Kilka pytań dotyczących gry

Witam, jako wielki fan GW2 z przykrością muszę stwierdzić że jedyną rzeczą która mnie w niej jeszcze trzyma jest pvp. Zacząłem więc rozglądać się za inna produkcja i wpadło mi w oko BDO. Z kilku recenzji YouTuberów wynika że gra ta jest grindowka. I tu pojawia się moje pytanie. Czy grindowka w stylu silkroad online i l2 czy w tej grze grind opiera się na innych zasadach? Otwarty duży świat - czy za odkrywanie go dostaje się jakieś nagrody np. w postaci itemów lub tytułów? Mounty - zdobywane za questy czy tylko i wyłącznie z is? No i oczywiście questy/fabuła - rzecz niezbędna do zrobienia czy całkowicie opcjonalna?

Grind jest wszędzie taki sam. Idziesz na spot, bijesz moby do x lvla, a następnie zmieniasz miejsce i idziesz na silniejsze moby i tak w kółko ;). Za odkrywanie świata dostajesz wiedze która w tej grze pełni dużą rolę, do tego możesz uzyskać tytuły. Co do mountów to nie da się ich kupić w IS. Jedyne co to można zakupić jakieś skórki i pancerze do konia. Pierwszego wierzchowca możesz zdobyć po przez questa(osiołka), a jeśli chcesz konia to musisz go sobie złapać bądź też zakupić na markecie :). Questy w BDO często nagradzanę są wiedzą na jakiś temat, punktami kontrybucji czy też energii które wykorzystywane są do większości aktywności w grze. Dodatkowo możemy uzyskać dodatkowe miejsca w bagu co zdecydowanie się przydaję. Co do fabuły to pchnie ona gracza przez miejsca które w większości są dobrymi expowiskami, a do tego poznajemy niejako schemat działania scrolli na bossy czy też gatheringu. Generalnie, nie ma przymusu robienia questów, ale zdecydowanie robienie ich ułatwi Ci rozgrywkę :)

Witam, jako wielki fan GW2 z przykrością muszę stwierdzić że jedyną rzeczą która mnie w niej jeszcze trzyma jest pvp. Zacząłem więc rozglądać się za inna produkcja i wpadło mi w oko BDO. Z kilku recenzji YouTuberów wynika że gra ta jest grindowka. I tu pojawia się moje pytanie. Czy grindowka w stylu silkroad online i l2 czy w tej grze grind opiera się na innych zasadach? Otwarty duży świat - czy za odkrywanie go dostaje się jakieś nagrody np. w postaci itemów lub tytułów? Mounty - zdobywane za questy czy tylko i wyłącznie z is? No i oczywiście questy/fabuła - rzecz niezbędna do zrobienia czy całkowicie opcjonalna? 

Nie da się ukryć że w tej grze obecny jest Grind... Tutaj pojawia się pytanie czy masz czas i myślisz o byciu w TOP :)

Ja wiedziałem że czasu wiele nie mam i po prostu staram się czerpać przyjemność z gry. Polecam na początku iść z fabułą i robić Questy powoli wchodząc w świat gry. Fakt możesz do 50 lvl przyrushować i mieć go w kilka godzin ale ... ominie cię cała reszta gry - łapanie koni/łowienie ryb/questy/gathering/handel i nody/ produkcja ...

Wg mnie graj tak jak lubisz i czerp ile się da z gry... no chyba że masz czas by poświęcić się na Grind i dogonić czołówkę farmerów :)

Grind jest konieczny bo nie ma level capa i każdy kolejny level/sp daje bonusy, zwlaszcza od 55 bo wtedy kazdy level daje dodatkowe 100hp

za odkrywanie dostjesz + max energy pointsy do systemu staminy

mounty można breedować, dobrze zbreedowany mount na wysokim tierze biega jak wyscigowka F1

Ekonomia i inne rzeczy jak w komunistycznym panstwie.

PvP i PvE niezbalansowane.