Cześć po dłuższej przerwie odzywam się ponownie. Złożyłem ciekawy zestaw który pozwolił mi zażegnać wszystkie kompromisy jakie doskwierały z powodu wyboru zbyt drogiej karty graficznej. Byłem uparty na modele które po kolejnej podwyżce kosztują 3399 zł czyli przeszło połowa mojego budżetu. Dałem się przekonać że nie potrzebuję najnowszego modelu GTX 1080 z 8GB pamięci gdyż gram w rozdzielczości FullHD. Postanowiłem że wybiorę 1060 i pewnie zapytacie dlaczego. Przecież za 6000 zł można uzbierać coś więcej. Otóż nie - ceny kart to kosmos a w swoim zestawie mam wszystko, co potrzeba.
Procesor Intel Core I5-8600K
Zaopatrzyłem się w procesor z odblokowanym mnożnikiem z nowej generacji coffe lake i5. Jest to dobry procesor 6 rdzeniowy a tyle rdzeni jest wstanie wykorzystać gra. Po co mieć 8 czy nawet 16? Teraz mam 2 (Pentium G3220) o nawet się nie spodziewałem że takie gry jak GTA V na niskich / średnich może pójść.
RAM - Adata XPG DDR4 16GB 3000 MHz
Kolejna rzecz to pamięć RAM - odważyłem się sięgnąć po jeden z tańszych modeli ADAT-y z pojemnością 16 GB i taktowaniem 3000 Mhz taka ilość pamięci starczy nawet na najbardziej wymagające gry i sprawi że nie będzie ograniczała mnie przy rozgrywce.
Karta graficzna MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6GB
Wybrałem karte od MSI GTX 1060 Gaming X 6GB GDDR5, według mnie to dobry producent a jego karty są dobrze chłodzone, porządnie wykonane i prezentują zadowalające osiągi. Całość na kompatybilnej z procesorem płycie głównej.
Zasilacz Silentium PC Vero L2 600W
Zasilacz wybrałem o mocy 600 W z certyfikatem 80 plus bronze firmy Silentium PC. Mam zamiar korzystać z dostępnego OC które oferuje procesor i karta graficzna (napiszcie czy 600W wystarczy).
Dyski - SSD Adata SU700 120GB HDD Toshiba P300
W swoim komputerze zadbam o dobry dysk i tu też dysk SSD o pojemność 120GB (tak wiem że to mało ale tyle mi wystarczy bo tam ma być tylko system), dysk obiecuje osiągi 560/520 odczyt zapis co powinno usprawnić szybkie uruchamianie systemu w kilka sekund. Resztę plików będę przechowywał na dysku talerzowym o pojemności 1TB od Toshiby.
Chłodzenie CPU
Procesor ochładzać będzie dobrze oceniany be quiet! Dark Rock 3 które mam nadzieje nie pozwoli na usmażenie się procesora przy OC.
Uwagi
Do tego dorzuciłem oryginalny Windows 10 - korzystanie z oryginalnego oprogramowania jest dla mnie ważne. Doliczyłem 100zł za złożenie komputera a do obudowy dodam napęd optyczny LG. Mam nadzieję że wytłumaczyłem dlaczego takie coś a nie inaczej. Proszę o uwagi nie jestem pewien co do RAM-u a może obudowę zmienić? Dzięki
https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=247668