1. Jaki serwer wybrać i o co chodzi z tymi mega serwerami?
ad. Na gandarze i Blacktide gra na prawdę sporo polaków, jeżeli chcesz się skupić na WvW proponuje Desoletion albo SFR.
2. Jak to jest z tym pvp i pve w gw2? Wiem że można zrobić postać PVP ale czy to oznacza, że taka postać dostaje lvl cap i itemki i może tylko w pvp się bić?
ad. Żeby grać pvp w gw2 nie musić mieć postaci z maks levelem. Możesz stworzyć postać mieć 1 lvl i odrazu iść na pvp. Tam odrazu podnosi ci lvl do maks, plus dobierasz sobie sprzęt, umiejętności itp. kompletnie za friko. Ale jeżeli chcesz grac wvw na tym najwyższym poziomie musisz wbić 80 lvl. Co nie zmienia faktu, że wchodząc na wvw też ci podnosi lvl do maksa, ale wtedy też jesteś klapkiem i botem bez maks lvl i sprzętu exo.
3. Czy będąc raczej nastawionym na pvp warto nabijać postacią lvl od 1 i nie tworzyć postaci pvp tylko normalną?
ad. To zależy od cb. Tak jak wspomniałem wyżej chcesz grać pvp i wvw musisz wbić 80 lvl, nastawiasz się tylko na pvp i rankedy nie musisz wbijać postaci nawet na 2 lvl ![:)]()
4. Czy populacja jest spora w gw2 ?
ad. Tak, nawet bardzo spora. Biegając rano na wvw bez problemu spotykam zergi i bloby po 50-70 osób na border ![:D]()
5. ile może zająć wbicie Cap?
ad. Zależy jak lvlujesz. Na pve pewnie od paru dni do ponad tygodnia. Ja wbijałem lvl na wvw i poszło mi na prawdę szybko, coś około 4-5 dni. Teraz masz również eotm, jak tam wbijesz na 1 lvl i trafisz na dobrego comandera i zerg to w ciągu rajdu wbijasz po kilkanaście lvli.
6. Którą klasę polecacie dla nowego gracza?
ad. Zależy czym lubisz grać. Postacie mele w gw2 są strasznie łatwe. Guardian i warior zrobiony pod tank są jak skały, dobre rolebacki, stability i jesteś jak czołg. Necro też ma sporo skilli od przeżywania i jest całkiem łatwy do ogarnięcia. Z trudniejszych klas to na pewno mesmer, thief i engi (trzeba dobrze dysponować turetami itp.)