Karta graficzna

Zalałem komputer z ekscytacji (rozumiem zalać laptopa...ale nie blaszka), karta graficzna nie przeżyła a płytę główną zabrałem do lekarza i chodzi. Chciałbym teraz trochę ulepszyć ten komputer, mam jakieś 4 tysiące na to jednak i tak nie gram w tytuł AAA ani nic takiego więc wolałbym trochę mniej np. z 3k.

CPU: Intel Core i5 4570 3.2GHz

Płyta główna: MSI Z97 GAMING 5

RAM: 8 GB DDR3

Zasilanie: Corsair VS 550W

Obudowa Zalman Z3Plus

Najbardziej celuje w karę graficzną ale rozumiem że karta za 3 tysiące do takiego zestawu nie jest mi potrzebna, więc zastanawiałem się nad wymianą płyty głównej i zasilania (jeśli trzeba), jeśli chodzi o mój CPU to powinienem też wymienić czy nie? Z tego co wiem opłacałoby mi się tylko na wymienienie na coś i7 a takiego procesora to chyba do gier nie potrzebuje. Jakieś propozycje by ulepszyć ten komputer?

wymiana plyty glownej - nie oplaca sie bo za "naprawiana" dostaniesz pewnie malo.

ja bym pewnie zrobil cos w stylu:

dodał gtx 1060/ (ewentualnie 1070) -> uwazaj tu na ceny bo niektore sklepy nie zmienily z tych ogromnych cen co były do niedawna

ram tak aby bylo 16 GB

dysk SSD

komputer powinien poczuć różnice.

Opłacalność obecnych kart graficznych do TEGO zestawu jest dosc umowna :) bo GTX1060 jest w miare opłacalnej cenie ale to grafika na TERAZ bez wiekszej przyszlosci :)(znaczy przyszlosc ma ale nie tak kolorowa jak...) tutaj bym szedł w RX 580. Niestety tutaj się zaczynaja schody. Przez obecny boom na kryptowaluty te karty z ceny 1200zł podskoczyly do 1700/1800zł. A za 2000zł +/- można mieć GTX 1070 a taka grafika juz daje radochę :). Niestety tutaj będzie cię ograniczać procesor :). Ale wiesz co? Jako że masz MOBO do OC ja bym szedł w i7 tej generacji(czyli 4) kupił jakieś chłodzenie pod proca i nawet troche się pobawił w OC. i TAK i7 jak najbardziej ma sens do gier, to nie te czasy gdzie gry nie potrafiły korzystać z możliwości technologii HT. Dajmy na to taki CryEngine robi to bardzo dobrze dając busta nawet o 20% w porównaniu do i5. No i faktycznie tez dobra opcja jest dodanie dysku SSD.

Pytanie kluczowe czy to jest opłacalne bo mowisz ze masz odłożone 4tysie. A za 5 tysi już możesz miec GTX 1070 z MOCNA i5 KabyLake(wszystko w obecnej generacji).

Pierwsza opcja cię wyjdzie jakoś 2000zł za GTX 1070, z 700zł za i7 4770K, z 120zł chłodzenie i z 300zł SSD. Jak to będzie wyglądało z czasem... sam nie wiem :). Ja pamiętam mialem i5 2500k wykręconego na 4,8Ghz w końcu zmieniłem sprzęt na i5 6600K i o dziwo ta nowa i5 miała lepsze osiągi na stockowych zegarach niż tak mocno wykręcona moja stara i5 :).

No chyba że faktycznie RX 580 :)

http://allegro.pl/sapphire-radeon-rx-580-nitro-8gb-w-magazynie-i6916850699.html

Witam . Z autopsji wiem iż zalane część PC oraz pozostałej elektroniki nawet po " udanym ratunku " , będą maiły tendencje do " samo-nawracających " problemów . Nawet kiedy czyściłem klientowi uszkodzone części w wirówce ultra-dźwiękowej , to uprzedzałem iż to może podziałać 1-2 lata aczkolwiek i 1 tydzień lub kilka michów . Nikt na to nie da gwarancji ( żaden szanujący się serwis ) . Więc uważał bym na pł. główną gdyż w może ona być potem problemów z nowymi podzespołami jakie zamontujesz . Zalecam wymianę MOBAsa . By zachować twoją pamięć operacyjną proponuje to https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-z170m-e-d3-z170-ddr3-sata3-usb-3-0-microatx-90mb0mr0-m0eay0-858844/ + wgranie biosu . Resztę tak jak napisał FreeQ . Nie pakuj się w Z270 chyba że zmieniasz ram , gdyż Intel od nowego roku będzie powoli porzucał platformę Z ( trochę to dla mnie chore , by 1 rok po wprowadzeniu robić coś takiego ) jednak takie są potwierdzone już ustalenia , podane przez Intel na ostatniej konferencji z okazji oficjalnej prezentacji serii HEAD X299 . Możesz też łaskawie zerknąć w stronę AMD np: Ryzen 1600X + jakieś sensowne chłodzenie . Płyty są tanie i pozwalają na swobodny OC . Ram ofc 3000 MHz minimum . I wio :) .

Pozdrawiam .

skoro był zalany to w sumie może lepiej sprzedać wszystko i za całą kase jaka będzie dostępna kupic pooprostu jakiś nowy.

obecnie głosuje za platformą AMD, wkońcu niebiescy mają nowe hasło reklamowe "miał byc lut a jest glut" i to przy każdym ich procku. mam i7 7700k i z dobrym chłodzeniem ale te nagłe skoki temperatury(bez OC, grandis 2) to masakra. AMD niestety wydajność gorsza ale z testów wynika że nie oszczędzają max 5 dolarów na procku za 1600 PLN.

najlepiej sobie przejrzyj co mozesz w tej cenie kupić i sam zdecyduj - jest sporo stron www z przykładowymi konfiguracjami za określoną kwote.

Zalałem komputer z ekscytacji (rozumiem zalać laptopa...ale nie blaszka), karta graficzna nie przeżyła a płytę główną zabrałem do lekarza i chodzi. Chciałbym teraz trochę ulepszyć ten komputer, mam jakieś 4 tysiące na to jednak i tak nie gram w tytuł AAA ani nic takiego więc wolałbym trochę mniej np. z 3k.

CPU: Intel Core i5 4570 3.2GHz

Płyta główna: MSI Z97 GAMING 5

RAM: 8 GB DDR3

Zasilanie: Corsair VS 550W

Obudowa Zalman Z3Plus

Najbardziej celuje w karę graficzną ale rozumiem że karta za 3 tysiące do takiego zestawu nie jest mi potrzebna, więc zastanawiałem się nad wymianą płyty głównej i zasilania (jeśli trzeba), jeśli chodzi o mój CPU to powinienem też wymienić czy nie? Z tego co wiem opłacałoby mi się tylko na wymienienie na coś i7 a takiego procesora to chyba do gier nie potrzebuje. Jakieś propozycje by ulepszyć ten komputer?