Kilka pytań dot. gry

Cześć, jestem nowy w tej grze, ciągle się z nią zaznajamiam w związku z tym mam pytanie do graczy którzy grali wcześniej w Aiona.

1. Czy każda klasa subklasa dobrze spełnia role w PvP/PvE? Jak wygląda kwestia balansu postaci?

2. Czy w grze jest coś jak Dungeon Finder w WoW?

3. Czy ranger potrzebuje kupować ammo aby móc strzelać z łuku (albo kuszy o ile są, a są?) i czy spiritmaster kiedy kieruje swoim bojowym petem, to czy ten pet ma jakieś zdolności oprócz auto attacku?

4. Istnieje coś takiego jak napady na miasta obcej frakcji jak np. w WoW?

5. Czy są regiony w których obie frakcje wykonują questy, czy może regiony w których spotkać się mogą obie strony konfliktu to typowe PvP area?

6. Czy są w tej grze battlegroundy (nie mylić z obszarami PvP)?

7. Czy w grze istnieje podział na PvE i PvP gear jak w WoW i czy PvE jest wymagające i jak dużo raidów/instancji jest w grze oraz czy robi się je przez cały okres levelowania postaci czy dopiero na max są one dostępne?

8. Czy można jednocześnie latać na skrzydłach i się bić z innymi?

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi :)

Na wszystkie odpowiedzi, tak, oprócz battlegroundów. Insty są podczas lvlowania i po.

A czy oprócz peleryny są jakieś "korzyści" z bycia w gildii (legionie)?

Czy jest jakieś capital city gdzie zbierają się wszyscy gracze i afkują godzinami :D? Coś jak Stormwind/Orgrimmar w WoW.

Co do gildi:

- możliwość brania udziału w podbijaniu terenów na abyss

- dodatkowe skille

Tyle znam ; )

1. Tak. Bardzo dobrze.

2. Tak.

3. Dostępny jest tylko łuk. Tak potrzebuje kupować amunicję. Co do spiritmastera. Pet ma zdolności, ale dostajesz je ty. To znaczy są one dostępne z twojego paska umiejętności, nie peta.

4. Miast nie ma. Są za to fortece i kaplice w Abyss, Balurea itp. Na kaplice można napadać cały czas, a później przejmować je dla swojej gildii. Fortece mają natomiast pole ochronne, które wyłącza się (można zobaczyć kiedy to się stanie na mapce) i dopiero wtedy można fortecę atakować. Pola ochronne fortec wyłączają się w tym samym czasie.

5. Tak. Abyss od 25lvl-a gdzie większość do PvP, siege etc. Ale są też i takie pierwsze lokacje. Eltnen i chyba odpowiednik u asmo to Heiron (obie od 20lvl-a, oczywiście możesz iść tam wcześniej, ale zginiesz marnie). Są jeszcze inne, ale nie mam pamięci do nazw. Pamiętaj.

6. Wcześniej był dredgion (taka instancja PvPvE). Teraz dodali jeszcze arenki. Obie na high lvl-u. Dredgion bodajże od 49+ (albo 45+). Arenki nie wiem.

7. Tak. Nazywa się to Abyss set. PvE poprawia statystyki do PvE, a zbroje PvP, statystki do PvP (lepszy atak przeciwko graczom etc.). Zbroje PvE stosuje się do ... PvE, a także na Dredgion, który jest PvPvE. Do teamu bierze się zazwyczaj ludzi z max armorkiem do PvP. Jeśli go nie masz, lamisz. Jeśli masz set PvP na instancje PvE, lamisz. Dlatego zbiera się abyss points (zdobywa się za zabijanie ludzików z wrogiej frakcji, questy w Abyss i za udział w siegach etc.), które służą do kupowania Abyss setu. Zbroje do PvE musisz zdobyć... podczas PvE. Pierwsze armorki do PvP dostępne są od 30 lvl-a, ale to zwykłe marnotrawstwo. Polecam najpierw kupić za to biżuterię i dopiero około 40 lvl-a kupić sobie jakiś set (komplet zbroi: hełm, korpus etc.) do PvP.

8. Tak. Aczkolwiek nie wszędzie można latać.

Co do reszty pytań. Tak są:

W 3.0 będzie można mieć guild house.

Pelerynka ładna.

Co do "podbijania terenów". Możesz brać w nich udział nawet jeśli nie masz gildii, ale wtedy nie przejmiesz, bo nie będzie dla kogo. Fortece przejmowana są chyba dla tej gildii, która wykręci największy DPS, a kaplice dla gildii, która jako pierwsza użyje na nim artefaktu do przejęcia.

Co do Capital City. Chodzi o stolicę? Tak są. Sanctum - Elyosi, Pandaemonium - Asmodianie. Ludzie afkują, ale nie na jakąś masową skalę. Ale pamiętam taki event co był na wakacje. Za każe 15 minut rozdawano taki ticket, który można było wymienić na prezent. Można było zgarnąć kostium kąpielowy. Pamiętam jak wleciałem do Pandaemonium, a tam wielki zerg skaczących ludzi (afkowali trzymając coś ciężkiego na spacji, bo za "stanie" dostaje się kicka z serwera). Miałem niezły ubaw;D Video:

Jak masz ścinę podczas grania na lokacjach gdzie pojawiają się ludzie z wrogiej frakcji, to znaczy że jakiś hasa w pobliżu. Poznasz to po takim czerwonym kwadraciku, no i ścinie podczas gry. Jeśli jest ścina, to jest blisko.

Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze dwa pytania:

Czy PvE jest wymagające (czy raczej last bossa w grze może zrobić nawet mało ogarnięta grupa dzieci)?

Oraz na jakim UK serwerze oprócz Nexusa można spotkać polaków, aktywnie polskie gildie (po jakiej stronie) bo na Nexusie są straszne kolejki wieczorami, a właśnie głównie o tej porze gram.

@intothesky

Hm... Aion to nie WoW. Tutaj nie ma takich cut-scenek rodem z WoW-a czy GW. Co prawda są i jest fabuła, ale to raczej taki pretekst, żeby było, niż jakiś wspaniałe dzieło. Ostatni boss też jest i jest łatwy. Oczywiście robi się go drużynowo, ale trudniejsze bosy są w instancjach wyżej lvl-owych (np. Dark Poeta). Tak więc nie spodziewaj się po bossie rozmachu jak przy Lich King, czy Deathwing. PvE nie jest wymagające, jeśli robisz misje z drużyną. Oczywiście można jakoś wbić większy lvl i wrócić do misji w późniejszym czasie, tak żeby zrobić je solo (wyjątek to Poeta, której bez zrobienia misji nie można opuścić, można jest zrobić łatwo solo). Co do serwera. Nie grałem teraz w Aiona f2p, ale jeśli nadal stoi, to sprawdź Perento. Tam są gracza z Aiona p2p i dużo Polaków (było, nie wiem jak jest teraz przy f2p).

@intothesky Hm... Aion to nie WoW. Tutaj nie ma takich cut-scenek rodem z WoW-a czy GW.

Są... I tak, pve jest dosyć wymagające. Jeśli kolega grał tylko na Infinite Aion to niech się nie dziwi, że było proste. Też są różne taktyki na bossów, co prawda te niby najtrudniejsze nie są aż tak wymagające jak w WoW'ie, ale nie są na tyle łatwe, że robi się je bezproblemowo.

@Inyenn

"CUT-SCENEK RODEM Z WOW-A CZY GW". Coś więcej Ci potrzeba?

PvE nie jest wymagające. Nie wiem z czym ty się biłeś, ale nie było to w Aionie. Użytkownik pytał się, czy PvE jest bardzo trudno do ogarnięcia. Odpowiedź brzmi NIE. Czy last boss jest trudny. Odpowiedź brzmi NIE. PvE nie jest wymagające jak w WoW-ie. I to z privem było do mnie? Tak łatwo przychodzi Ci oskarżać innych ludzi, czy szpanujesz tak tylko, bo internet daje anonimowość?

@Inyenn Tak łatwo przychodzi Ci oskarżać innych ludzi, czy szpanujesz tak tylko, bo internet daje anonimowość?

O nic Cię nie oskarżam, to raz. Niczym nie szpanuje, to dwa. Nie spinaj się tak, bo Ci żyłka pierdząca pęknie. Jeszcze nie raz, czy dwa w Twoim życiu ktoś się z Tobą nie zgodzi, więc się do tego przyzwyczaj, a nie odpalasz rage'a. Może to Ty jesteś taki wyszczekany tylko w necie, bo łatwo to przychodzi? :)

Tak więc, wracając do tematu, last bossa nie jest tak łatwo ubić, no chyba, że bierzesz kupę ubranych ludzi, który mają Ci pomagać. Jeśli nie pasuje Ci Nexus, zostaje jeszcze Spatalos, widziałem już tam kilka polskich legionów, na pewno wezmą kogoś nowego. Kolejki niby są, ale po 100-150 ludzi, więc czekasz maksymalnie 15-20 minut, kolejki te zaczynają się po 21, w weekend pewnie będą trochę wcześniej.

Brawa. Nieźle mnie wyprowadziłeś. Najpierw napisałeś, że gram na privie, a później odwróciłeś kota ogonem i wyszedłem na tego złego. Akurat żyłka mi nie wyskoczyła dlatego, że się ze mną nie zgadzałeś. Na następny raz, przy wysuwaniu TAKICH argumentów, poprzyj to jakimś argumentami.

Cześć, jestem nowy w tej grze, ciągle się z nią zaznajamiam w związku z tym mam pytanie do graczy którzy grali wcześniej w Aiona.

1. Czy każda klasa subklasa dobrze spełnia role w PvP/PvE? Jak wygląda kwestia balansu postaci?

2. Czy w grze jest coś jak Dungeon Finder w WoW?

3. Czy ranger potrzebuje kupować ammo aby móc strzelać z łuku (albo kuszy o ile są, a są?) i czy spiritmaster kiedy kieruje swoim bojowym petem, to czy ten pet ma jakieś zdolności oprócz auto attacku?

4. Istnieje coś takiego jak napady na miasta obcej frakcji jak np. w WoW?

5. Czy są regiony w których obie frakcje wykonują questy, czy może regiony w których spotkać się mogą obie strony konfliktu to typowe PvP area?

6. Czy są w tej grze battlegroundy (nie mylić z obszarami PvP)?

7. Czy w grze istnieje podział na PvE i PvP gear jak w WoW i czy PvE jest wymagające i jak dużo raidów/instancji jest w grze oraz czy robi się je przez cały okres levelowania postaci czy dopiero na max są one dostępne?

8. Czy można jednocześnie latać na skrzydłach i się bić z innymi?

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi :)