Karta Graficzna

Witam Serdecznie Planuję zakup Karty Graficznej MSI GeForce GTX 970 lecz nie wiem czy mój procesor xD będzie dobrze współgrać z ową kartą mój procek to i3-3240CPU Socket 1155LGA Pamięć 16gb 1866mhz ddr3 spotkałem się z opiniami,że mam wymienić procesor co zbytnio mi się nie podoba jak myślicie czy lepiej będzie po prostu zamiast tego wziąć inną kartę graficzną? Jeśli tak to ile mam do wykorzystania około 2tyś zł.

bierz 970 bdzie w niektorych grach, ktore bardzo sie na 4 rdzeniach opieraja ograniczac ale tez nie bedzie to taka duza zmiana i glownie w tych grach. coz 2015 Q3 to czas 4-rdzeniowcow, ale spokojnie bierz 970

W takim razie bardzo dziękuje za pomoc ^ ^

Ograniczy o jakieś 29% tak pi razy drzwi max 40%. Przy takich starych i słabych prockach nic lepszego niż Gtx'y nie kupisz. Ewentualnie można by zwiększyć napięcie procesora i częstotliwość HTT i przez to podkręcić procesor co zmniejszy stratę na grafice i ogólnie zwiększy wydajność.

Procesor będzie ograniczał grafikę. Ja bym na Twoim miejscu zmienił procesor i grafikę. Polecam zamówić z ebaya. Starczy na GTX 970 i i7 4770.

Procesor będzie ograniczał grafikę. Ja bym na Twoim miejscu zmienił procesor i grafikę. Polecam zamówić z ebaya. Starczy na GTX 970 i i7 4770.

czyli musialby wydac :

i5 1000zl + karta graficzna. czyli defakto 2500 z 970.

lub i5 + 960

Zastanawia mnie jak wyliczacie te % w ograniczeniu karty graficznej :D

Bierz GTX 970 ale od Gigabyte, ma lepsze wyniki wydajności, a te marne kilka% w głośności i tak jest niezauważalne w porównaniu do innych kart z tej serii.

Albo tak jak napisałeś wyżej, bierzesz najmocniejszą i5 za 1000 zł i do tego GTX 960,

Tylko znowu w tej opcji nie ma sensu brać i5 do GTX 960 ;) Bo różnicy między tym i5, a i3 nie zauważysz na ustawieniach graficznych, jakie będzie oferować ta karta.

Tutaj masz takie małe porównanie procków:

A tutaj mój teścik:

Kupiłem dziewczynie komputer 8GB pamięci, procesor Intel Core i3-4170, 3.70GHz i do tego GTX 950

Wsadziłem na próbę do testu z Wiedźminem 3 moją karte "GTX 970" do jej komputera i wiedźmin chodził na ultra ( wyłączyłem te bajerki dodatkowe z włosami itd ) i grałem w 40/60 klatkach.

A w moim komputerze gdzie siedzi 8GB pamięci, Procesor Intel Core i5-4690K i GTX 970

Wiedźmin 3 chodzi na całkowitym ultra ( razem z tymi dodatkowymi bajerami ) w 40/60 klatkach

Więc jak widzisz różnica jest mała, a jedyne z czego będziesz musiał zrezygnować to jakieś niepotrzebne dodatkowe parametry w grach.

I dodam, że o dziwo moja i5 bardziej się grzała od tej i3 ;)

Może jest to mało dokładne i szczegółowe, ale myślę, że pokazuje to jedynie, iż dla przeciętnego użytkownika nie ma bardzo zauważalnej różnicy.

A procesor zawsze za jakiś czas można kupić nawet używany np. i5/i7 i do karty będzie jak ta lala.

Pozdrawiam!

No ja bym nie powiedział, że nie ma dużej różnicy. Ogólnie nie ma czegoś takiego jak organicznie jednego podzespołu przez inny, a zależy od gry i miejsca, część gier wymaga mocniejszego procka, część grafiki, a część jest zrównoważona. jednak mimo to 2 rdzenie to problem na przyszłość i najgorsze jest to, że tam gdzie będzie wymagać bardziej procka, to GTX 970 nie wiele zmieni, ale tam gdzie grafikę, to nie będzie źle. W tym przypadku po prostu między prockiem a grafiką będzie brakować równowagi, a to będzie już problem.

test przy 960 https://www.youtube.com/watch?v=wSM8b0cYY2I karty są ogarnięte w praktycznie identycznie dropy jedynie w miejscach gdzie dochodzą obliczenia fizyki. Przy 970 test wypadł by pewnie bardzo podobnie Gtxy mają niski narzut na procek przy dx11, zresztą i3 taka słaba nie jest.

Witam Serdecznie Planuję zakup Karty Graficznej MSI GeForce GTX 970 lecz nie wiem czy mój procesor xD będzie dobrze współgrać z ową kartą mój procek to i3-3240CPU Socket 1155LGA Pamięć 16gb 1866mhz ddr3 spotkałem się z opiniami,że mam wymienić procesor co zbytnio mi się nie podoba jak myślicie czy lepiej będzie po prostu zamiast tego wziąć inną kartę graficzną? Jeśli tak to ile mam do wykorzystania około 2tyś zł.