Witam.Zamierzam dzisiaj kupić GW2, ale chce się upewnić, że nie wydam pieniędzy na darmo 1) Czy na takim kompie GW2 będzie chodziło z tymi 30+ fpsami ?- AMD Phenom II x4 965 black edition (3.40 GHz)- Kingston HyperX 4GB 1600MHz DDr3 Non-ECC CL9 DIMM Blu- Gigabyte Radeon HD6850 1GBCzytając PL/Zagraniczne fora niektórzy mają problemy z FPS'ami na WvW na tym procku2) Czy kupując grę na www.keye.pl lub na www.fabrykakluczy.pl ocieram się o duże ryzyko zbanowania konta ?3) Wiem, że w GW2 bardzo szybko zdobywa się lvl cap, posiada sporą ilość waluty w grze oraz z łatwością dobieramy sobie armor i weapon. Czy na End Game jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia czy po tych 100h spędzonych w grze trzeba robić alta ?4) Standardowo - Ranger, Mesmer, Thief ? Która klasa bardziej klimatyczna i jaka rasa do niej będzie pasować ? Prawdopodobnie zrobie je wszystkie, ale jakiegoś "odpicowanego maina" muszę mieć 5) Czy warto kupić GW2 ? (zagłosujcie w ankiecie)6) Jaki serwer wybrać ?
1. Niestety na tym procku (nawet kręconym) wiele opinii się powtarza, że do WvW się nie nadaje a ilość FPS nie wyskakuje powyżej 20... WvW i wielkie Eventy ogromnie pożerają CPU...
Ja gram na sprzęcie, który ma już 1,5 roku i w wielkich bitwach sam wyciągam z 25-35 FPS (cienie medium, post-procesing none)
i7 2600k @ 4.0Ghz
Corsair 4x4Gb 1600
Asus GF 580 GTX
http://i.imgur.com/gz3yeWE.jpg
Także nie polecam grania WvW na takim procku, będzie to niemiłe doświadczenie ![:(]()
2. Prędzej bana dostaniesz kupując na allegro niż na keyach czy fabrycekluczy.
Kumpel kupił klucz na allegro i został szybko zbanowany bo niby był kupiony skradzioną kartą kredytową, sprzedawca był jednak na tyle uczciwy i w porządku wobec niego, że wysłał jemu drugi klucz i ten już był okej (a sam poszedł załatwiać sprawę z ANetem).
3. To zależy co dla Ciebie jest End-Game, wiele ludzi o to płacze a nie ma pojęcia co to jest. End-game to sprawa indywidualna i marudy na forach narzekają na brak "end-game" bo spodziewali się klona ich poprzedniej gry. W grze jest co robić, ale tylko od Ciebie zależy czy jest to warte Twojego czasu, czy nie - każdy gracz potsrzega end-game inaczej. Ja mam przegrane na koncie ponad 2000 godzin i nadal mam co robić, kto inny bardziej "doświadczony" świeżo po wbiciu 80 stwierdzi, że gra to syf bo "nie ma co robić".
Jedna rada dla każdego nowego gracza - nie spiesz się z wbijaniem 80, bo to nie gra tego typu. Ciesz się lvlowaniem postaci jak najdłużej, zwiedzaj świat i baw się (chyba, że jesteś typem gracza, któszy szybko leci do mety i ma klapki na oczach, wtedy ta gra nie jest dla Ciebie i odpuść sobie kupna).
A co do altów/mainów mam 3x 80 ubraną w najmocniejszy sprzęt (statystyki) dostępny w grze (minus świeżo wprowadzoną broń ascended, tej wykułem dopiero 1 sztukę bo trochę trwa zbieranie matsów...) i ta gra nie ma mainów/altów - praktycznie WSZYSTKO co zdobywasz jest "account bound" - natomiast jeżeli jakąś część ekwipunku (powyżej jakości zielonej) już na postać ubierzesz wtedy zmienia się w soulbound, ale wszystkie znaczki, tokeny, achievementy, daily, questy, monthly questy, rangi spvp są na konto a nie na postać (chyba jedynie rangi WvW są na postać, ale mało gram WvW więc nie potwierdzę).
4. To już pytanie zadaj sobie samemu, bo to pytanie typu "co lepsze masło czy margaryna" część odpowie - masło, druga część - margaryna, a trolle odpowiedzą - smalec. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie. Każda klasa w wvw jest klasą mocną o ile dobrze ją ogarniesz - tutaj jest OGROMNA różnica między nowym a doświadczonym graczem... Natomiast lvlowanie Thiefa - jeżeli nigdy nie miałeś styczności z GW2 może być dla nowej osoby bardzo przykrym doświadczeniem, Thief jest bardzo trudną klasą i w niedoświadczonych rękach ginie natychmiastowo, ale jak lubisz wyzwania - Thief. Jeżeli ogarniesz Thiefa - staje się niesamowicie potężną profesją. Rangera lvluje się o wiele przyjemniej już od początku, Mesmer jest słaby przez sporą część gry, dopiero podchodząc pod 80 ma dostęp do fajnych i mocnych traitów.
Raciale są słabe w pvp... rasę bierze się głównie dla wyglądu.
5. Nawet jeżeli powiedzą "Tak warto bo: ..." to Ty sam ocenisz czy było warto czy nie. Moim zdaniem (i wielu innych) warto, zdaniem hejterów - niewarto... GW2 jest specyficzną grą nie każdemu się podoba.
6. Wybór serwera jest ważny TYLKO jeżeli chcesz grać WvW, ponieważ poza WvW wszystko inne można grać razem będąc na różnych serwerach, jest opcja "guest" i można wejść gościnnie na inny serwer by pobiegać po eventach farmić karmę/zrobić mapę/farmić czempiony. Dungeony ściągają do środka ludzi ze wszystkich serwerów EU http://www.gw2lfg.com obecnie działa taka wyszukiwarka dungeonów, nie ma podziału na serwery - jedyny podział to EU/US. Spvp także można grać z każdym z każdego serwera.
Ranking serwerów WvW, już został wyżej podany przez Ajrona.
Edit: Serwer można zmienić, jednak im serwer bardziej zaludniony tym koszt diamentów jest wyższy. Ostatnio dwóch znajomych przenosiło się do mnie na serwer, jeden zapłacił chyba ~80 golda (1800 diamentów) drugi przenosił się dwa tygodnie po nim i cena wyniosła tylko ~50 golda (1000 diamentów). Serwer można stale zmienić raz w tygodniu.