Klawiatura mechaniczna

Witam,

ostatnio czytałem trochę o klawiaturach mechanicznych (rzekomo dobrych do grania), no i dowiedziałem się, że cały bajer tych klawiatur opiera się na tzw. switchach, czyli rodzajach klawiszy. Na przykład czerwone switche (redy) są najszybsze (tj. trzeba włożyć mało siły do wciśnięcia klawisza), czarne (blacki) są najcięższe do wciśnięcia, a blue mają taki jakby haczyk w sobie.

W każdym razie, pytanie nie jest o switche, a o samą budowę takiej klawiatury, a tego nie mogłem nigdzie znaleźć. Jak jest zbudowana klawiatura mechaniczna, że są w niej switche i można je dowolnie zmieniać, a w zwykłej tak nie można?

rodzaj switchy zalezy od konkretnego modelu klawiatury, w tej chwili najpopularniejsze są redy i blue

Switchy nie warto wymieniać, z tego względu, że sa one sercem klawiatury. Wiele producentów ma u siebie wybór konkretnego rodzaju switchy do tego samego modelu klawiatury. Czyli finalnie wygląda to tak, że wybierasz sobie na przykład Das Keyboard z niebieskimi switchami albo brązowymi. Raczej nikt nie sprzedaje osobno switchy, a sama ich wymiana byłaby za bardzo karkołomna, żeby mogła się opłacać.

Sama klawiatura różni się tym, że posiada klawisze o wysokich skokach. Więc jeśli przyzwyczajony byłeś i co gorsza dobrze pracowało Ci się na tak zwanych "płaskich" klawiaturach, to będziesz musiał się przyzwyczać do innego rodzaju klawiszy.

Mam nadzieję, że zorientowałeś się w cenach takiego luksusu. Gdyż nie jest to tania inwestycja, jednak mogę Ci z całego serca taki zakup polecić. Dobrze dobrana klawiatura zwiększa komfort i przyjemność z pisania lub grania. Przede wszystkim mniej męczą się palce oraz wzrasta prędkość pisania.

Jeśli masz pytania o to jak pracuje się na konkretnych przełącznikach, to śmiało pisz. Pomogę.

Wymiany klawiatury póki co nie planuję, ale znam ceny i nie są one zbyt ciekawe ;d

Chociaż jak coś zaoszczędzę to może i zmienię.

Rozumiem, że 'płaskie' klawiatury to takie jak w laptopach - akurat mam stacjonarny komputer i pracuję na zwykłej klawiaturze, więc z przerzuceniem się raczej nie będzie problemów.

No i jeszcze jedno pytanie: dlaczego do zwykłej klawiatury nie da się przylutować takich switchy (słyszałem kiedyś o zmienianiu switchy, i są one podobno lutowane)?

wynika to z PODSTAWOWEJ roznicy miedzy tymi klawiaturami

zwykle tanie klawiatury oparte są na gumkach http://fc01.deviantart.net/fs71/i/2010/083/2/4/emachines_p10_by_Phaedrus2401.jpg

a nie osobnych, mechanicznych przełacznikach

fc-g1nl-bnr.jpg

Problem jest taki że te wszystkie zwykłe klawiatury to są tak zwane klawiatury membranowe działa to na podobieństwo pilota do telewizora czyli naciskając klawisz naciskasz mebrane zakończoną takim cholerstwem (nie mogę sobie przypomnieć nazwy) to dotyka płytki drukowanej i w następstwie tego komp odczytuje informację o tym który klawisz został wciśnięty. A w mechanicznej masz przełączniki zamiast membran (zapobiega to zakleszczaniu się klawiszy i podnosi komfort pracy) i teoretycznie dałoby radę zmienić membrany na switche, ale po pierwsze wyniosłoby to prawie tyle samo co nowa klawiatura mechaniczna(switche nie są tanie), po drugie przełączniki mechaniczne wymagają więcej miejsca od membran i nie zawsze by to pasowało, po trzecie kupa roboty z czymś takim (już lepiej kupić sobie mechanicznego zalmana na chińskich przełącznikach bo wykonanie ma bardzo dobre w stosunku cena/jakość).

Dobrze słyszałeś, bo jest to możliwe ale jedynie w klawiaturze mechanicznej i na dodatek switche muszą być tej samej firmy, to znaczy Cherry pasują do Cherry, Alpiny do Alpiny. A dlaczego nie za bardzo da radę to z robić to przedstawiają to poniższe dwa przekroje.

• Klawiatura z gumową membraną (standardowa)

• Switch od klawiatury mechanicznej

spring.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=12

Jeśli przyjrzysz się rysunkom, to zauważysz znaczące różnicy w budowie. Więc przeróbka taka, jaką masz na myśli, jest tylko w skrajnym wypadku możliwa. Zapewniem Cię, że nie byłbyś zadowolony ręcznym wykonaniem tych elemntów, a w dodatku przeróbka wynisołaby Cię o wiele razy drożej niż gotowa klawiatura. Sam koszt switchy to większość ceny klawiatury mechanicznej.

A jeśli koniecznie chcesz mieć tanią klawiaturę mechaniczną to polataj po targach giełdach zgarnij jakąś starą klawe i dokup przejściówkę pod USB (kiedyś były produkowane tylko klawiaturki mechaniczne) aczkolwiek o takich ułatwieniach jak antighosting i macra możesz sobie wtedy pomarzyć dodatkowo jakość wykonania stoi na dość niskim poziomie (niewspominając już o zastosowanych tam przełącznikach).

Tzn. mi chodziło o wymianę switchy mechanik>mechanik, nie zwykła>mechanik, ale i tak dzięki za wytłumaczenie różnicy.

Czyli, że na te osobne mechaniczne przełączniki w klawiaturze mechanicznej zakładane są jeszcze dodatkowe 'osłonki' czy też 'płytki', które funkcjonują jako właściwe klawisze?

A jeżeli chodzi o firmy (czy też konkretne modele klawiatur), to jakie byście polecili?

Osobiście używam CM i nie narzekam (brown switche)

To wszystko zależy do czego tej klawiatury będziesz używał.

Teoretycznie to wygląda w ten sposób (mam na myśli przełączniki najbardziej popularne, czyli Cherry MX):

• niebieskie - switche, tzw. "tacktile", z charakterystycznym kliknięciem. Stosunkowo głośnie i dają wrażenie miekkości. Dodatkowo, właśnie to kliknięcie daje znać, że klawiatura odebrała sygnał. Używa sie ich najczęściej do pisania.
  • czarne - mechanizm daje największy opór ze wszystkich dostępnych przełączników. Ja właśnie używam czarnych. Są stworzone właściwie do wszystkiego. Producent wspomina o tym, że dają największy komfort w grach. Informację tą mogę potwierdzić, dodam jeszcze od siebie, że świetnie spisują się równiez przy pisaniu. W przeciwieństwie do niebieskich, nie posiadają "kliknięcia", tutaj zależy od preferencji kupującego, czy jest to minus czy też plus. Według mnie jest najbardziej podobna do starych IBMów, i jest cichsza w pracy. Wybrałem model steelseries 6gv2.
  • brązowe - przełączniki można określić jako pośrednik między niebieskimi a czarnymi. Dają mniejszy opór od czarnych ale posidają kliknięcie cichsze oraz mniej odczuwalne, niż niebieskie.
  • czerwone - są to można powiedzieć legendarne przełączniki. Dostępne w niewielu modelach klawiatur. Dają najmniejszy opór ze wszystkich i są linearne (tak jak czarne), to znaczy, że nie uświadczysz u nich klikania.

To tak po krótce. Zaczniemy od tego, że zdecydujesz się, na któryś z przełączników, a potem napiszesz jaki. Następnie zakres cenowy oraz zastosowanie i postaram się dobrać Ci jakąś dobrą klawiaturę.

Najbardziej zależy mi na lekkości klikania, czyli będą to bodajże czerwone switche - z tego, co wiem, to mają mały opór.

Z drugiej strony, ważna jest też dla mnie dokładność kliknięć, czyli wychodzi na niebieskie.

Jeżeli mógłbyś, to podaj po 2-3 modele z blue i redami, cena nie ma znaczenia. Z góry dzięki.

zapoznaj sie z tym http://www.test-gear.pl/rekomendowane-klawiatury/

od siebie moge polecic cm storm TK ze wzgledu na kompaktowe rozmiary przy zachowaniu pelnej funkcjonalnosci

Czerwone:

http://allegro.pl/klawiatura-mechaniczna-qpad-mk-50-cherry-mx-red-i3923748253.html

http://allegro.pl/klawiatura-mechaniczna-corsair-vengeance-k60-fps-i3917417813.html

Niebieskie

http://allegro.pl/cm-storm-quickfire-xt-klawiatura-mechaniczna-blue-i3935672016.html

http://proline.pl/?p=RZR+BLACKWIDOW+2013

Przejrzałem wszystkie propozycje od was i raczej wybiorę spośród QPAD MK-50, Quickfire XT, Quickfire TK i Razer Blackwidow.

Dzięki wielkie za pomoc i wyjaśnienie wielu rzeczy.

Temat można raczej zamknąć.

Witam,

ostatnio czytałem trochę o klawiaturach mechanicznych (rzekomo dobrych do grania), no i dowiedziałem się, że cały bajer tych klawiatur opiera się na tzw. switchach, czyli rodzajach klawiszy. Na przykład czerwone switche (redy) są najszybsze (tj. trzeba włożyć mało siły do wciśnięcia klawisza), czarne (blacki) są najcięższe do wciśnięcia, a blue mają taki jakby haczyk w sobie.

W każdym razie, pytanie nie jest o switche, a o samą budowę takiej klawiatury, a tego nie mogłem nigdzie znaleźć. Jak jest zbudowana klawiatura mechaniczna, że są w niej switche i można je dowolnie zmieniać, a w zwykłej tak nie można?