jest porządna w tej cenie i myślę, że starczy mi na długo. Nie gram w gry na ultra czy super wysokich detalach - chyba, że gra naprawdę jest warta tych ustawień. Dziękuję za pomoc. Jeszcze jedno pytanie mnie dręczy. Który model wybrać R9 380? Już pomińmy fakt, że przekroczę granicę 1000 złotych jeśli jest warta. Z 280x nie jestem pewien czy wsparcie z dx 12 będzie. Wolę się w razie czego nie przejechać. Chociaż i tak zapewne zauważę znaczną różnicę między tą, a starą kartą, którą posiadałem.

EVGA nie robi Radeonów wieć weź MSI, te karty mają bardzo dobrą opinię. Sam mam kartę od MSI u siebie i spisuje się bardzo dobrze, jest bardzo cicha. Wygląd jest jaki jest, ale karta ma pracować i być trwała, a nie wyglądać.

nie lepiej wersje OC od Sapphire ?

Lepiej. Dlatego, że wersja od MSI w przypadku tej karty ma backplate, który nie odprowadza ciepła. W wersji od Sapphire nie ma tej metalowej płytki z tyłu, więc nie ma też problemu. Wydajnościowo pomiędzy tymi wersjami nie odczujemy żadnej różnicy.

@Gregor

Tak, karta wystarczy Ci na długo. Mało tego wbrew temu co zostało napisane wyżej, odpalisz praktycznie każdą grę na najwyższych ustawieniach w 1080p i 30 klatek będziesz miał. Wyjątkiem może być gra z tragiczną optymalizacją. Jako ciekawostkę dodam, że ludzkie oko nie widzi różnicy powyżej 75 fpsów. Jak to wygląda w praktyce można zobaczyć niżej w podpiętym linku:

http://boallen.com/fps-compare.html

Edit: Jeszcze odnośnie szyny. Padło stwierdzenie, cytuję "Kupujesz kartę graficzną, a nie pociąg, więc nie liczy się szyna, tylko wydajność". Chciałem tylko dodać, że szerokość szyny jest nierozerwalnie związana z wydajnością kart. Im więcej bitów, tym większa przepustowość pamięci. Dlatego też karty z wąskimi szynami (64 bit), wyszły z produkcji. Co raz więcej kart obsługuje teraz 256 -512 bit, a tych 128 jest co raz mniej. Podejrzewam, że nie byłoby ich już w ogóle gdyby nie układy pamięci GDDR5, które na tych 128 bitowych szynach zapewniają przyzwoitą przepustowość. Ale gdy zestawimy pamięć GDDR3 ze 128 bitową szyną to w rezultacie otrzymamy marne wyniki.

Może komuś na przyszłośc się przyda ta wiedza przy wyborze karty.

Preferuję oczywiście gry typu CS, GW2 - gdzie przy walce ze smokami postacią melee to był pokaz slajdów. Proszę o wasze obiektywne oceny i propozycje.

To jest wina procesora, a nie karty graficznej. Gry MMO nie obciążają mocno GPU, co widać po ich brzydkiej, uproszczonej i przestarzałej grafice. Za to mocno obciążają procesor, zwłaszcza gdy na ekranie mamy mnóstwo graczy/mobów.

Z 280x nie jestem pewien czy wsparcie z dx 12 będzie.

Będzie. http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-demonstrates-2014mar20.aspx

Ale r9 380 i tak jest lepszym wyborem.

A tak w ogóle to po co komu DirectX? Radeony wymiatają na Mantle.

Gier obsługujących to API póki co jest mało, ale z czasem będzie więcej. Tu jest lista https://en.wikipedia.org/wiki/Mantle_%28API%29

Jeśli ktoś chce kartę z DX12 to karty AMD są obecnie jedynym sensownym wyborem. R9 380 (karta trochę lepsza niż GTX960) wymaga 2x 6 pin (więc sprawdź czy tyle masz). Nie podałeś też reszty sprzętu (więc nie wiadomo czy warto pchać tam taką kartę i nie wiadomo czy zasilacz uciągnie). R9 380 szukaj od MSI lub XFX.

@Azkres

Szyna bezpośrednio znaczenia nie ma. R9 280X szyna 384bit a wydajność tylko trochę lepsza niż GTX960 128bit.

@FieryAngel

Jakie Mantle? Przez ostatnie pół roku żyłeś w jaskini? Mantle umarło, AMD nie będzie go już rozwijać, nie powstanie więcej gier używających tego API.