Jak zapewne wiecie gry mmo dzielimy na płatne , bezpłatne itd , ja poszerzam troszke tą tematyke . Moja klasyfikacja wygląda następująco :
F2P ( free to play) - Gry z założenia darmowe . Najczęsciej klony gier płatnych , klony klonów gier płatnych , klony klonów klonów gier płatnych lub hybrydy klonów gier płatnych . Tytuły które można uznać za wnoszące coś nowego do świata MMO ( np> Sword of the New World , Atlantica ) można policzyć na palcach jednej ręki .
Godnym uwagi jest fakt ,że gry darmowe mają pełne spektrum możliwości wyboru świata i jakości gry . Mamy tytuły bardzo dobre ( np Archlord , RoM ) , mase przeciętniaków oraz kilka które swoim istnieniem obrażają swoim istnieniem inteligencje większości graczy ( np. Meti........... no dobra Cronous ) . Istnieje także grupa tak zwanych spadochroniarzy , czyli tytułow które były za słabe na P2P więc stały sie F2P ( np , Rf, Fury ) . Cechą szczególną gier darmowych jest to ,że wymagają dużych nakładów finansowych ( to sie nazywa zagadka filozoficzna ) , a to przez istnienie sklepów z upami do kupienia za realne pieniądze które bardzo boostują gracza i są tak naprawde jedyną drogą do stania sie kimś w danej grze . Istnieją wprawdzie wyjątki ( np PW) jednak jedna jaskółka wiosny nie czyni. O darmowości tego typu gier niech świdczy Archlord który po zmianie z P2P na F2P prznosi producentom dochody czterokrotnie większe.
B2P (buy to play ) - gry mmo wymagajace do aktywacji jednorazowego zakupu danego tytułu , w Polsce reprezentowane właściwie tylko przez Guild Wars . Gry te cechują sie wysoką jakością gier płatnych z jednoczesną darmowością . W grach tych najczęsciej także istnieje item shop , jednak nie zaburzający równowagi gry ( żadnych boostów tylko np nowe ubranka fryzury etc ) .
P2P (pay to play ) - gry abonametowe wymagające stałej opłaty abonamentowej . Można je określić mianem olimpu gier RPG . Oferują wysokiej jakości oprawe , mase innowacji , świetną opieke gm-owsko supportową . Jeśli ma wyjść tytuł który można określić nową jakością MMO to można być na 100% pewny że będzie to gra abonamentowa . Najpopularniejsze gry tego typu w Polsce to WoW , Lineage 2 i (tak tak!) Ultima Online . Nie będe sie o nich rozpisywał bo tytuły płatne są każdemu świetnie znane i są obiektem westchnień nie jednego użytkownika tego forum.
Hybrydy - Tak nazywam gry F2P z kontami premium . Twórcy oferują dwa podejsćia do kont premium :
a) bez premium jesteś nikim ( np Tibia , SRO)
bez premium możesz stać sie kimś ale w takim czasie że i tak będziesz wolał te premium mieć ( np Knight , Requiem )
Gry te najczęsciej oferują jakość rozrywki porównywalną z grami typu F2P czyli średnią , Najzabawniejszy jest fakt ( lub najtragiczniejszy ) , że gry te najczęsciej posiadają jeszce item shop . To typ MMo w którym najbardziej widać zasade : im więcej zapłacisz tym więcej osiągasz .
Dodam jeszcze taką ciekawostke o koncie premium z gry ( dragons. Za około 70pln na miesiąc otrzymujemy prawie zerowego boosta do expa , skilli , dropa itd , w zamian za to nie musimy oglądać reklam na 1/2 ekranu. To sie nazywa premium......
Servery pryvatne - Nie patrząc na to czy są one legalne czy nie tworzą one osobną kategorie ni to gier płatnych ni to bezpłatnych . Jeśli servery prywatne gier darmowych trzymią jeszcze jakiś poziom ( patrz privy do MU czy Dekaron extreme ) , to privy gier płatnych to już obraz nędzy i rozpaczy . W praktyce istnieją tylko servery do L2 . WoW i Ultima online . Najwyższy poziom prezentują tzw. shardy do Ultimy , niejednokrotnie przewyższające grywalnością i rozwiązaniami globala Ultimy . Kolejne w sensowności grania to tak zwane " servery klimatyczne" do gry WoW które dają nam troche rpg-owej rozrywki w h'n's świecie MMO . Cała reszta to wersje demo płatnych gier stworzone dla :
a) sepów ( po co mam płacić skoro mogę grać za free w wersje zubożoną )
pseudo-znawców (znam sie na grze xxx , yyy bo grałem 4 lata na privach )
Osobną kwestią jest możliwośc kupienia absolutnie wszystkiego za realną kase , przy tym nawet hybrydy to nie maszynki do robienia pieniędzy.....
Na konieć dla mnie osobną grupą są spolszczone mmo ale ich nie opisuje , gdyż liczba słów z tzw. łaciny kuchennej spowodowałaby dla mnie dozywotniego bana , a kto wie czy też nie dla moich potomków
]Saluto