Keyboard

Myslalem nad nauką gry na pianinie. Chcialem se kupic jakiegos keyboarda do nauki. Macie coś

Ja polecam Casio CTK-3000 jak dla początkującego myślę że jest świetny. To był mój pierwszy keyboard zapłaciłem za niego ok.700 zł. Poza tym posiada dynamiczną klawiaturę co bardzo jest przydatne.post-30614-0-95971800-1390665248_thumb.j

Ja kupiłem w biedronce za 340zł, a uczę się grać z YT. To zależy od ciebie ile masz kasy.

myslalem ze do 300 zl starczy coś ;). Nie zarabiam , wiec nie stać mnie na nic wiecej.

http://nauka-gry.blogspot.com/2011/02/jaki-keyboard-na-poczatek.html

Jak chcesz zacząć naukę to dozbieraj do tych 500zł na używaną yamahę. (ogólnie nie powinno się myśleć o sprzęcie poniżej tych 700zł... no ale skoro ma być to sprzęt do zabawy/nauki to nie ma co bóg wie ile inwestować). Wszelakie noł nejmy z biedronek/tesco etc wychodzą bokiem wszystkim grającym.

tutaj cytat z jednego z for muzycznych:

Za 300 lub 400 zł można kupić muzyczną zabawkę z klawiszami dla dzieci, ale nie keyboard czy instrument. Chyba że używany. Chodzi o klawisze - jeżeli jakkolwiek ma to choć minimalnie przypominać INSTRUMENT MUZYCZNY - radzę od razu zaopatrzyć się w coś z klawiaturę dynamiczną, reagującą głośnością adekwatnie do siły nacisku na klawisz. To jest moim skromnym zdaniem absolutne minimum. Różnica w cenie w przypadku instrumentów nowych może być odczuwalna, ale z drugiej strony przepaść w komforcie i jakości gry będzie już dramatyczna. Nowe klawisze za 400 czy nawet 500zł (nieważne czy to jest Yamaha, Casio, Medeli, Galaxy czy inny Xing Yang) to zabawki przeznaczone dla najmłodszych dzieci, 1-5 letnich. Nie jest ich aż tak żal jeśli zostaną zdeptane albo spadną z szafy, bo nie kosztują majątku Te urządzenia nie posiadają klawiatur tylko wyzwalacze dźwięku. Reasumując - jeśli to ma służyć do GRANIA, a tym bardziej nauki gry, zaznajomienia się z instrumentem - nie brałbym pod uwagę klawiatury bez dynamiki, bo na wstępie traci się możliwość skorzystania z podstawowego środka ekspresji. Lepiej kupić na allegro za grosze używaną YAMAHĘ PSR sprzed 10 lat, z której będziesz miała kupę radości i jakość NIEPORÓWNYWALNIE lepszą od współcześnie klepanych Chińczyków. Czyli jak na start za 200 - 300 - 400 złotych wprost idealnie. Brzmienia w tego typu instrumentach praktycznie nie zmieniają się od lat. Nowe absolutnie nie znaczy lepsze.

Jeśli faktycznie chcesz się uczyć to ucz się na instrumencie z normalną reakcją i dźwiękami, a nie urządzeniem które ma problemy nawet z rozpoznaniem nacisku.

Kupowanie uzywanego sprzętu jest ryzykowne. Budżet moge troche podwyższyć, no niewiem . cieżka sprawa :D.

Odświeże troche , bo postanowiłem kupić jakaś używaną yamahe psre333 . Co myślicie ? Na allegro 500 zł znalazlem jakąś offe .
Generalnie myślalem też raczej o nauce gry samodzielnej. Nie mam czasu, kasy i raczej chęci (tak jakoś) by uczyć sie od kogos. Na samych filmikach YT niewiem czy sie wiele naucze. Ale też są podobno jakieś książki czy coś. Nie chce grac niewiadomo czego, granie trudnych piosenek spoko , ale jakiś chopinow czy innych takich to nie zamierzam ;d.(narazie). Boje sie też , że "znudzi" mi się. Dlatego chcialem mieć jakieś podparcie . Nie chce się szybko zniechęcić .

Jeśli znacie jakieś forum na którym mógłbym troche więcej o tym pogadać to podajcie na privie czy coś. Bo na forum o mmorpg , nie znajde wiele profesjonalistów.

Myslalem nad nauką gry na pianinie. Chcialem se kupic jakiegos keyboarda do nauki. Macie coś