Komputer 3500++ Gry

Witam.
W przyszłym tygodniu planuje zakupić nowy blaszak.
z podzespołów posiadam. zasilacz feel III, obudowe( atx NITRON SHOGUN PT53BK USB 3.0 którą zamierzam przerobić, przeszklić itp), monitor, myszke, klawiature, słuchawki. Mam również pamięci ram G.SKILL DDR3 2x4GB 1600MHz CL7 RipjawsX orginalnie zapakowane, jeśli warto jestem w stanie zakupić kolejne tzn ddr4

Jak w temacie przeznaczeniem będą gry (BF4 CS:GO, WoW, GW2) i oglądanie filmów na tv.
Preferuje intela (coś z K by móc zrobić overclock), co do karty graficznej jestem w pełni otwarty na propozycje, jednak myślę by w przyszłości za miesiąc, dwa dołożyć jeszcze jedną. Wraz z dodaniem kolejnej karty zmianie uległ by automatycznie zasilacz.
Na chwile obecną dysk może być standardowy, nie widzę potrzeby kupowania twardziela ssd.

Fundusze jakie mam zamiar wydać 3500, Maksymalnie na chwilą obecną 4000.
Pozdrawiam.

jak będziesz chciał grać gry które będą dopiero są/będą robione to polecam iść w radeony. np R9 380 albo za miesiąc chyba 380x wychodzi.

Jak w temacie przeznaczeniem będą gry (BF4 CS:GO, WoW, GW2) i oglądanie filmów na tv.Napisałem przeznaczenie. Co do radeonów "https://www.youtube.com/watch?v=ESeFXwGfBsI" przewaga nad zielonymi 960 znikoma 2 fps różnica a prądu żre jednak więcej

mnie zastanawia po jakiego grzyba ludzie zakladaja tematy gdzie i tak jest swiecie utwierdzony coo chce ...

Wiec coo ty tak naprawde chcesz zeby ci ludzie przytakiwali ... ale jak ktos pisze ze nvidia fee ale radek too swietny wybor ... to piszesz stary schemat radek zre pradu duzo i take tam bla bla ... jak tak chcesz too bierz gtx 960 i intela 4960k tylko ze ten intel nie ma plyty obslugujace ddr4 ktore tak bardzo chcesz ... wiec intel i5 6600k

Jak w temacie przeznaczeniem będą gry (BF4 CS:GO, WoW, GW2) i oglądanie filmów na tv.Napisałem przeznaczenie. Co do radeonów "https://www.youtube.com/watch?v=ESeFXwGfBsI" przewaga nad zielonymi 960 znikoma 2 fps różnica a prądu żre jednak więcej

ale to jest w dx11 najnowsze gry które będą dopiero robione albo wychodzą będą w dx12 na którym radeony dostają kopa dzięki ACE którego nvidie nie mają ,a jedynie go emulują czyli tak naprawde tego nie ma. prądu nie bierze dużo więcej bez przesady.

Ja osobiście polecałbym Ci GTX 770 4Gb (~1500zł) - kwestia ~100zł więcej niż podstawowa wersja z 2Gb.
No i jeżeli chcesz Intela to i7 4790k (~1500zł) i prosz, już masz 3k wydane xD

Tyle że do tego musisz sobie dokupc jakiś dobry zasilacz min. 600W

Jeśli chciałbyś coś słabszego możesz wziąć FX 8350, cena (~800zł) do wydajności jest bardzo dobra a w zestawieniu z chociażby GTX 960 (~1000zł za 4gb wersje) w takim Wiedźminie 3 masz 50fps na full detalach.

Pozdrawiam :)

Ja osobiście polecałbym Ci GTX 770 4Gb (~1500zł) - kwestia ~100zł więcej niż podstawowa wersja z 2Gb.

gtx 770 tyle raczej nie kosztuje bo jak kupowałem swojego dość dawno już chyba rok temu to kupiłem za 1200zł

gtx 770 tyle raczej nie kosztuje bo jak kupowałem swojego dość dawno już chyba rok temu to kupiłem za 1200zł

Podawałem Ci ceny ze sklepów internetowych z całym zestawem do karty, tutaj masz dowód na taka cenę http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-gtx-770-4gb-ddr5-256-bit-hdmi-dp-dvi-box-gv-n770oc-4gd-584580/

Na allegro możesz kupić wersje 2gb za 1200zł, lub używane za nawet 600zł czego osobiście nie polecam.

Z drugiej strony jeśli chodzi o konkurencje w tej samej cenie, możesz tez pomyśleć o na przykład Radeonie R9 290X 4gb lub R9 390 8gb

Podawałem Ci ceny ze sklepów internetowych z całym zestawem do karty, tutaj masz dowód na taka cenę http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-gtx-770-4gb-ddr5-256-bit-hdmi-dp-dvi-box-gv-n770oc-4gd-584580/Na allegro możesz kupić wersje 2gb za 1200zł, lub używane za nawet 600zł czego osobiście nie polecam.Z drugiej strony jeśli chodzi o konkurencje w tej samej cenie, możesz tez pomyśleć o na przykład Radeonie R9 290X 4gb lub R9 390 8gb
tylko cena ta jest niedostpenego produktu a morele nie aktualizuja cen takich produktów.
tylko cena ta jest niedostpenego produktu a morele nie aktualizuja cen takich produktów.

No tak, z tym że takie karty są mało gdzie dostępne, mowa o tych wersjach z większą pamięcią, dlatego rozsądnym rozwiązaniem byłoby na przykład pójście do pobliskiego sklepu i zapytanie o nią, wtedy musisz pamiętać o tym że może to Cie wyjść drożej. Zawsze jest ta granica błędu tych +/- 200zł. Dlatego bo ogarnięciu mniej więcej sklepu internetowych i szukaniu kart postanowiłem iż cena z morele najbardziej będzie pasować do tej wersji. Jeśli złapiesz taniej to chyba dobrze, nie ? :)

Z drugiej strony, jeśli miałbyś kupować wersje 2gb to się nie opłaca, lepiej dopłacić i kupić coś od AMD. Chociażby jak wymieniłem wyżej R9 290X/390.

Z tym że wtedy polecałbym dokupić też procesor z AMD żeby osiągnąć najlepszą wydajność w współpracy z kartą.

No tak, z tym że takie karty są mało gdzie dostępne, mowa o tych wersjach z większą pamięcią, dlatego rozsądnym rozwiązaniem byłoby na przykład pójście do pobliskiego sklepu i zapytanie o nią, wtedy musisz pamiętać o tym że może to Cie wyjść drożej. Zawsze jest ta granica błędu tych +/- 200zł. Dlatego bo ogarnięciu mniej więcej sklepu internetowych i szukaniu kart postanowiłem iż cena z morele najbardziej będzie pasować do tej wersji. Jeśli złapiesz taniej to chyba dobrze, nie ? Z drugiej strony, jeśli miałbyś kupować wersje 2gb to się nie opłaca, lepiej dopłacić i kupić coś od AMD. Chociażby jak wymieniłem wyżej R9 290X/390.Z tym że wtedy polecałbym dokupić też procesor z AMD żeby osiągnąć najlepszą wydajność w współpracy z kartą.

radeony to najlepszy wybór jak ktoś chce grać w te gry co dopiero powstają ale procesory amd to serio nic dobrego lepiej intel mimo wszystko może ZEN coś zmieni ale to 2017 rok początek więc narazie nie ma co patrzeć

edit: najlepiej mają cenowo ci co w warszawie mieszkają bo na giełdzie komputerowej kupiłem i7-5820k za 1500zł gdzie na morelach był za 1650zł :) (był w tym okresie)

radeony to najlepszy wybór jak ktoś chce grać w te gry co dopiero powstają ale procesory amd to serio nic dobrego lepiej intel mimo wszystko może ZEN coś zmieni ale to 2017 rok początek więc narazie nie ma co patrzećedit: najlepiej mają cenowo ci co w warszawie mieszkają bo na giełdzie komputerowej kupiłem i7-5820k za 1500zł gdzie na morelach był za 1650zł

No tak, masz racje, jeśli chodzi o procesory to stanowczo Intel góruje, jednak w połączeniu karty i procesora z tej samej "matki" otrzymasz najlepszą wydajność. Nawet jeśli chcesz chociażby nagrywać albo streamować to AMD wypada lepiej z tymi ich kosmicznymi rdzeniami, bo wtedy praca rozkłada się na te, na przykład 8 rdzeni xD

Niemniej jednak, jeśli masz okazję to bierz coś z Intela (i7-5820k/4790k/4770/4770k)

No tak, masz racje, jeśli chodzi o procesory to stanowczo Intel góruje, jednak w połączeniu karty i procesora z tej samej "matki" otrzymasz najlepszą wydajność. Nawet jeśli chcesz chociażby nagrywać albo streamować to AMD wypada lepiej z tymi ich kosmicznymi rdzeniami, bo wtedy praca rozkłada się na te, na przykład 8 rdzeni xDNiemniej jednak, jeśli masz okazję to bierz coś z Intela (i7-5820k/4790k/4770/4770k)

poczekanie jest dobrym pomysłem bo w 1 kwartale 2016 ma być nowa seria wysoko wydajnościowych (obecne to i7- 5820k , 5930k i 5960X) jeśli chce się takie cacko ale to drogie bo płyty i ram ddr4

edit: może jednak do tematu powróćmy i złóżmy mu komputer ;)

poczekanie jest dobrym pomysłem bo w 1 kwartale 2016 ma być nowa seria wysoko wydajnościowych (obecne to i7- 5820k , 5930k i 5960X) jeśli chce się takie cacko ale to drogie bo płyty i ram ddr4edit: może jednak do tematu powróćmy i złóżmy mu komputer

No tak, ale jak się chce mieć ogromną wydajność trzeba też mieć głęboką kieszeń xD

Tak to dobry pomysł, tylko autor się tak średnio wypowiada :P

Daj coś na morele z Radeonem i Intelem i tyle ;)

Daj coś na morele z Radeonem i Intelem i tyle

autor drewno ciął na zime ;p

wracając do tematu gtx 770 ok, a co z

MSI GTX 970 GAMING 4096 MB DDR5 gorsza?
autor drewno ciął na zime ;pwracając do tematu gtx 770 ok, a co z MSI GTX 970 GAMING 4096 MB DDR5 gorsza?

lepsza 970 niz 770 do tego co jest DZIŚ jak zrobią next BF'a albo nowego CS'a czy jaką kolwiek nową gre a będziesz chciał w to pograć to lepszy będzie radeon np taki http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r9-390-gaming-g1-8192-mb-gddr5-512-bit-dvi-d-hdmi-3xdp-gv-r939g1-gaming-8gd-751573/

Na razie to jeszcze nie wiadomo jak to będzie z tym DX12 i nowymi grami. Wyjdą jakieś prawdziwe gry z DX12 to się okaże, na razie można tylko snuć domysły i dywagować nad tym jak sytuacja wygląda teraz, czyli w stanie pre alpha i na podstawie jednego zmanipulowanego benchmarka z AoS, gdzie pokazali, że w DX11 karty AMD są dwa razy słabsze od Nvidii, co jest bzdurą, a zrobili to po to żeby potem pokazać rzekomy cudowny wzrost wydajności o 100% na radeonach. Na koniec im wyszło, że wyniki Nvidii w DX11 są porównywalne z wynikami AMD w DX12, także to jest jeden wielki miszmasz, chaos i bałagan, a wiarygodność obecnych doniesień jest nikła, choć na pewno AMD będzie miało łatwiejeszy start z DX12 i na dziś bezpieczniejszym wyborem wydaje się być Radeon, bo teoretycznie jest lepiej przygotowany do DX12, choć samo AMD też mówiło, że nie istnieje na razie karta która w pełni wspiera DX12. Także dywagować sobie można, ale cokolwiek wyjaśni się dopiero pod koniec 2015/w 2016, a tworzenie mitów że jak karta na przyszłość to tylko Radeon jest niepoważne.

Choć taki może być plan Microsoftu, który podobno ma kupić AMD. Stworzyć DX12 nie do końca kompatybilny z kartami Nvidii, wywołanie afery na skalę światową, bo karty Nvidii mają 82% udziału w rynku i były od jakiegoś czasu sprzedawane jako w pelni wspierające DX12, także jak Maxwell nie obsłuży na odpowiednim poziomie DX12 to będzie masakra 1500 razy większa niż przy 3.5 GB pamięci w 970-tce, następnie wykupienie AMD i próba monopolizacji. Co by nie mówić to na koniec dnia Microsoft rozdaje karty, a na taką zagrywkę ich stać i w sumie dziwne by było gdyby się na nią nie zdecydowali.

Na razie to jeszcze nie wiadomo jak to będzie z tym DX12 i nowymi grami. Wyjdą jakieś prawdziwe gry z DX12 to się okaże, na razie można tylko snuć domysły i dywagować nad tym jak sytuacja wygląda teraz, czyli w stanie pre alpha i na podstawie jednego zmanipulowanego benchmarka z AoS, gdzie pokazali, że w DX11 karty AMD są dwa razy słabsze od Nvidii, co jest bzdurą, a zrobili to po to żeby potem pokazać rzekomy cudowny wzrost wydajności o 100% na radeonach. Na koniec im wyszło, że wyniki Nvidii w DX11 są porównywalne z wynikami AMD w DX12, także to jest jeden wielki miszmasz, chaos i bałagan, a wiarygodność obecnych doniesień jest nikła, choć na pewno AMD będzie miało łatwiejeszy start z DX12 i na dziś bezpieczniejszym wyborem wydaje się być Radeon, bo teoretycznie jest lepiej przygotowany do DX12, choć samo AMD też mówiło, że nie istnieje na razie karta która w pełni wspiera DX12. Także dywagować sobie można, ale cokolwiek wyjaśni się dopiero pod koniec 2015/w 2016, a tworzenie mitów że jak karta na przyszłość to tylko Radeon jest niepoważne.Choć taki może być plan Microsoftu, który podobno ma kupić AMD. Stworzyć DX12 nie do końca kompatybilny z kartami Nvidii, wywołanie afery na skalę światową, bo karty Nvidii mają 82% udziału w rynku i były od jakiegoś czasu sprzedawane jako w pelni wspierające DX12, także jak Maxwell nie obsłuży na odpowiednim poziomie DX12 to będzie masakra 1500 razy większa niż przy 3.5 GB pamięci w 970-tce, następnie wykupienie AMD i próba monopolizacji. Co by nie mówić to na koniec dnia Microsoft rozdaje karty, a na taką zagrywkę ich stać i w sumie dziwne by było gdyby się na nią nie zdecydowali.

no czekałem na dogłębną analize faktów z twojej strony ;) ale monopol dla microsoftu też nie jest opłacalny (drogie kompy nikt nie kupuje ich więc i systemy słabo się sprzedają i mało mamony) dlatego może być że w imienu amd zrobili taki przekręt. (no ale nvidia i intel wyrosły na przekręcie właśnie i "dawaniu w łape" więc im się należy)

no czekałem na dogłębną analize faktów z twojej strony ale monopol dla microsoftu też nie jest opłacalny (drogie kompy nikt nie kupuje ich więc i systemy słabo się sprzedają i mało mamony) dlatego może być że w imienu amd zrobili taki przekręt. (no ale nvidia i intel wyrosły na przekręcie właśnie i "dawaniu w łape" więc im się należy)

jak narazie to nvidiia i intel posiadają monopol i dyktują ceny. Jeśli m$ zamiesza to tylko na naszą korzyść (konsumenta). I nie demonizujmy, że m$ stworzy monopol bo raz: do tego jeszcze lata świetlne, a dwa: już przecież mamy praktycznie monopol (na rynku kart graficznych, procesorów,) no i trzy: jeśli m$ zechce zetrzeć nvidie(która dominuje w dziale gpu), intel, steam (windows live brzmi nie głupio) i może $ony moga narobić w zbroje i ruszy się coś w sprawie alternatywy dla dxa.

cena jakośc w tym budżecie to ciągle 970 i nie sugerował bym się żadnym wróżeniem z fusów odnośnie dx12, na tę chwilę ciągle nic nie wiadomo, a krzyczące macieje opowiadają jedynie swoje domysły.