Kilka pytań Arazziel'a

Witam.

Zamierzam dzisiaj kupić GW2, ale chce się upewnić, że nie wydam pieniędzy na darmo :)

1) Czy na takim kompie GW2 będzie chodziło z tymi 30+ fpsami ?

- AMD Phenom II x4 965 black edition (3.40 GHz)

- Kingston HyperX 4GB 1600MHz DDr3 Non-ECC CL9 DIMM Blu

- Gigabyte Radeon HD6850 1GB

Czytając PL/Zagraniczne fora niektórzy mają problemy z FPS'ami na WvW na tym procku

2) Czy kupując grę na www.keye.pl lub na www.fabrykakluczy.pl ocieram się o duże ryzyko zbanowania konta ?

3) Wiem, że w GW2 bardzo szybko zdobywa się lvl cap, posiada sporą ilość waluty w grze oraz z łatwością dobieramy sobie armor i weapon. Czy na End Game jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia czy po tych 100h spędzonych w grze trzeba robić alta ?

4) Standardowo - Ranger, Mesmer, Thief ? Która klasa bardziej klimatyczna i jaka rasa do niej będzie pasować ? Prawdopodobnie zrobie je wszystkie, ale jakiegoś "odpicowanego maina" muszę mieć ;)

5) Czy warto kupić GW2 ? (zagłosujcie w ankiecie)

6) Jaki serwer wybrać ?

4. Sadze, ze przy dobrym dobraniu klasy do rasy i koloru ubioru (w gw2 mozesz zmieniac kolor przedmiotom) kazda klasa bedzie klimatyczna.

Czyli w zasadzie, każda rasa może być odpowiednia dla danej klasy ? Myślałem, że raciale ras mają jakiś wpływ na to kim się będzie grać

Jesli nie masz, to zaopatrz sie w system 64bitowy zeby nie miec crashow.

Posiadam win7 64 ultimate

Zapomniałem dodać na jakim serwie grać, ale już zedytowałem posta:)

Jak nie masz zamiaru grac na razie PvP to zapraszam na blacktide :P

@ Ajron

Wybrałeś, czy po prostu przeniosłeś się po opuszczeniu przez Xaoc serwera Blacktide na Deso bo był w "topce".

Gra jest warta zakupu. Biorąc pod uwagę ilość elementòw jakie zostały poprawione/dodane w ciągu roku jest bardzo dobrze. Arena ciągle pracuje nad nową zawartością.

Co do trybu WvW wiele może się zmienić po wprowadzeniu ligi.

A co do Blacktide i sytuacji na WvW to jest coraz lepiej. Gra powinna być formą zabawy, nie powodem do prężenia e-penisa. Poza tym WvW to nie jedyny tryb w tej grze.

Grę już zakupiłem - właśnie się pobiera ;) Nadal zastanawiam się kogo zrobić, Rangera, Mesmera czy Thiefa :P Czy można migrować między serwerami ?

Możesz guestować ( odwiedzać ) . Praktycznie nie rożni się to niczym od transferu po za jednym szczegółem . Po przeniesieniu się np na blacktide nie możesz uczestniczyć w WWW pod banderą blacktide . I to tyle co do ograniczen jakie ma guesting reszta czyli qesty , dungi itd mozesz robic . Jest ograniczenie jednak 3 serwery guestu na dzien pozniej masz do nich 24 h cd .

Witam.Zamierzam dzisiaj kupić GW2, ale chce się upewnić, że nie wydam pieniędzy na darmo 1) Czy na takim kompie GW2 będzie chodziło z tymi 30+ fpsami ?- AMD Phenom II x4 965 black edition (3.40 GHz)- Kingston HyperX 4GB 1600MHz DDr3 Non-ECC CL9 DIMM Blu- Gigabyte Radeon HD6850 1GBCzytając PL/Zagraniczne fora niektórzy mają problemy z FPS'ami na WvW na tym procku2) Czy kupując grę na www.keye.pl lub na www.fabrykakluczy.pl ocieram się o duże ryzyko zbanowania konta ?3) Wiem, że w GW2 bardzo szybko zdobywa się lvl cap, posiada sporą ilość waluty w grze oraz z łatwością dobieramy sobie armor i weapon. Czy na End Game jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia czy po tych 100h spędzonych w grze trzeba robić alta ?4) Standardowo - Ranger, Mesmer, Thief ? Która klasa bardziej klimatyczna i jaka rasa do niej będzie pasować ? Prawdopodobnie zrobie je wszystkie, ale jakiegoś "odpicowanego maina" muszę mieć 5) Czy warto kupić GW2 ? (zagłosujcie w ankiecie)6) Jaki serwer wybrać ?

1. Niestety na tym procku (nawet kręconym) wiele opinii się powtarza, że do WvW się nie nadaje a ilość FPS nie wyskakuje powyżej 20... WvW i wielkie Eventy ogromnie pożerają CPU...

Ja gram na sprzęcie, który ma już 1,5 roku i w wielkich bitwach sam wyciągam z 25-35 FPS (cienie medium, post-procesing none)

i7 2600k @ 4.0Ghz

Corsair 4x4Gb 1600

Asus GF 580 GTX

http://i.imgur.com/gz3yeWE.jpg

Także nie polecam grania WvW na takim procku, będzie to niemiłe doświadczenie :(

2. Prędzej bana dostaniesz kupując na allegro niż na keyach czy fabrycekluczy.

Kumpel kupił klucz na allegro i został szybko zbanowany bo niby był kupiony skradzioną kartą kredytową, sprzedawca był jednak na tyle uczciwy i w porządku wobec niego, że wysłał jemu drugi klucz i ten już był okej (a sam poszedł załatwiać sprawę z ANetem).

3. To zależy co dla Ciebie jest End-Game, wiele ludzi o to płacze a nie ma pojęcia co to jest. End-game to sprawa indywidualna i marudy na forach narzekają na brak "end-game" bo spodziewali się klona ich poprzedniej gry. W grze jest co robić, ale tylko od Ciebie zależy czy jest to warte Twojego czasu, czy nie - każdy gracz potsrzega end-game inaczej. Ja mam przegrane na koncie ponad 2000 godzin i nadal mam co robić, kto inny bardziej "doświadczony" świeżo po wbiciu 80 stwierdzi, że gra to syf bo "nie ma co robić".

Jedna rada dla każdego nowego gracza - nie spiesz się z wbijaniem 80, bo to nie gra tego typu. Ciesz się lvlowaniem postaci jak najdłużej, zwiedzaj świat i baw się (chyba, że jesteś typem gracza, któszy szybko leci do mety i ma klapki na oczach, wtedy ta gra nie jest dla Ciebie i odpuść sobie kupna).

A co do altów/mainów mam 3x 80 ubraną w najmocniejszy sprzęt (statystyki) dostępny w grze (minus świeżo wprowadzoną broń ascended, tej wykułem dopiero 1 sztukę bo trochę trwa zbieranie matsów...) i ta gra nie ma mainów/altów - praktycznie WSZYSTKO co zdobywasz jest "account bound" - natomiast jeżeli jakąś część ekwipunku (powyżej jakości zielonej) już na postać ubierzesz wtedy zmienia się w soulbound, ale wszystkie znaczki, tokeny, achievementy, daily, questy, monthly questy, rangi spvp są na konto a nie na postać (chyba jedynie rangi WvW są na postać, ale mało gram WvW więc nie potwierdzę).

4. To już pytanie zadaj sobie samemu, bo to pytanie typu "co lepsze masło czy margaryna" część odpowie - masło, druga część - margaryna, a trolle odpowiedzą - smalec. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie. Każda klasa w wvw jest klasą mocną o ile dobrze ją ogarniesz - tutaj jest OGROMNA różnica między nowym a doświadczonym graczem... Natomiast lvlowanie Thiefa - jeżeli nigdy nie miałeś styczności z GW2 może być dla nowej osoby bardzo przykrym doświadczeniem, Thief jest bardzo trudną klasą i w niedoświadczonych rękach ginie natychmiastowo, ale jak lubisz wyzwania - Thief. Jeżeli ogarniesz Thiefa - staje się niesamowicie potężną profesją. Rangera lvluje się o wiele przyjemniej już od początku, Mesmer jest słaby przez sporą część gry, dopiero podchodząc pod 80 ma dostęp do fajnych i mocnych traitów.

Raciale są słabe w pvp... rasę bierze się głównie dla wyglądu.

5. Nawet jeżeli powiedzą "Tak warto bo: ..." to Ty sam ocenisz czy było warto czy nie. Moim zdaniem (i wielu innych) warto, zdaniem hejterów - niewarto... GW2 jest specyficzną grą nie każdemu się podoba.

6. Wybór serwera jest ważny TYLKO jeżeli chcesz grać WvW, ponieważ poza WvW wszystko inne można grać razem będąc na różnych serwerach, jest opcja "guest" i można wejść gościnnie na inny serwer by pobiegać po eventach farmić karmę/zrobić mapę/farmić czempiony. Dungeony ściągają do środka ludzi ze wszystkich serwerów EU http://www.gw2lfg.com obecnie działa taka wyszukiwarka dungeonów, nie ma podziału na serwery - jedyny podział to EU/US. Spvp także można grać z każdym z każdego serwera.

Ranking serwerów WvW, już został wyżej podany przez Ajrona.

Edit: Serwer można zmienić, jednak im serwer bardziej zaludniony tym koszt diamentów jest wyższy. Ostatnio dwóch znajomych przenosiło się do mnie na serwer, jeden zapłacił chyba ~80 golda (1800 diamentów) drugi przenosił się dwa tygodnie po nim i cena wyniosła tylko ~50 golda (1000 diamentów). Serwer można stale zmienić raz w tygodniu.

Właśnie wracam ze świata GW2 i muszę stwierdzić, że gra jak na razie zrobiła na mnie dobre wrażenie i myślę, że odkrywając dalszy świat Tyrii nadal tak będzie ;) Zakupiłem wersje Heroic Edition. Wszedłem do gry stworzyłem postać Mesmera i do jego (właściwie jej) wpadły 2 itemy. 5 jakichś monet oraz skrzyneczka, która po otwarciu daje baga 18 slotowego, 10h zwiększonego expa oraz do wyboru jeden z trzech skinów na armor. Tego Mesmera stworzyłem na szybko aby sprawdzić jak ogólnie prezentuje się gra czy gdy usunę tę postać to te itemy znikną na zawsze ? Czy może da się je jakoś przesłać na inną postać ?

Powinieneś dostać przy każdej zrobionej postaci, choć nie dam sobie głowy uciąć...po prostu stwórz nową postać na innym slocie i sprawdź :D

Sprawdzałem i tylko na tej pierwszej jest. Ogólnie to było tak, że to chyba przyszło na meila i odebrałem go właśnie na tym Mesmerze.

EDIT:

Da się w grze zmienić kolor skóry ?

Może mi ktoś jeszcze wyjaśnić jak to wygląda z tymi itemami co w/w ? Bo nie chciałbym skasować postaci i już tego nie dostać.

Jeżeli item jest account bound to daj do banku i wez na nowej postaci, a jezeli nie to lipa :D

Z tego co widzę, jest tam tylko skin, który nakłada się na zbroję. Prawdopodobnie można przenosić go z konta na konto. Sprawdź czy jest acc bound czy soulbound, tak jak Nehezbegar napisał. Najbliższy bank jest w stolicy twojej rasy, ale jak nie chce ci się chodzić, to możesz od razu udać się do LA (dwa skrzyżowane miecze > misty > portal do Lion's Arch lub klawisz "B" > wybierz borderland > znajdź portal do Lion's Arch = spytaj na mapce gdzie jest bank).

A z kolorem skury to jak najbardziej da się to zmienić tak jak wszystkie inne szczegóły postaci które wybierałeś przy jej tworzeniu ale to kosztuje okolo 300 gemow z tego co pamietam :) a gemy kupujesz albo za realna kase albo za kase w grze. Ogolnie jak ci sie nie podoba postac to rob nowa ze bys nie mial tego problemu, a po dluzszym czasie gry jak chcial bys cos zmienic jednak to spokojnie za kase z gry sobie te gemy idzie kupic.

Ok już ogarnąłem to z tymi itemami ;) Były Bound Account więc wystarczyło dać do Banku :) Wybrałem serwer Desolation są na nim jakieś dobre Polskie Gildie ? Czy może na Blacktide / Underworld nie jest tak strasznie jak wypisują na innych forach ;)

Jeszcze takie pytanko, przy tworzeniu postaci wybieramy jakby swoją historię w postaci ikonek czy ma to jakiekolwiek znaczenie co się wybierze ?

Z tego co zauważyłem od wyborów zależy nasze living story, przynajmniej w tych pierwszych etapach (na pewno lvl1-20, nie wiem czy mają jakiś dalszy wpływ).

Wybór tych początkowych opcji przy tworzeniu postaci tylko zmienia Personal Story do poziomu 21, poza tym nie ma żadnego wpływu na grę. To raczej zabawka dla fanów Lore.

http://i.imgur.com/OxIDh.jpg

Tak to wygląda graficznie.

Witam.

Zamierzam dzisiaj kupić GW2, ale chce się upewnić, że nie wydam pieniędzy na darmo :)

1) Czy na takim kompie GW2 będzie chodziło z tymi 30+ fpsami ?

- AMD Phenom II x4 965 black edition (3.40 GHz)

- Kingston HyperX 4GB 1600MHz DDr3 Non-ECC CL9 DIMM Blu

- Gigabyte Radeon HD6850 1GB

Czytając PL/Zagraniczne fora niektórzy mają problemy z FPS'ami na WvW na tym procku

2) Czy kupując grę na www.keye.pl lub na www.fabrykakluczy.pl ocieram się o duże ryzyko zbanowania konta ?

3) Wiem, że w GW2 bardzo szybko zdobywa się lvl cap, posiada sporą ilość waluty w grze oraz z łatwością dobieramy sobie armor i weapon. Czy na End Game jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia czy po tych 100h spędzonych w grze trzeba robić alta ?

4) Standardowo - Ranger, Mesmer, Thief ? Która klasa bardziej klimatyczna i jaka rasa do niej będzie pasować ? Prawdopodobnie zrobie je wszystkie, ale jakiegoś "odpicowanego maina" muszę mieć ;)

5) Czy warto kupić GW2 ? (zagłosujcie w ankiecie)

6) Jaki serwer wybrać ?