Kilka lat spóźniony? Zagwozdka co do WoW'a

Witajcie,

od kiedy pamiętam, czyli od samego początku - premiery wowa ( byłem wtedy jeszcze szczylem ) gierka strasznie mi się podobała. Natomiast, co jest dość smutne moja ''żydowska natura'' nie pozwalała mi zagrać na globalu, bo te 50zł to zawsze był pewien pieniądz. Teraz gdy zacząłem studiować i pracować, zarabiając w innej walucie, pre-paid to dla mnie kwestia przepracowania niecałych 2h. Stąd też wróciła ochota by spróbować gry na globalu. Ale...

Grałem kiedyś chwilę ( do około 30lvl ) na privie wotkl. Nie pamiętam którym - spory i polski. Natomiast problem tkwi w tym że gra wydała mi się schematyczna i wręcz nudna. Co któryś quest jest ciekawy, natomiast jest to 1 na 10. Tak to zabij pająki, pozamiataj. Coś poza tym? Instancje bardzo fajnie zrobione, acz cały czas jedna rotacja skilli, więc znowu schemat.

Wiem że zdecydowanie zbyt późno podchodzę do tej gierki. Natomiast pytanie do was - ma to jeszcze sens?

Edit:
Dodatkowo jump event jest dla mnie żałosny, raczej nie skorzystam

Panowie właśnie teraz kupiłem wow-a i chciałbym grać hunterem. Skorzystam z jump eventu i czy wiele mnie ominie? Z tego co wiem to hunter używa petów i pewnie takiego nie otrzymam, więc już będzie postać "osłabiona". ?

Dostaniesz peta w zależności od rasy.
Potem możesz sobie złapać jakiego chcesz.

Ok, w takim razie właśnie zassysam grę, dogram najpierw trzema postaciami do 20lvl, żeby zobaczyć co mi się podoba. Gdyż na wotklu frost mage był.... Koszmarnie nudny
Podam więc moje propozycje i proszę o ich ocenę:

1. Goblin Shaman - Wiem że rasa nie jest najlepsza dla tej klasy, ale nie wyobrażam sobie nikogo innego jako shamana. Postać chcę budować jako supporta, więc pod resto. Dodatkowym atutem może być fakt, że zawsze mogę zrobić reset i pójść w DPS jako ele / enh. Jako profki wziąłbym alchemy ( bonus z raciala ) no i herbalism.
2.Pomimo że nie podobała mi się fizyka gry melee na wotklu, tutaj chciałem spróbować zagrać jako Tauren Protection Paladin, z first aidem oraz alchemią

3. Troll Warlock destro

Tylko pytania jak się one sprawują na dzień dzisiejszy?

Punkt 1 oraz 3 są dobrymi pomysłami. Pomysł numer 2 może nie do końca wypalić. Tauren jako paladyn pod prot jest dobry, ale musiał byś tankować każdy dung czy raid. Bez doświadczenia była by kicha.

Rasa-klasa będzie miało dla ciebie małe znaczenie, graj rasą która ci się podoba.

PS. Nie wyobrażasz sobie nikogo innego niż goblin sham? Ork! :D

Niee, shaman to musi być taki mały (cenzura) :P

W takim razie kogo byście polecili jako tanka? Chcę skosztować tego typu gry, ale fajnie jakby miał też inną opcję rozwoju :)

Druid jest chyba najbardziej uniwersalny, bo może być tankiem, melee/ranged DPSem, jak i healerem. A co do wyboru klasy, to wybrałbym po prostu tą, która najbardziej Ci się podoba "na papierze", bo dla każdej klasy z każdą specjalizacją w WoWie znajdzie się miejsce.

Jeżeli grałbyś od początku nie korzystając z boosta postaci to spokojnie podczas bicia lvl'i nauczysz się tankować dungeony a na grubsze raidy na początku jako off tank byś poszedł a wraz z doświadczeniem i jako main. Co do rasy to jak już ktoś wyżej napisał "raciale" nie są aż tak istotne więc wybieraj kogo chcesz. Co do klasy napisałeś że chciałbyś spróbować tanka jednak z możliwością zamiany. Bardzo uniwersalnymi postaciami są Druidzi, Paladyni i Monkowie gdyż na upartego są zdolni pełnić każdą rolę. Tutaj jednak ważną rolę pełni wyposażenie bo np. będąc Tankiem Druidem nie zmienisz się od tak w Balance Druida gdyż wymaga to zmiany ekwipunku albo będąc Shamanem łatwo zmienić się z Resto w Ele jednak już w Ench nie. Polecam wypróbować wszystkie opcje jakie Ci pasują a potem wybrać najlepszą to jest chyba najlepsza metoda :)

Ok! Dzięki wielkie za wypowiedzi

Chcę po prostu najpierw za free spróbować każdej z mozliwych opcji ( dps, heal, tank ) przed zakupem battlechesta.

Aktualnie ciągnę goblina (13lvl), robie go pod ele, więc DPS już chyba zaliczony :)

Edit: na 20lvl zmienię speckę na resto, żeby zobaczyć jak się gra healerem na dungeonie

Jedynie pamiętaj że pierwsze instancje są dość łatwe i jako healer będziesz się pewnie nudził zresztą tankiem będzie tak samo. Tak tylko piszę żebyś się nie zraził bo naprawdę warto się pomęczyć bo bycie tankiem czy healerem to później inne wrażenia niż zwykły dps :)

Ok, dzięki wielkie za porady :)

Chyba ostatnie pytanie i temat do zamknięcia - Czy należy sugerować się wykresami dps'u? Gdyż według najnowszych jest przepaść pomiędzy monkiem, a "standardowymi" dpsami, rzędu mage'ów czy shamanów ele/enh

Jeżeli masz na myśli wykresy ze stron internetowych to można sobie nimi co najwyżej tyłek podetrzeć.
Są to głownie matematyczne przeliczenia albo zsumowane logi z raidów.

Ok, super :) Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Temat wowa już raczej zamknięty,
natomiast może pośrednio przez ten temat skieruję pytanie do redakcji. Zauważyłem newsa, o tematyce identycznej jak mój pierwszy post ( broń boże, to nie ja jestem inicjatorem tego daremnego newsa ). Zastanawia mnie tylko jaki jest cel zadawania pytania w newsie? Czyż od tego nie służy raczej forum?

Pozdrawiam

Edit: Daaamn, na prawdę 360minut do wejścia do wowa? :D

Witajcie,

od kiedy pamiętam, czyli od samego początku - premiery wowa ( byłem wtedy jeszcze szczylem ) gierka strasznie mi się podobała. Natomiast, co jest dość smutne moja ''żydowska natura'' nie pozwalała mi zagrać na globalu, bo te 50zł to zawsze był pewien pieniądz. Teraz gdy zacząłem studiować i pracować, zarabiając w innej walucie, pre-paid to dla mnie kwestia przepracowania niecałych 2h. Stąd też wróciła ochota by spróbować gry na globalu. Ale...

Grałem kiedyś chwilę ( do około 30lvl ) na privie wotkl. Nie pamiętam którym - spory i polski. Natomiast problem tkwi w tym że gra wydała mi się schematyczna i wręcz nudna. Co któryś quest jest ciekawy, natomiast jest to 1 na 10. Tak to zabij pająki, pozamiataj. Coś poza tym? Instancje bardzo fajnie zrobione, acz cały czas jedna rotacja skilli, więc znowu schemat.

Wiem że zdecydowanie zbyt późno podchodzę do tej gierki. Natomiast pytanie do was - ma to jeszcze sens?

Edit:
Dodatkowo jump event jest dla mnie żałosny, raczej nie skorzystam