Kilka pytań o Black Desert

Heej. Zastanawiałem się nad grą w Black Desert. Wiem, że dużo jest negatywnych opinii o tej grze ale mnie ciekawią konkretne zagadnienia.
Poogladałem trochę filmików na yt, poczytałem na portalach ale dalej nie dowiedziałem się rzeczy dla mnie istotnych.

Chodzi mi o PvE.
Przykładowo… Osiągnąłem już jakiś podstawowy poziom i dorobiłem się jakiegoś tam ekwipunku. Jakie aktywności mogę wykonywać?
Jakieś daily misje? Dungeony? Nie wiem… Statki, jakiś transport? Wspólne aktywności w grupie?

Krótko mówiąc - Czy są? - Jakie? I ile? - Aktywności PvE. W grupie i nie tylko.

Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam :slight_smile:

nie ma, bijesz moby do usranej śmierci i ulepszasz ekwipunek

2lajki

z czynności PVE masz grind na mobach, world bossy, bossy przywoływane ze scroli i chyba tyle. Do tego masz life skile, system nodów i robotników, zbieranie wiedzy itp biegając po świecie.
Gra nie przewiduje daily questów ani dungeonów / rajdów

Rozumiem. Czyli nie ma daily questów, dungeonów, ani raidów.
Rozgrywka PvE skupia się głównie na grindowaniu i biciu bossów.

To tak po ludzku… Zastanawia mnie, dlaczego ta gra cieszy się taką popularnością jako gatunek mmorpg? 25 pozycja w rankingu aktywności graczy, ze wszystkich gier na Steamie.
Aktualnie zalogowanych graczy 25k

Z tego co zdążyłem się zapoznać, poza efektownym wyglądem skilli, PvP też nie ma sobie zbyt wiele do zaoferowania.
To co tam robią Ci wszyscy graczę i jaki sens mają gildie?
Trochę nie rozumiem tej gry xd

Tydzien temu bylem dokladnie w tej samej pozycji co ty interesowalem sie ta gierka strasznie bo jest popularna i masa graczy w nia gra a tu sie okazuje ze content endgame to nieskonczony grind w jednym miejscu na twitchu mozesz to zauwazyc wchodzac na strimera o 10 rano a potemo o 20 robi to samo w tym samym spocie XD albo life skille ktore sa boring as f***,

Bo tak czytałem… Rozbudowana gra. Jakieś domy, transport. Statki… A wychodzi, że Black Desert to takie rozbudowane metin2? xd

Dungeony w grindowniku… co dalej? Pytanie ile spotów do farmy jest w wowie? F*ck logic xD.

Co możesz robić w grze :

• farmić na jednym z setek spotów solo lub w grupie
  • ulepszać gear
  • life skille (bartering, trading, fishing, gathering, processing, hodowla i oswajanie koni, alchemia, cooking, hodowanie roślin/zwierząt itd)
  • sea monster fight
  • world bossy
  • daily questy (nie wiem co za idioci piszą że ich nie ma… jak ja nabiłem na nich z 80% mojej kontrybucji xd)
  • energia/kontrybucja/tytuły/knowledge
  • zwykłe questy
  • gildyjne questy/bossy
  • Battle Arena (1vs1)
  • Red Battlefield (battlegroundy)
  • Node War (wojny o przejmowanie mapy)
  • Guild War
  • Open world pvp (pk)
  • Dream Horse (ultra rzadkie mounty)

Mógłbym wymieniać tak cały dzień, a i tak bym wiele pominął. Swoją drogę te "na twitchu mozesz to zauwazyc wchodzac na strimera o 10 rano a potemo o 20 robi to samo w tym samym spocie XD " jest idiotyczne bo to samo masz w wowie. Typek o 10 rano farmi rajd, patrzysz o 20 a on dalej farmi ten sam raid, bijąc te same mobki, robiąc dokładnie to samo.

Miałem w sumie napisać to samo co @larshi
Każdy gospodaruje sobie czas tak jak chce i robi to co chce. Jeżeli ktoś siedzi na spocie całe dnie w jednym miejscu to może po prostu farmi ultra rzadkie itemy ( niekiedy trzeba setek godzin by wyfarmić jedną część z wielu).
Poza tym to takie trochę szukanie dziury w całym. Każda gra mmo opiera się na tym samym - na powtarzaniu tych samych “zadań” z określonej puli kontentu. W BDO jest masa rzeczy do robienia i gwarantuje, że na wszystko nigdy nie starczy czasu.