Kłopot po sprzedaży telefonu na Allegro

Witam

Mam taki mały problem:

Sprzedałem telefon na Allegro w 100% sprawny. Testowałem przed wysyłką czy wszystko działa i było ok. Nagle po 4 dniach dzwoni do mnie gościu i mówi, że wysłałem mu nie wpełni sprawny telefon bo nie działa głośniczek od rozmów. (Nie słychać co mówi osoba do,której się dzwoni).

No i nie wiem czy mi coś grozi z tego powodu?

Pewnie coś zostało uszkodzone podczas przesyłki, bo u mnie działało.

Co teraz?

Poszło Priorytetem Poleconym, a tel zszedł za 200zł.

Tak zerkałem na necie i ten głośniczek kosztuje około 30zł

"Nagle po 4 dniach" - i wszystko jasne. Szuka frajera. Olej to.

Pisałeś w aukcji o tym że przyjmujesz zwroty?
Jeśli nie to niech sp***dala

warn_ico.png
Wulgaryzm ~ blaumro

Te 4dni minęły jak mu paczka szła. Więc to chyba tak odrazu się odezwał.

Nie pisałem nic takiego. Nie dawałem żadnej gwarancji rozruchowej itp.

Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

Niech ci poprostu odeśle wtedy ty sprawdzasz czy usterka jest i wuala.

Może mu przeleje te 30zł jak się zgodzi?

To już musisz ugadać prywatnie. Tylko musisz zauważyć że jeszcze montaż głośniczka to też wydatek.

Hmm a jakieś odszkodowanie z poczty ? No przesyłka była ubezpieczona jak to jest w priorytetach poleconych.

Równie dobrze podczas dostawy od wstrząsu mogło się coś obluzować.. Sam miałem taki przypadek... jadąc motocyklem po dołach (telefon zamocowany na zbiorniku uchwytem) od wstrząsów uszkodziła się jakaś płytka i połowa rzeczy w telefonie mi nie działała...

Niestety wątpię abyś udowodnił, że to z winy poczty, możesz próbować zgłosić się do naczelnika poczty ale raczej ci nie uznają.

Na poczcie naczelnik tylko cie wysmieje więc daruj sobie. Napisz do pomocy allegro i się dowiesz wszystkiego co i jak...

4 Dni Priorytet Polecony ? 1-2 Dni *maksymalnie trwa dostawa :D

Mi listy i paczki wysyłane w ten sposób dochodzą w przeciągu 24 - 48 H nigdy dłużej

Priorytet polecony to 2 dni i rzecz już w domu jest.W który dzień mu wysłałeś? Jeżeli ci to dzisiaj napisał to nic ci zrobić nie może bo w soboty poczta nieczynna.

Odezwał sie po tych 4 dniach i powiedział, że dopiero co otworzył paczke. Poczta jest czynna w Soboty, ale w miastach.

Więc niech to zglosi ze otrzymał towar niezgodny z opisem i już a jak ego nie zrobi to moze cos kombinuje..

Ja wiem, że polityka na allegro jest taka. Czy napisałeś na aukcji, że telefon jest 100% sprawny? Czy na pewno go przetestowałeś czy wszystko działa? Jeśli tak to usterka jest po stronie kupującego i gwarancji z twojej strony nie ma (chyba, że napisałeś) . To jest coś na zasadzie zaufania. Oczywiście jeśli telefon całkowicie nie działa a napisałeś, że działa to wtedy przedmiot nie jest zgodny z opisem. I kłótnia na poczcie to nie Twoja sprawa lecz kupującego, bo Ty możesz zaświadczyć, że telefon działał przed wysyłką. Więc napisz to kupującego niech idzie na pocztę i żąda odszkodowania za uszkodzony telefon.

Allegro ma zadbać aby paczka dotarła co się dzieje dalej to problem kupca.

Sam tak miałem, sprzedałem bluze z croopa za 80zł koleś pisał że zamek się nie da zapiać, olałem go i nic się nie stało

Napisałem, że telefon sprawny w 100%.

Mam jakieś 80pozytywów , więc raczej nie powinien sądzić, że go oszukałem.

Witam

Mam taki mały problem:

Sprzedałem telefon na Allegro w 100% sprawny. Testowałem przed wysyłką czy wszystko działa i było ok. Nagle po 4 dniach dzwoni do mnie gościu i mówi, że wysłałem mu nie wpełni sprawny telefon bo nie działa głośniczek od rozmów. (Nie słychać co mówi osoba do,której się dzwoni).

No i nie wiem czy mi coś grozi z tego powodu?

Pewnie coś zostało uszkodzone podczas przesyłki, bo u mnie działało.

Co teraz?

Poszło Priorytetem Poleconym, a tel zszedł za 200zł.

Tak zerkałem na necie i ten głośniczek kosztuje około 30zł