Klawiatura X-scissors

Witam. Czy ktoś orientuje się, jak nazywa się część w klawiaturze tj. ta utrzymująca każdy przycisk (nie wiem jak to nazwać). Przy czyszczeniu część uległa połamaniu i kilka przycisków mi nie działa.

Chciałbym takie dokupić, ale nie mogę ich znaleźć na żadnej stronie, pewnie dlatego, że nie wiem jak się nazywają

To klawiatura nożycowa? Bo wtedy musisz wymienić cały klawisz (razem z mechanizmem).

Ogółem wymiana klawisza moze nie być łatwa... ze względu na brak dostępu do części.

Kolejna kwestia to czy warto wymienić? Moze lepiej zakupić nową?

P.S. Podaj dokładny model klawiatury.

natec genesis rx22

Wyjąłem te kilka części z klawiszy, których nie używam, czyli numerycznej, no ale wolałbym mieć wszystkie działające :D

Ogólnie było tak, że klawiatura przyszła i już następnego dnia zalałem ją piwem. Przy czyszczeniu wyjmowałem przyciski i kilka (akurat tych przy WSAD'zie) uległo połamaniu, więc wyjałem kilka z numerycznej i podmieniłem (oczywiście mówię o tych częściach podtrzymujących przyciski, nie samych przyciskach)

Szczerze wątpie że dostaniesz części, jest to raczej sprzęt jednorazowy (czyli do momentu uszkodzenia).

Jeżeli jest to część mechaniczna - która nie jest widoczna przy regularnym użytkowaniu - to można ją odtworzyć metodą inżynierii odwrotnej z wykorzystaniem druku 3D.

@up to chyba lepiej już kupić nową xD

Bo ja wiem, ja w ten sposób dorobiłem sobie cześć odpowiedzialną za przenoszenie momentu podczas scrollowania - w zużytej cześci element pierwotnie o przekroju sześciokąta starł się do przekroju koła i nijak scroll chciał działać. A kwestia zamodelowania i wydruku zajęła mi około godziny.

Sama część: http://i.imgur.com/VAmQDg5.png

Już zamontowana: http://i.imgur.com/Yr8jjam.jpg

Myszka Razer Deathadder wersja z 2007r.

Drukarki 3D nie kupię, a nie słyszałem, by jakaś firma w okolicy to oferowała.

Witam. Czy ktoś orientuje się, jak nazywa się część w klawiaturze tj. ta utrzymująca każdy przycisk (nie wiem jak to nazwać). Przy czyszczeniu część uległa połamaniu i kilka przycisków mi nie działa.

Chciałbym takie dokupić, ale nie mogę ich znaleźć na żadnej stronie, pewnie dlatego, że nie wiem jak się nazywają