Komp za 6000 zł

Cześć po dłuższej przerwie odzywam się ponownie. Złożyłem ciekawy zestaw który pozwolił mi zażegnać wszystkie kompromisy jakie doskwierały z powodu wyboru zbyt drogiej karty graficznej. Byłem uparty na modele które po kolejnej podwyżce kosztują 3399 zł czyli przeszło połowa mojego budżetu. Dałem się przekonać że nie potrzebuję najnowszego modelu GTX 1080 z 8GB pamięci gdyż gram w rozdzielczości FullHD. Postanowiłem że wybiorę 1060 i pewnie zapytacie dlaczego. Przecież za 6000 zł można uzbierać coś więcej. Otóż nie - ceny kart to kosmos a w swoim zestawie mam wszystko, co potrzeba.

Procesor Intel Core I5-8600K

Zaopatrzyłem się w procesor z odblokowanym mnożnikiem z nowej generacji coffe lake i5. Jest to dobry procesor 6 rdzeniowy a tyle rdzeni jest wstanie wykorzystać gra. Po co mieć 8 czy nawet 16? Teraz mam 2 (Pentium G3220) o nawet się nie spodziewałem że takie gry jak GTA V na niskich / średnich może pójść.

RAM - Adata XPG DDR4 16GB 3000 MHz

Kolejna rzecz to pamięć RAM - odważyłem się sięgnąć po jeden z tańszych modeli ADAT-y z pojemnością 16 GB i taktowaniem 3000 Mhz taka ilość pamięci starczy nawet na najbardziej wymagające gry i sprawi że nie będzie ograniczała mnie przy rozgrywce.

Karta graficzna MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6GB

Wybrałem karte od MSI GTX 1060 Gaming X 6GB GDDR5, według mnie to dobry producent a jego karty są dobrze chłodzone, porządnie wykonane i prezentują zadowalające osiągi. Całość na kompatybilnej z procesorem płycie głównej.

Zasilacz Silentium PC Vero L2 600W

Zasilacz wybrałem o mocy 600 W z certyfikatem 80 plus bronze firmy Silentium PC. Mam zamiar korzystać z dostępnego OC które oferuje procesor i karta graficzna (napiszcie czy 600W wystarczy).

Dyski - SSD Adata SU700 120GB HDD Toshiba P300

W swoim komputerze zadbam o dobry dysk i tu też dysk SSD o pojemność 120GB (tak wiem że to mało ale tyle mi wystarczy bo tam ma być tylko system), dysk obiecuje osiągi 560/520 odczyt zapis co powinno usprawnić szybkie uruchamianie systemu w kilka sekund. Resztę plików będę przechowywał na dysku talerzowym o pojemności 1TB od Toshiby.

Chłodzenie CPU

Procesor ochładzać będzie dobrze oceniany be quiet! Dark Rock 3 które mam nadzieje nie pozwoli na usmażenie się procesora przy OC.

Uwagi

Do tego dorzuciłem oryginalny Windows 10 - korzystanie z oryginalnego oprogramowania jest dla mnie ważne. Doliczyłem 100zł za złożenie komputera a do obudowy dodam napęd optyczny LG. Mam nadzieję że wytłumaczyłem dlaczego takie coś a nie inaczej. Proszę o uwagi nie jestem pewien co do RAM-u a może obudowę zmienić? Dzięki

https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=247668

Ściana tekstu, bardzo źle się to czyta, polecam akapity.

Jeśli na prawdę liczysz na pomoc, popraw to.

nie wiem konkretnie jak z tymi cenami teraz bo dużo się zmieniło ale jeszcze w tamtym roku kompa o podobnych podzespołach mogłeś złożyć za 4,5k

Popieram gościa z góry bardzo nieprzyjemnie i chaotycznie sie to czyta ...

Poprawiłem stronę wizualną tekstu teraz powinno być ok

Po mojemu dysk SSD tylko po to, aby Windows szybciej się uruchamiał to trochę przerost formy nad treścią, szczególnie że jesteś w stanie teraz bardzo mocno przepłacić na k. graficznej a na dysk żałujesz. Ogólnie, w obecnej sytuacji nie opłaca się zmieniać kompa - takie moje zdanie. Co do reszty to zasilacz da radę a dalej to kwestia gustu.

Dobra z grubej rury. Jeżeli koniecznie chcesz składać kompa na teraz to bierz. W innym wypadku kompletnie marnujesz potencjał cenowy jaki masz.

Jeżeli już gtx 1060 to lepiej z pamieciami 9gbps. W wersji MSI to będzie Gaming x+ chyba.

Procesor... bez skalpa jak podkręcisz go o 400MHZ będzie naprawdę dobrze bo same MOBO chociaż że pod OC nie jest jakoś szczególnie super pod tym względem. Pytanie więc czy jest sens iść w ogóle w wersje K :) to już kwestia gustu. Ja jako, kiedyś, fan OC procesorów(swojego i5 2500K wykręciłem na 4.7Ghz) teraz jak patrzę jak intel rozgrywa pewne sprawy, stwierdzam że gra nie warta pieniędzy.

Ale sam mówisz że procesor 6 rdzeniowy, tutaj aż się prosi gtx 1070 czy gtx 1070ti. Szukaj na OLX pewno i tak przeplacisz ale czy aż tak źle? Ja sprzedawałem RX 480 za 1700zl w pierwszym okresie tych chorych cen kart które były w lipcu 2017 i chociaż miałem kasę na grafikę też nie mogłem kupić. Po miesiącu szukania trafiłem na GTX 1070 Gigabyte Gaming G1 z ponad roczną gwarancją. Kupiłem zrobiłem testy i do tej pory jestem zadowolony. Chłodna, fajnie się kręci a jedyny minus to to że może być głośna. Mi to nie przeszkadza/nie dostrzegam bo sluchawki na uszach więc who cares :) .

Marnujesz proca z gtx 1060

Na OLX nie kupuje. Ludzie to świnie nie chce tych zdychających kart za 200-300 zł taniej. Sam kiedyś sprzedawałem (nie rzecz związaną z elektroniką) i wiem jak to jest. Najpierw przyjedzie potem nie a potem jeszcze rabacik a jak nie to może mi to pan dostarczy autobusem. Panie Bożu, jak te chłodzenie nie da rady podkręcić do 4,5 GHz to ja nie wiem 250 zł to równie dobrze mogę dać tam mokrą podpaskę. Będzie chyba lepiej tak: pójdę do sklepu, spotkam się z gościem i mi coś poradzi. Na pewno życie i kompa też ma i widzi co inni klienci biorą. Jeśli chodzi o mocniejszą kartę wpakowałem MSI 1070 Z kosztem mniejszej pamięci RAM 8GB jak kasa znowu przyleci pokaże fakturę i ze sklepu dadzą taką samą (może cena będzie już wtedy normalna - patrz 2019 r.) To chyba rozsądne rozwiązanie. Cała ta branża komputerowa to większy biznes niż farmaceutyka. Ciężko złożyć komputer w tych czasach. Kiedyś się miało 2000 zł (pamiętam to było w 2013) i się kupiło skrzyneczkę i wszystko grało.

"Będzie chyba lepiej tak: pójdę do sklepu, spotkam się z gościem i mi coś poradzi. Na pewno życie i kompa też ma i widzi co inni klienci biorą" najgorsza możliwa opcja...

Jeszcze raz, jak cię nie boli to że masz wydać tyle kasy na GTX 1060 ok, bierz :) . Ja po prostu zakładam ze 2000zł za tego GTXa to kompletna przesada, rozumiem że ceny kart graficznych jak i ich dostępność to jakaś masakra. Ale płacić 2000zł za taką wydajność.... mega słaba opcja. Dodatkowo Assassin Creeda czy Ghost Recona nie wymaksujesz na detalach by mieć stałe 60FPS w FHD.

Nie składaj kompa bo na razie jest to nieopłacalne, przez te pieprzone koparki bitcoinów wszystko do góry poszło. GTX 1060 kosztował w zeszłym roku ~1300.

Widzę cenę i boli mnie w środku. Za tyle jeszcze dwa miesiące temu można było złożyć kompa z 1070

Poza tym co do zestawu, odradziłbym Adata jako SSD. Już trochę w serwisie pracuje i ADATA to producent który przoduje w niszczeniu się. Warunki co prawda dla niego były biurowe, a te są inne od których możesz ty używać, jednak jak już coś kupować to poleciłbym cruciala mx300 albo jakiegoś samsunga evo.