Kolejna próba podejścia do MMORPG

Hejka,
Po wielu latach grania w gry FPS i MOBA chciałbym przenieść się na coś “mniej nużącego”. Podejmowałem się kilku prób przejścia na MMORPG, ale niestety trafiałem na nieodpowiednie gry.

Specyfikacje komputera:

• GeForce GTX 1060 6gb od Gigabyte
  • i5-7500 3.40 GHz
  • 16 GB RAM
    Sądzę, że wszystkie gry powinny pójść na spokojnie

Gry, które mi się podobały:

• Drakensang online
  • Metin 2
  • Warframe

Gry, które mi się nie podobały:

• SoulWorker
  • Tibia
  • Black Desert
  • Archeage

Wydaje mi się, że wolałbym grę B2P/P2P niż F2P ze względu na śmieszne itemshopy, na które trzeba wydać więcej niż na abonament czy nawet samą grę z dodatkami. Zastanawiałem się nad ESO (razem z abonamentem ESO+) lub GW2 (z jednym z dodatków na początek, lecz sam nie wiem którym). Zależy mi na dobrym PvP jak i PvE, ale z większym naciskiem na PvP (nie wiem o czym piszę, może się dogadamy). Nie mam problemu z komunikacją, więc jakieś ciekawe systemy gildii mogą być brane pod uwagę.

Osobiście polecam przetestować GW2, ale jak na razie możesz pobrać wersje podstawową która jest darmowa ( ma jakieś ograniczenia, ale nie pamiętam jakie musiałbyś sobie sprawdzić) wbić lvl zobaczyć jak gra wygląda itd. Co do dodatków do HoTsa można czasem po taniości kupić bo są różne promocje ( 30zł ), dodatek nawet spoko tym bardziej że dodaje raidy, ciekawą mapę, eq itd. Ostatnio była fajna promocja na najnowszy dodatek ( PoE ), ale chyba już się skończyła ( za 100 zł pewnie kupiłbyś ) Co do niego to się nie wypowiem bo jeszcze nie kupiłem, no ale polecam pobrać podstawkę i zobaczyć z czym to się je :wink:

A jak to jest z tymi dodtkami do Gw2? Słyszałem, że jakieś bany można wyrwać za kody z niektórych stronek. Da rade kupić HoT poniżej 40 zł z legit źródła?

Jeżeli chodzi o F2P to jak dla mnie jedyny jest drakensang który ci się spodobał ale z jakiegoś powodu nie grasz, jeżeli IS to nie masz o co się martwić bo w IS nie znajdziesz NIC co by powodowało że inna postać jest MEGA lepsza od reszty, w tej grze liczy się drop tylko i wyłącznie drop, z ISa kupujesz tylko plecak,depozyt i inne badziewia jak mapke czy bufy do eventu, jednak waluta premium leci w takich ilościach na maxymalnym poziomie że nie wiem kto wydaje pieniądze na tą gre, a wszystkie inne F2P jak aiony tery i inne gnioty są zniszczone przez GF,

Dalej to tylko Black Desert jednak nie spodobał ci się, GW2 oraz WoW, na tą chwile WoW jest po prostu genialny dodatek Legion jest BARDZO dobry, a kolejny zapowiada się też bardzo dobrze.

Reszta gier to da się grać, jednak ilość graczy jest mniejsza od oczekiwań po MMO, przynajmniej jak na moje.

Heh, znowu te mity i bajki? xD Nie, nikt nie dostał bana bo kupił z strony jakiejś tam a nie ze strony główny, ANet ma to w dupie za przeproszeniem, bo koniec konców KTOŚ to kupić musiał. A kto to ich nie obchodzi bo niby czemu mialoby. Jedynymi osobami które dostały bany to były osoby które kupowały klucze z allegro czy innych portali (g2a np) od użytkowników którzy mieli świeżutkie konta, 0 opinii, a potem zdziwienie że klucze były nielegalne (płacili przelewem… po czym go cofali, w efekcie nic nie tracili, a zyskiwali te 20 czy tam 30 zl za sprzedaż) xD

A co do tematu - gw2 może być dobrym strzałem, gra jest po prostu inna od większości, zachęca do współpracy (nawet z randomami spoza grupy), ma dobre pvp (zarówno areny jak i masówki), a także masę rzeczy do roboty w pve (fractale, dungi, raidy, meta eventy,dynamic eventy, daily mapki z sezonów, living story, main story, bounty hunting… Długo by wymieniać :P.

Co do dodatku poniżej 40 zł, to nwm, albo byś musiał poczekać na jakieś promocje w sklepach internetowych, albo dopłacić 10 zł, do 50 zł spokojnie większość stron sprzedaje, nawet bez promocji :P.

Zapoznaj się z Black Desert Online.

Najbardziej rozbudowana gra MMORPG jaka jest obecnie na rynku.
P2P, polaczki płaczą na P2W z powodu zwierząt co dropa podnoszą (a można je kupić za 10 mln silvera na marketplace)

Może byłbyś zainteresowany Valnir Rok :wink:
Gra jest płatna (Jednorazowa płatność, bez mikropłatności i durnych strojów mikołaja itp. które robią z Nas niezniszczalnych), ale warta uwagi, Ja mam 26 lat i gram z żoną i nie żałujemy zakupu, sprawdź jeśli jesteś zainteresowany i odwiedź Nasz fanpage “Valnir Rok Polska” na Facebooku. Jeśli będziesz chciał pograć razem napisz na grupie :slight_smile: lub http://steamcommunity.com/profiles/76561198089128198/

Powiem tak mam Eso i Gw 2 i z tych dwóch Gw 2 jest lepsze ALE GW 2 jest bardzo specyficzne oba mają swój klimat jednak pamiętaj ,że GW 2 może ci nie przypaść do gustu (ja podchodziłem z 3-4 razy jak nie więcej zanim mi się spoodbała). Dlatego warto na F2P przetestować GW 2 chociaż z drugiej strony “nawalanie” do 80 lvl’a to masakra a dopiero od 80 można zobaczyć całą esencję tej gry. Na plus eso należy na pewno to ,że możesz grać w nią solo jest wręcz nastawiona na solo PvE i ciekawą fabułę.
Od siebie dodam Aion’a nie będę poruszał P2W w tej grze bo zaraz będzie masa komentarzy ale system PvP to ma ta gra niesamowicie dobrze rozbudowany zwłaszcza jak jesteś w legionie wtedy doświadczysz naprawdę super PvP jedyna wada to Aion z tych 3 wymaga dużo więcej czasu (głównie pod kątem grindu).

Skoro ci się podobał to czemu przestałeś grać? Obecnie jest to jeden z najlepszych tytułów MMO na rynku. Można sie kłócić czy jest p2w czy nie jest (booster do credytów, expa czy dropu do kupienia za walutę premium, ale akurat platyna jest prosta do zdobycia), ale nie można odmówić grze rozbudowania. Początkującego ta gra potrafi przytłoczyć ilością broni, surowców czy choćby samych “klas postaci” (w sensie warframów).

Kiedyś fajną opcją był Elsword, ale dawno nie grałem i nie wiem jak to jest obecnie. Jednak przez sentyment - polecam