Karta graficzna

Zastanawiam się nad kupnem karty graficznej i myślę nad radonem r9 380 i tutaj chciałbym się zapytać kupować czy zbierać na coś lepszego lub innego , zależy mi na graniu na ultra/wysokich.

Mój sprzęt.

Procesor: i5 4590 3.3 (nie włączałem turbo bo nie umiem)

Karta graficzna: radeon 7770 1gb

zasilacz: Zasilacz Chieftec A80 CTG-650C, 650W, 85+

ram: 4gbx2 goodram

płyta główna: Płyta główna MSI B85-G43

Monitor: BenQ G950A

Monitora nie mam zamiaru zmieniać na lepszy, dlatego też nie będę grał w full hd. Chciałbym się dowiedzieć czy z tym sprzętem razem z kartą r9 380 będę mógł grać w najnowsze tytuły na ultra/wysokie. Jeżeli nie to podajcie inne mój budżet to ~900 zł może znajdzie się 100 więcej a jeżeli w tym przedziale cenowym nie ma wartych uwagi kart to też napiszcie najwyżej poczekam z ulepszaniem komputera z góry dziękuje.

Ps: Warto dopłacać do radeona r9 380 wersji 4gb ?

Niestety radeony i ogolnie AMD ostatnio zwyczajnie niewyrabia.

Najlepszym wyjściem teraz jest czekanie na pascale od nvidii, poczekaj, dozbieraj wiecej kaski i kupisz porządna grafe.

4gb pamieci jest konieczne do ULTRA, ale nie przejmuj sie, na radku 380 i tak w nic nie pograsz na ultra bo jest zwyczajnie za słaby, a niedługo nawet 4gb vramu będzie za mało. Mi moja grafa w każdej nowej grze ciągnie przynajmniej 3.5gb vramu

R9 380 tylko w wersji 4Gb kupuj. Ta karta przy tej rozdzielczości powinna dać radę na wysokich. Oczywiście nie w tych grach co za rok albo dwa lata będą ale na obecne starczy.

Jeżeli zależy Ci na grafice to pomyśl nad zmianą monitora.

w googlach znajdziesz więcej testów niż zdołasz przejrzeć masz digital foundry https://www.youtube.com/watch?v=ESeFXwGfBsI 380 w swojej cenie jest na pewno lepszym wyborem od 960. Nie jest to jednak również topowy model karty, więc o waleniu wszystkiego na max i 60 fps nie ma mowy. Nie mniej jeśli jako tako będziesz rozważnie wybierał ustawienia graficzne w grach, to ta karta wystarcza do 1080p/60fps we wszystkich obecnych jak i nadchodzących tytułach przez ...wróżką nie będę, ale myślę, że do końca generacji obecnych konsol. Jednak skoro twój monitor 1080p nie obsługuje tak na maxa pociągnie wszystko karta ;d, ale myślę że 1080p i średnie będą wyglądały lepiej

No to jeżeli tak się mają sprawy to uzbieram jeszcze trochę pieniążka. Dzięki za pomoc.

Do 4 GB zdecydowanie warto dopłacić, bo gry żrą coraz więcej pamięci i jest coraz więcej gier w których różnice między wersjami 2 i 4 GB są wyraźnie widoczne. Z tym czekaniem to może lepiej przeczekaj jeszcze Pascala i poczekaj na jeszcze nowsze karty, do 2018 roku :P:D Twój monitor ma rozdzielczość 1366x768, która dla takiej karty jak R9 380 jest raczej śmieszna, to jest rozdzielczość dla 5 letnich laptopów. Spokojnie możesz kupować i wszystko pójdzie na maks albo prawie maks. Na placach jednej ręki będziesz mógł policzyć gry w których będziesz musiał cokolwiek obniżyć. Rozdzielczość 768p dla 380 to jak 1080p dla 980 Ti - znajdą się może dwie gry, czyli AC: Syndicate i Wiedzmin 3, gdzie taka karta zostanie do czegoś wykorzystana, a w pozostałych będzie spać i pracować na 60% na jakimś napięciu rzędu 1,005 V. A te dwie gry będą trudne dla karty tylko ze względu na jakieś fanaberie typu PCSS czy Hairworks, których do niczego nie potrzebujesz. AC: Syndicate chodzi w 100 FPS na 980 Ti bez tych dziwnych ustawień, a Wiedźmin w 80 w wymagających miejscach. To samo będziesz miał w 768p na 380.

Co niektórzy chyba nie sprawdzali rozdzielczości monitora skoro twierdzą że r9 380 będzie za słaby pod ustawienia ultra. Wejdź na youtube i w wyszukiwarkę wpisz rozdziałkę monitora i będziesz widział na czym ludzie grają w ultra na tej rozdzielczości.

Jeśli w przyszłości masz zamiar zmienić monitor na full hd to ta karta nawet z 4gb ramu nie wystarczy do ultra.

Jak chce ci się jeszcze poczekać, to w marcu, kwietniu pewnie pojawią się już Pascale.

Krzychu, Calvex rzeczywiście jak w marcu,kwietniu ma wyjść ten Nvdia Pascal to może raczej warto poczekać. I dzięki za komentarze bo już myślałem że r9 380 jest za słaby na mój monitor a przecież ma już swoje lata :P chyba ci z pierwszych komentarzy nie sprawdzili rozdzielczość mojego monitora.

I nie mam zamiaru zmieniać monitora w najbliższych latach, po prostu nie potrzeba mi lepszego wystarczy mi ten co mam.

Pomijając fakt że pierw pewnie wyjdą topowe wersję pascali a co za tym idzie będzie to sporo kosztować. A na tą rozdzialke wystarczy r9 380. Chociaż na morele widziałem gtx 960 4 GB za niecały 1000 zł. A do tej rozdzialki też wystarczy.

Też bym chciał żeby te karty tak szybko wyszły, ale gdybym miał teraz kupować kartę to bym nie czekał, bo jakby się okazało że wyjdzie w Q3 gdzieś w lipcu czy sierpniu to bym... 3 miesiące można czekać, ale jeżeli okaże się że czekasz 3 miesiące po to żeby się dowiedzieć że premiera będzie za następne 3 miesiące, to... Poza tym plan jest chyba taki że najpierw wychodzi odpowiednik 980 Ti. Do tego ceny, to raczej Pascal będzie drogi, a nie Maxwell stanieje, także to kolejne 2 miesiące czekania na stabilizację cen, bo odpowiednik 980 Ti wejdzie pewnie z ceną 4000+ i analogicznie dla innych modeli, cena Maxwell+25%.

Dlatego chyba kupie sobie radeon 380 4gb lub gtx 960 4gb bo trochę trudno wytrzymać z tym moim starym radonem (niewiem jak ale jeszcze na tym radeonie działał fallout 4 na niskich) , uważacie że którą z tych kart powinienem wybrać ?

I co sądzicie o tej karcie http://www.komputronik.pl/product/282448/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/EVGA_GeForce_GTX_960_4GB_SuperSC_GAMING_ACX_2_0_.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=NiePromo

Ja bym brał zdecydowanie tą kartę co podałeś. Cena bardzo atrakcyjna, 4 GB, backplate, sprawdzona firma i porządna gwarancja EVGA. Nic tylko brać w takiej cenie. R9 380 jest troszeczkę lepszy, ale w większości gier to jest różnica 2-3 FPS. Tu masz porównanie, sam zdecyduj: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_amd_radeon_r9_380_konkurencja_dla_geforce_gtx_960

Najtańszy sensowny 380 tu: http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r9-380-gaming-g1-4gb-gddr5-256-bit-dvi-dp-hdmi-gv-r938g1-gaming-4gd-751572/

A najlepiej tu: http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-380-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-r9-380-gaming-4g-707129/ lub tu http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-amd-radeon-r9-380-oc-4gb-gddr5-256bit-hdmi-dp-dvi-box-11242-13-20g-798304/

W normalnych okolicznościach R9 380, ale przy takiej promocji na 960 nie wiem czy nie lepiej brać tą EVGA.

Zastanawiam się nad kupnem karty graficznej i myślę nad radonem r9 380 i tutaj chciałbym się zapytać kupować czy zbierać na coś lepszego lub innego , zależy mi na graniu na ultra/wysokich.

Mój sprzęt.

Procesor: i5 4590 3.3 (nie włączałem turbo bo nie umiem)

Karta graficzna: radeon 7770 1gb

zasilacz: Zasilacz Chieftec A80 CTG-650C, 650W, 85+

ram: 4gbx2 goodram

płyta główna: Płyta główna MSI B85-G43

Monitor: BenQ G950A

Monitora nie mam zamiaru zmieniać na lepszy, dlatego też nie będę grał w full hd. Chciałbym się dowiedzieć czy z tym sprzętem razem z kartą r9 380 będę mógł grać w najnowsze tytuły na ultra/wysokie. Jeżeli nie to podajcie inne mój budżet to ~900 zł może znajdzie się 100 więcej a jeżeli w tym przedziale cenowym nie ma wartych uwagi kart to też napiszcie najwyżej poczekam z ulepszaniem komputera z góry dziękuje.

Ps: Warto dopłacać do radeona r9 380 wersji 4gb ?