Kogo kupić Lux VS. Karthus

Witam.

Mam tam takie pytanko którego z tych bohaterów opłaca się bardziej kupić?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Lux zniszczy Karthus'a na combo :)

To prawda Lux vs Karthus wygrywa. Ale karthus wygrywa z całkiem niezłą liczbą innych bohaterów. No ale to wszystko zależy od ciebie, jak ogarniesz postać to i tariciem możesz wygrywać... :) Polecam Karthusa

Jak ogarniasz to bierz karthusa, ale to trzeba ogarniać typa...ostatnio grałem z typkiem co karthusem nikogo z ulti nie zabił w team fighcie... bo nie wiedział w którym momencie uderzyć. A lux też dobre ulti ma i ogólnie fajnie się nią gra na midzie. Ale karthus według mnie jest lepszy, choć ostatnio często go banują.

Lux jest trudniejszą postacią, brałbym ją, chociaż Karthus też potrafi namieszać

Karthus mało przydatny do teamu,już lepiej sprawdza się Lux,no i całkiem nieźle można kraść Barona ;p

hmmm... Karthus jest dobry w tamfightach chodzi z kółkiem i spamuje minami, uzywa ulti kiedy mają mało hp ale w 1vs1 jest juz trudniej. Lux za to w walce 1vs1 na combo moze zgarnąć fraga. W teamfightach tez sie przydaje bo ma obszarowe skille w tym jeden wspomagający. Wybor nalezy do ciebie :)

Kup Lux, albo tak jak mówiłeś spróbuj z Twitch'em nie polecam go , dobry w late-game.

Jest już temat w którym się pyta jaką postać kupić...

A nawiązując do tematu ogarnięty karthus większy op niż lux w late game , aczkolwiek obie postacie nie są proste.

Lux ma tendencje do łatwiejszego zbierania stacków na Mejai, jeśli wie jak grać (LAZOR!). Poza tym strasznie opiera się na skillshotach, którymi trudniej trafić niż skillami Kaktusa. Jeśli lubisz być kimś kto pomaga teamowi (snare na 2 cele, slow, shield i ult z dużym zasięgiem) i nie boisz się skillshotów, spróbuj Lux. Jeśli zaś nie - Karth. Albo najlepiej obie, bo są za 3150.

Ja osobiście czuję większą frajdę z grania Lux niż Karthusem pomimo że jest trudniejsza do ogarnięcia ale za to jej combo po prostu niszczy przeciwników ale może najlepiej będzie jeśli opiszę te dwie postacie w formie plusów i minusów może będzie ci łatwiej wybrać:

Lux:

+Świetny DMG

+Każdy skill ma w jakimś stopniu AoE

+Dwa skile z CC jeden łapie 2 postacie w snare a drugi to AoE slow

+Tarcza potrafi czasem uratować tyłek

+Świetna w TeamFightach

+zarąbiste combo

-Squishy

-Jak ktoś ma problemy ze skillshotami to zdecydowanie postać nie dla niego

-Bardzo szybko focusowana w TF

Karthus:

+Ogromny DMG

+Bardzo małe CD na Q

+Jedno z najlepszych ulti w całej grze

+Spowalniająca ścianka

+Wszystkie skille są w pewnym stopniu AoE

+Pośmiertne rzucanie czarów :)

+Jeden ze skilli ma miły pasyw odnawiający ci kilka punktów many za każdym razem gdy kogoś zabijesz

-jeden z najbardziej manażernych charów w grze

-squishy

-nie ma prawie żadnego mechanizmu do ucieczki

-Focus nr1 w teamfightach

-trzeba naprawdę dobrze wyćwiczyć Q ze względu na małe opóźnienie skilla

-większość ludzi nie ogarnia nim teamfightów

-kser numer 1 dzięki swojemu ulti więc trzeba się przygotować na porządną ilość bluzgów pod swoim adresem

Wielkie sorki za małą archeologie nie zaczaiłem z którego był ten post

Pytania tego typu są bezsensu , każdą postacią w grach typu League of Legend możesz być Owned, wszystko zależy od tego jak potrafisz się odnaleść.

No ale niech stracę, pytasz kogo lepiej...

Według mnie Karthus , dość mocno itrygująca postać, wraz z zgraną ekipa sieje postrach.

Pozdrawiam.

Oczywiście, LOL, wtf, and omg, lux jest trudną postacią, no bez jajuf mi tutaj chłopaczki, weźcie mnie nie rozbrajajcie, jak można powiedzieć o lux, że jest trudna, no nie... Ale tak ogólnie to doradzam Ci lux, grałem nią od początku jej wyjścia, oczywiście ładne combo, fajny ult[wcześniej był lepsiejszy], karthus też robi dziurę, ale nim trza ogarniać tymi minkami małymi, wiedzieć kiedy użyć ulta of course, dobry karthus używa ulta w trakcie team fightu[JAK SIĘ BIJĄ], ten lecący tylko na fragi dobija niedobitki swoim nieszczęsnym ultem, ale i tak lux rox, więc choose her.

Karthusa polecam, postać niszczy, oczywiście potrzeba ogarnięcia jak do każdego. Co do słabego escape, ja zawsze biorę ghost+flash i jest dobrze. Karthus daje radę w tf, a 1vs 1 też można jak się umie. Co do bluzgów to najczęściej właśnie od przeciwników słyszec "gay ult" lub coś podobnego.

Również doradzam ci lux, ma świetne skille, które na jedno dobre combo zbijają double killa bez problemów, poza tym ulti, cud miód i perełka, świetny dmg, duży zasięg i na 3 poziomie skilla ma bardzo krótki CD (w moim buildzie wychodzi 24s.). Karthus jest trudniejszą postacią, głównie ze względu na miny, trzeba dobrze wiedzieć, gdzie rzucić, żeby trafić. Jak dla mnie obie postacie są fajne, ale jeżeli chcesz łatwą i silną postać to doradzam ci Lux.

Polecam Karthusa , zawsze znajdze sie jakiś kill dla ciebie dzięki ulti , do tego skill E podczas teamfightow zadaję ogromny dmg , co do Lux to fajna postać ale wedlug mnie trudniejsza od Karthusa , 2 skillshoty z czego jednym trzeba trafić w przeciwnika , jst bardzo squishy

jesli mialbym wybierac to Karthus , mysle ze jest wieksza frajda z gry nim

Kup obydwoje, jak lubisz grać AP carry to kupuj wszystkie dobre postacie. A Lux i Karthus są dobrymi postaciami.

Śmiesznie się czyta obiektywne opinie profesjonalistów :3

Lux jest po prostu lepsza od karthusa. Bardziej dynamiczna.

Co do przydatności to stawiam bardziej na lux ze względu na snare pod Q i mocnych aoe.

Karthus łatwiej zgarnia fargi, idziesz na mida i tylko szukasz okazji jak ktoś ma low hp :)

Ale co będzie komu z fragów karthusem jak nim nie umie grać lub ma noob team ? To sie często zdarza: Karthus 21/7/13 (przykład) i defeat ;p.

Witam.

Mam tam takie pytanko którego z tych bohaterów opłaca się bardziej kupić?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.