Kolejne anime

Witam chciał bym się was poradzić o kolejne anime a więc chodzi mi głównie żeby znajdowało się w nim

-Dobre walki na miecze/katany ogólnie klimat średniowieczny żeby nie przesadzali z magią

-Ciekawa muzyka

-Dobrze by akcja działą się w średniowieczu

Podobna mniej więcej do Atack on titans

Mam nadzieje że opis jest dosyć wystarczający nie jestem w tym najlepszy jak coś będę dopisywał

Nie mam w swojej biblioteczce co prawda jeszcze tytułów z akcją w średniowieczu, ale jeśli chodzi o walki na miecze ( samuraje ) możesz sprawdzić "Afro Samurai". Krótka seria, zaledwie 5 odcinków, dość ciężki klimat, dobra muzyka, ciekawa kreska.

http://www.youtube.com/watch?v=nMTPhB4mbdA

Możesz od razu przewinąc sobie do około 1:40.

Z "mieczami" możesz jeszcze spróbować "Bleach" - tu jest już dużo więcej odcinków - 366, jest tez tutaj lżejszy klimat, trochę komedii, super moce itp. Jak mówiłem, ze średniowiecza nie polecę nic, bo nie oglądałem, ale te wyżej wymienione możesz sprawdzić, a nóż Ci się spodobają :)

Berserk - fajne, utrzymane w klimacie mrocznego średniowiecza anime.

Mogą być walki na włócznie też ?
Jeśli tak to Seirei No Moribito.
W klimatach średniowiecznych z małą ilością magii to nie znam za bardzo anime. Mangi co najwyżej, a to cię nie interesuje.

@up

O, no tak, zapomniałem że Berserk był wydany na anime :)

Z tym że w Berserku, anime, akcje dzieją się później niż w mandze. W mandze są jeszcze losy Gutsa przed akcją w anime, co się z nim działo, skąd pochodzi i dlaczego walczy i z kim, te sprawy.

Jeśli może być trochę fantastyki (trochę podobne do wiedźmina, chociaż magi raczej nie ma) To bardzo polecam "Claymore" Super tytuł umieszczony w średniowieczu, fabuła bardzo ciekawa i wciągająca.

Polecam także "Samurai Champloo" Umieszczony w średniowiecznej Japonii, kreska może specyficzna ale dzięki niej walki są bardzo szczegółowe i płynne.

Nie mam w swojej biblioteczce co prawda jeszcze tytułów z akcją w średniowieczu, ale jeśli chodzi o walki na miecze ( samuraje ) możesz sprawdzić "Afro Samurai". Krótka seria, zaledwie 5 odcinków, dość ciężki klimat, dobra muzyka, ciekawa kreska.http://www.youtube.com/watch?v=nMTPhB4mbdAMożesz od razu przewinąc sobie do około 1:40.Z "mieczami" możesz jeszcze spróbować "Bleach" - tu jest już dużo więcej odcinków - 366, jest tez tutaj lżejszy klimat, trochę komedii, super moce itp. Jak mówiłem, ze średniowiecza nie polecę nic, bo nie oglądałem, ale te wyżej wymienione możesz sprawdzić, a nóż Ci się spodobają

Bleacha oglądałem A afro Samuraia obejrzę na pewno

Obejrzałem ;)

Mogą być walki na włócznie też ? Jeśli tak to Seirei No Moribito.W klimatach średniowiecznych z małą ilością magii to nie znam za bardzo anime. Mangi co najwyżej, a to cię nie interesuje. @upO, no tak, zapomniałem że Berserk był wydany na anime Z tym że w Berserku, anime, akcje dzieją się później niż w mandze. W mandze są jeszcze losy Gutsa przed akcją w anime, co się z nim działo, skąd pochodzi i dlaczego walczy i z kim, te sprawy.

Tak tak mogą być włócznie i te sprawy głównie po prostu chodzi mi o klimat średniowiecza a więc w najbliższym czasie obejrzę "Seirei No Moribito"

Jeśli może być trochę fantastyki (trochę podobne do wiedźmina, chociaż magi raczej nie ma) To bardzo polecam "Claymore" Super tytuł umieszczony w średniowieczu, fabuła bardzo ciekawa i wciągająca.Polecam także "Samurai Champloo" Umieszczony w średniowiecznej Japonii, kreska może specyficzna ale dzięki niej walki są bardzo szczegółowe i płynne.

Zapewne też obejrzę te dwie produkcje

Dzięki za pomoc ;) Do zamknięcia mam co oglądać w najbliższym czasie

Katanagatari - 9/10 super animiec bardzo polecam 12x55 min

Shigurui 9.5/10 akcja dzieje się w 1629 roku anime głownie ukazuje walke 2 szermierzy

Brave 10 - 7/10 można obejrzeć

Oda Nobuna no Yaubou - 7.5/10 bardzo fajny pomysł na anime sławny Oda Nobunaga w żeńskiej formie

Mugen no Juunin - 8/10 ciekawa opowieść o samurajach

Wszystkie rozgrywają się mniej wiecej w czasach edo głównie to poelcam Katanagatari i Shigurui supcio anime.

Tak apropos soux1910 okresy w japoni dziela się na

Yayoi

Kofun

Nara

Heian

Kamakura

Muromachi

Azuchi-Momoyama

Edo

Meiji

Taisho

Showa

i Heisei

tak więc w histori japoni nie było średniowiecza a czasy odpowiadające średniowieczu to mniej więcej od Nara do Azuchi-Momoyama.

W anime zazwyczaj ukazuję się czasy Edo które były bardzo dobre dla Japoni ponieważ wtedy był ogromny dobrobyt ogólnie był okresem znacznego rozwoju rzemiosła i handlu, rozbudowywały się miasta. Dlatego zazwyczaj anime jak już w przeszłości to ukazują się w tym czasie.

A ja od siebie polecam Basilisk: Kouga Ninpou Chou - bardzo fajna historia dwóch wrogich sobie klanów ninja.

+1 :)

mozecie cos polecic ze sportowych? typu Major, Ace of Diamond, Eyeshield, Kuroko no Basuke ?>

Tsubasa, to jest podstawa podstawy z gatunku sport anime, Hajime no Ippo, tematyka boks, glownie nawalanka po mordzie (Dampsey Roll ftw!). Jest jeszcze Chihayafuru, anime gatunku Josei wiec nie kazdemu podpadnie, tematyka o japonskiej grze w karty o nazwie karuta, ale jest tam wiele watkow, duzo poezji i romansu, osobiscie polecam.

to wszystko niestety juz widzialem :(

mam podobne kategoria wyboru anime jak ty wiec zobacz moja listę: http://myanimelist.net/animelist/sokoren

co do miczy to zero no tsukaima a sport to free!

Witam chciał bym się was poradzić o kolejne anime a więc chodzi mi głównie żeby znajdowało się w nim

-Dobre walki na miecze/katany ogólnie klimat średniowieczny żeby nie przesadzali z magią

-Ciekawa muzyka

-Dobrze by akcja działą się w średniowieczu

Podobna mniej więcej do Atack on titans

Mam nadzieje że opis jest dosyć wystarczający nie jestem w tym najlepszy jak coś będę dopisywał