Witam,niedawno pisalem o tym problemie, wyczyscilem calego kompa wymienilem paste termoizolacyjna w roznych czesciach kompa i tak : dawniej wylaczal mi sie po -+1h gry teraz wlaczylem i gralem okolo 5h za 1 razem,wyloczylem kompa noramalnie,lecz po wloczeniu w tym samym dniu wyloczyl sie ponownie po 30 min.Prosze o pomoc,z gory thx.
Komp sie wylacza
Witam,niedawno pisalem o tym problemie, wyczyscilem calego kompa wymienilem paste termoizolacyjna w roznych czesciach kompa i tak : dawniej wylaczal mi sie po -+1h gry teraz wlaczylem i gralem okolo 5h za 1 razem,wyloczylem kompa noramalnie,lecz po wloczeniu w tym samym dniu wyloczyl sie ponownie po 30 min.Prosze o pomoc,z gory thx.
Temperatury sprawdz + zasilacz
50C w procesorze co mam zrobic zeby byly mniejsze?
zdejmij obudowy, przetrzyj wiatraki.
pisalem juz ze je wyczyscilem, komputer wylacza sie tylko wtdey gdy przez jakis okres gram anie np przy ogladaniu stron internetowych
Miałem tak samo 2x z 3lata temu
Porada:
Masz reebota, czyli processor zmien na lepszy/gorszy...
Objawy charakterystyczne dla zbyt słabego zasilacza.
Podczas spoczynku chodzi normalnie, bo ciągnie mało mocy, ale podczas obciążenia (zwłaszcza jeśli masz mocniejszą kartę graficzną) komp nie dostaje dostatecznie dużo prądu i się wyłącza. Jeśli masz szczęście, bo jak masz zasiłkę Tracera czy Take Me to Ci może pociągnąć ze sobą całą płytę główną i podzespoły.
Podaj pełną specyfikację, zwłaszcza zasilacza (firma + moc), procka i karty graficznej.
50C na procku bez obciążenia to faktycznie trochę za dużo, ale jeśli to temperatura pod obciążeniem to nie ma strachu. Napisz jakiego masz procka, jaką temperaturę w idlu, jaką temperaturę w stressie.
50 stopni to dobra temperatura wiec zgodze sie z przedmowca jest t wadliwy zasilacz moze to byc jeszcze spalony podzespol ja tak mialem bo nie wiedzialem ze mam 1 kostke ramu spalona (kolega pozyczyl i oddal mohego patriota w spalonego) albo tak jak kolega na mumblu mial uszkodzana karte graficzna i tez mu sie resetowal komp jak gral w cos z nami
Zapomnialem dodac ze jesli komp sie wyloczy to zeby go wloczyc musze z tylu pare razy zminic off/on i probowac parer razy na glownym przycisku kompa go wloczyc po paru probach udaje sie go wloczyc
Zapomnialem dodac ze jesli komp sie wyloczy to zeby go wloczyc musze z tylu pare razy zminic off/on i probowac parer razy na glownym przycisku kompa go wloczyc po paru probach udaje sie go wloczyc
Nikt Ci nie pomoże jeśli nie podasz pełnych specyfikacji komputera, jak poprosiłem w moim poprzednim poście.
Temperature mógł podać w spoczynku. Ściągnij ORTHROSA odpal na pół godziny i nie wyłaczając podaj temperatury.
Nie dawno też robiłem taki temat i też miałem ten sam problem co się okazało była to płyta główna i jestem pewnie że to będzie właśnie to i nic więcej.
Karta - NVIDIA GeForce 8600 GTS
Zasilacz- Atx lpk9-400w
Procesor-Intel® Core2 CPU 6300 @ 1.86GHz, 1875 MHz
Karta - NVIDIA GeForce 8600 GTS Zasilacz- Atx lpk9-400wProcesor-Intel® Core2 CPU 6300 @ 1.86GHz, 1875 MHz
Oj, zasilacz Procompa. Jeden z najgorszych jakie można trafić. Jeśli masz inny zasilacz lub znajomego od którego możesz takowy pożyczyć - sprawdź na nim. Jeśli posiadasz miernik i potrafisz - sprawdź napięcia. Jeśli żadne z powyższych - idź do serwisu, niech Ci tam to zrobią. Twój komputer dużo mocy nie zżera, ale niestety ta zasiłka, zwłaszcza jeśli ma już swoje lata, o 400W nigdy nie śniła, ba, zdziwiłbym się, gdyby dawała 200W.
Jest spora szansa, że to wina zasilacza, ale gwarancji nie dam, bo przez internet Ci tego nie sprawdzę. Może być to równie dobrze padająca płyta główna. Padająca karta graficzna zwykle wywala artefakty i blue screeny zamiast po prostu resetować kompa.
Restart komputera to tylko zasilacz albo płyta główna(jeżeli ci wyłącza się komputer a wszystko chodzi to płyta główna,jeżeli wyłącza ci się cały sprzęt nic nie działa to zasilacz).
Restart komputera to tylko zasilacz albo płyta główna(jeżeli ci wyłącza się komputer a wszystko chodzi to płyta główna,jeżeli wyłącza ci się cały sprzęt nic nie działa to zasilacz).
Niekoniecznie, mi padła niedawno zasiłka, a po naciśnięciu powera świeciła się dioda zasilania na kompie i wiatraczki chodziły i podejrzewałem płytę główną.
Prabdopodomnie to bedzie zasilacz komputer mi sie wylacza caly, niewiem czy to wazne ale gdy wlocze kompa i odraz uodpale jakas gre to sie odrazu po chwili wylacza a gdy posiedzy z 2h na necie to czesem utrzymuje sie przez pare h, zauwazylem tez ze tylko gry na sieci np LoL sie szybko wylaczaja a GTA nie