Kilka pytań odnośnie pamięci ram

Witam,

1.Jeśli moja płyta główna obłsuguje 4gb ram, karta graficzna posiada 1gb pamięci i mam 4gb ram tzn. że system będzie rezerwował pamięć dla karty graficznej i wykrywał około 3gb ram?

2.Jak wyłączyć kartę vga na płycie głównej asus p5vd2-mx? Bo zabiera ona ok. 350mb ramu.

3.Czy jeśli zainstaluję windows xp, gdzie system jest zdolny do wykrycia 3,25gb pamięci to po odliczeniu 1,3gb na kartę graficzną i vga zostanie wolnych 2gb pamięci? To by oznaczało, że pozostanie na windows 7 64bit, gdzie dostępna pamięć wynosi 2,69 jest bardziej opłacalne niż przesiadka na xp?

Przepraszam jeśli troszkę chaotycznie napisałem.

1. nie jeśli masz 4GB ramu to system je wykryje jako 4GB, a ten 1GB to pamięć podręczna twojej karty graficznej.

3. Sorki, że tez troche chaotycznie ale na 2 nie wiem, a w tej sprawie zawsze się opłaca przesiąść na nowy system:)

Stary, polecam ci zainstalować windowsa 7 najlepiej 64 i dokupić za 100(z groszami)zł ram koste 4 gb. Jeśli masz tą kase to sobie kupi, jeśli nie czekaj.

Pamięć karty graficznej nie ma nic do ilości pamięci RAM. System 64-bitowy wykryje ci 4GB RAM, a system 32-bitowy 3,25GB RAM, choćbyś miał i z 6GB VRAM na grafice.

Witam,1.Jeśli moja płyta główna obłsuguje 4gb ram, karta graficzna posiada 1gb pamięci i mam 4gb ram tzn. że system będzie rezerwował pamięć dla karty graficznej i wykrywał około 3gb ram?2.Jak wyłączyć kartę vga na płycie głównej asus p5vd2-mx? Bo zabiera ona ok. 350mb ramu.3.Czy jeśli zainstaluję windows xp, gdzie system jest zdolny do wykrycia 3,25gb pamięci to po odliczeniu 1,3gb na kartę graficzną i vga zostanie wolnych 2gb pamięci? To by oznaczało, że pozostanie na windows 7 64bit, gdzie dostępna pamięć wynosi 2,69 jest bardziej opłacalne niż przesiadka na xp?Przepraszam jeśli troszkę chaotycznie napisałem.

1. Zewnętrzna karta grafiki posiada swoją własną pamięć RAM, która jest do dyspozycji tylko dla niej. Komputer nie współdzieli z nią pomięci operacyjnej, więc jeśli masz 4GB to całość będziesz miał dla siebie.

2. przy uruchomieniu kompa - F2 -> Advanced -> Chipset -> VGA Share Memory Size ustaw na disable (tak mi się wydaje :)). Poza tym twoja karta zintegrowania nie wcina 350MB a max 64 - tak wyczytałem z manuala twojej płyty gł. Jak widać w biosie jasno jest napisane Shared Memory Size - oznacza, że zintegrowana karta grafiki wykorzystuje pewną część pamięci RAM zainstalowanej w komputerze.

Manual:

http://dlcdnet.asus....p5vd2-mx_V2.pdf

3. Po zainstalowaniu systemu 32bit (windows xp, vista, 8, itp - nie ma znaczenia) system wykryje 4 GB zainstalowanej pamięci RAM, natomiast odda do użytku te 3,25GB. Systemy 64bit pozwalają zaadresować znacznie większą ilość pamięci, stąd można sobie zainstalować dowalną ilość obsługiwaną przez nasz komputer.

W twoim wypadku z dostępnych 3,25 GB zabrane zostałoby tylko 350MB która zarezerwowana byłaby dla integry (i ile to co mówisz jest prawdą jeśli chodzi o 350MB:P).

Witam,

1.Jeśli moja płyta główna obłsuguje 4gb ram, karta graficzna posiada 1gb pamięci i mam 4gb ram tzn. że system będzie rezerwował pamięć dla karty graficznej i wykrywał około 3gb ram?

2.Jak wyłączyć kartę vga na płycie głównej asus p5vd2-mx? Bo zabiera ona ok. 350mb ramu.

3.Czy jeśli zainstaluję windows xp, gdzie system jest zdolny do wykrycia 3,25gb pamięci to po odliczeniu 1,3gb na kartę graficzną i vga zostanie wolnych 2gb pamięci? To by oznaczało, że pozostanie na windows 7 64bit, gdzie dostępna pamięć wynosi 2,69 jest bardziej opłacalne niż przesiadka na xp?

Przepraszam jeśli troszkę chaotycznie napisałem.