Komputer dla kolegi i pytanie

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX)

Zasilacz Corsair CX Series 500W ATX, Modular, 80 Plus Bronze (CP-9020059-EU)

Płyta główna MSI H81M-P33, H81, DualDDR3-1600, SATA3, DVI, mATX (H81M-P33)

Pamięć HyperX FURY DDR3 8GB 1600MHz CL10 2x4GB (HX316C10FK2/8)

Obudowa SilentiumPC Brutus M25 Pure Black BT-M25 USB 3.0 (SPC106)

Procesor Intel G3258, socket LGA1150, 64bit, 3.2 GHz, 53W, cache 3MB, BOX (BX80646G3258)

Karta graficzna MSI GTX 960 GAMING 2GB GDDR5 HDMI, DVI-I, 3xDP (GTX 960 GAMING 2G)

Witam otóż mam pytanie co do tego zestawu czy wszystko do siebie by pasowało? Kolega prosił o złożenie mu komputera do użytkowania dla rodziców i jakiegoś lekkiego/średniego grania dla niego. Najbardziej mnie zastanawia czy karta na pci 3.0 wejdzie do wejścia w płycie pci 2.0 ??

Wszystko było wybierane z morele.net

Najbardziej mnie zastanawia czy karta na pci 3.0 wejdzie do wejścia w płycie pci 2.0 ??

Gdzie tu logika?

to jest tak głupie pytanie..

Oczywiście że nie będzie działać.

skoro to ma 3 a to 2, będzie działać 3/3

i w ogóle, ty szukasz kompa dla kolegi który szuka kompa dla rodziców?

kolejny genialny temat, dlaczego on sam nie napisał tematu?

a może to taki sprytny trik bo ty szukasz kompa ale z jakiś tajemniczych powodów napisałeś że "kolega"

nawet komp za 1,5-2 tysiące zeta wystarczy dla twoich rodziców, nie ważne jakie będzie miał części, za tyle kasy spokojnie będzie dla nich dobry i pograć też będą mogli.

Czlowieku sam sie nie znam ale do tej karty graficznej ten procek? wydaje mi sie ze do takiego zestawu co najmniej i5 do tego ta plyta cos niezbyt mi tu pasuje... ale moge sie mylic

tu masz link do tematu lepiej z niego skorzystaj: http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_marzec_2015 masz ceny i zestawy chyba najlepiej poskladane:) pozdrawiam

Ten procek do podkrecania jest :D A lekkie/srednie granie to nie potrzebuje dedykowanej karty graficznej.
Ja uzytkuje celerona g1840 (170zl) i gram sobie w lola i csa na stalych 60fpsach(conajmniej).

Stary, może to i zbędny post, ale już mogłeś oszczędzić, że dla rodziców. Przecież rodzice nie grają w gry, a korzystają komputer do filmów/internetu- nawet na 10 letnim złomie to można ogarnąć.

Stary, może to i zbędny post, ale już mogłeś oszczędzić, że dla rodziców. Przecież rodzice nie grają w gry, a korzystają komputer do filmów/internetu- nawet na 10 letnim złomie to można ogarnąć.

Zdziwił byś się co do rodziców, mój ojciec pocina w D3 i wiele innych gier, więc nie obstawiaj, że rodzice kolegi tylko w pasiansa pogrywają...

sorry za offtop, ale to mnie wkurzyło, to ze czlowiek jest starszy nie oznacza, ze jest ułomny i grać nie potrafi.

co do kompa w zależności w co chce pogrywac twoj znajomy nie lepiej by bylo kupic dla niego osobny komp do gier, a dla rodzicow inny? Lub nie lepiej ciut lepszy zlozyc? Chyba ze brak kasy? Chociaz wiem, ze wspolny komp z rodzicami nie jest fajny, bo oni cha zazwyczaj w tedy na nim siedziec co ty :S

Ja bym sie na miejscu twojego kumpla zastanowiła nad kupnem 2 kompow :)

Zdziwił byś się co do rodziców, mój ojciec pocina w D3 i wiele innych gier, więc nie obstawiaj, że rodzice kolegi tylko w pasiansa pogrywają... sorry za offtop, ale to mnie wkurzyło, to ze czlowiek jest starszy nie oznacza, ze jest ułomny i grać nie potrafi.

Koleś, skoro twórca tematu wyraźnie podkreślił, że komputer ma służyć i dla kolegi który gra w gry i dla rodziców to chyba proste, że oni w te gry nie grają, tak? Nie zwróciłem się do wszystkich rodziców na ziemi, tylko do tematu, bo po to tu wszedłem, aby pisać na temat. Rzucasz się do mnie jak (za przeproszeniem) gówno w trawie, co jest zbędne.

Być może masz 10 lat, a Twój ojciec to (młody) 32 latek- taki czarny żarcik, dopiszę żeby nie było, bo nie oceniam ludzi których nie znam.

Przede wszystkim radzę nie brać się za składanie komputera skoro nie posiadasz elementarnej wiedzy na ten temat. Zaoszczędzi to Tobie wielu nieprzyjemności:)

Gdzie tu logika?to jest tak głupie pytanie..Oczywiście że nie będzie działać.skoro to ma 3 a to 2, będzie działać 3/3i w ogóle, ty szukasz kompa dla kolegi który szuka kompa dla rodziców?kolejny genialny temat, dlaczego on sam nie napisał tematu?a może to taki sprytny trik bo ty szukasz kompa ale z jakiś tajemniczych powodów napisałeś że "kolega"nawet komp za 1,5-2 tysiące zeta wystarczy dla twoich rodziców, nie ważne jakie będzie miał części, za tyle kasy spokojnie będzie dla nich dobry i pograć też będą mogli.

Jak nie wiesz to nie pisz!!! Oczywiście, że karta będzie działać bez problemu na PCI-E 2.0, spadek wydajności będzie na granicy błędu pomiarowego (czyli żaden).

Procesor po podkręceniu (masa poradników na necie) da radę. Karta graficzna, jest ok ale zastanów się również nad r9 280/280x (podobne pieniądze).

Widzę że tu się o coś zapytać i dostać odpowiedź to graniczy z cudem bo od razu masa hejtu idzie... Po pierwsze kolega powiedział że nie ma zamiaru grać w wiedźminy 3, gta 5, far cry 4 czy inne gry co mają wymagania z kosmosu, wystarczy mu do cs'a, mmo i jakiegoś bfa od czasu do czasu aby była przyjemność z grania a nie ograniczania się do marnej jakości LOW. Po drugie widzę że u Was osoba powyżej 25 roku życia już nie gra w gry i to przypał tak? Masa rodziców moich znajomych gra w gry - ojciec w WoTa, Bfa a mama w Simsy czy nfsa - więc łaskawie jak przychodzicie tutaj pisać jakieś zbędne durnoty to wyjdźcie i nie marnujcie czasu mojego i swojego. Po trzecie słyszałem ale to tylko mi się obiło o uszy że Karty PCI-Express 3.0 x16 mieści się w PCI-Express 2.0 x16 tylko tam różnie bywa z wydajnością itd. stąd te pytanie tutaj bo wiem że kilka osób na tym forum się znajdzie które będą w stanie mi odpowiedzieć.

Podaj budżet to złoży się coś sensownego, wszystko cacy, ale ten pentium gryzie w oczy. Nawet jeśli chcesz go podkręcać brakuje ci chłodzenia(nie polecam na boxowym). Druga sprawa jest taka, że między pci-e 2.0 a 3.0 różnica polega na przepustowości tych złącz 2.0 - 8GB/s , 3.0 16GB/s .

Budżet 2300/2400 już ze wszystkim najlepiej żeby zasilacz był modularny a procesor amd i intel i3 nie wchodzi w grę bo mam złe z nimi wspomnienia, napęd nie potrzebny.

ten zasilacz modularny to przy tym budżecie strzał w stope imo, ale no dobra

jeden koszyk: 2,4k - i5 4460 + r7 265+8gb ram http://www.morele.net/inventory/info/e2Wc26/

zestaw podobny, ale zamiast r7 265 jest r9 270x, 100 drożej: 2,5k - i5 4460 + 8gb ram http://www.morele.net/inventory/info/a5SBbd/

zasilacz modularny jak chcesz możesz wymienić na to: http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/

jeśli płyta główna średnio ci się widzi możesz podmienić na (jest droższa też): http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-sc-lga1150-intel-b85-4xddr3-vga-gblan-atx-haswell-581506/

wtedy ram z 1 kości 8gb można zamienić na dwie: http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/

obudowy tu różnie ta co podałem jest tania i jest okej(szału nie ma): zamiast tej co podałem możesz użyć Rajintek Arcadia, Zalman Z3 czy Antec GX 500

Dzięki wielkie rozpatrzę to, jeszcze się podpytam kogoś może co i jak i podrzucę dla kolegi zestaw ;)

sa 2 opcje, jakiś mocny OC ze starszych części i będzie bardzo tanio(ja mam xeona x3440 2.5 skręconego na 4x3.85ghz z HT i nie odstaje w żaden sposób od i5 czwartej generacji bez OC) albo coś nowego bez OC i tutaj propozycja Civila z ewentualnie niewielkimi modyfikacjami - mogąbyć goodramy pro, hyperxy albo dość tanie vulcan team, zasilacz spokojnie wystarczy Chieftec z serii smart, dość tanie, ale mój zasilacz z tej serii ciągnie mojego szatana bez zająknięcia, a jest z czym się pocić, bo prądu ciągnie tyle, że głowa mała :D

sa 2 opcje, jakiś mocny OC ze starszych części i będzie bardzo tanio(ja mam xeona x3440 2.5 skręconego na 4x3.85ghz z HT i nie odstaje w żaden sposób od i5 czwartej generacji bez OC) albo coś nowego bez OC i tutaj propozycja Civila z ewentualnie niewielkimi modyfikacjami - mogąbyć goodramy pro, hyperxy albo dość tanie vulcan team, zasilacz spokojnie wystarczy Chieftec z serii smart, dość tanie, ale mój zasilacz z tej serii ciągnie mojego szatana bez zająknięcia, a jest z czym się pocić, bo prądu ciągnie tyle, że głowa mała

Ten Xeon jest jeszcze na Lynnfieldzie, żeby mówić tu o podobnej wydajności do zablokowanych Haswelli to musiałbyś go na 5GHz podciągnąć.

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX)

Zasilacz Corsair CX Series 500W ATX, Modular, 80 Plus Bronze (CP-9020059-EU)

Płyta główna MSI H81M-P33, H81, DualDDR3-1600, SATA3, DVI, mATX (H81M-P33)

Pamięć HyperX FURY DDR3 8GB 1600MHz CL10 2x4GB (HX316C10FK2/8)

Obudowa SilentiumPC Brutus M25 Pure Black BT-M25 USB 3.0 (SPC106)

Procesor Intel G3258, socket LGA1150, 64bit, 3.2 GHz, 53W, cache 3MB, BOX (BX80646G3258)

Karta graficzna MSI GTX 960 GAMING 2GB GDDR5 HDMI, DVI-I, 3xDP (GTX 960 GAMING 2G)

Witam otóż mam pytanie co do tego zestawu czy wszystko do siebie by pasowało? Kolega prosił o złożenie mu komputera do użytkowania dla rodziców i jakiegoś lekkiego/średniego grania dla niego. Najbardziej mnie zastanawia czy karta na pci 3.0 wejdzie do wejścia w płycie pci 2.0 ??

Wszystko było wybierane z morele.net