Komputer do 2500zł +/-

Cześć, potrzebuję kogoś aby mi doradził jakie podzespoły wybrać do mojego nowego peceta, ponieważ nie wiem na co teraz się patrzy, co się opłaca kupić, a co nie. Ostatni raz składałem kompa z 6lat temu więc trochę minęło od tamtej pory. Także przed pójściem do sklepu chciałbym się nieco dowiedzieć na co zwrócić uwagę przed samym kupnem.

Proszę również uwzględnić w miarę dobre chłodzenie oraz wentylatory.

Budżet: 2500zł +\-

ps. Komputer głownie ma służyć do gier

A zaglądałeś tutaj Zestawy na grudzień?

Oczywiście mogę złożyć zestaw specjalnie "dla ciebie" aczkolwiek muszę wiedzieć co tobie w tamtym nie pasuje aby móc dostosować zestaw.

Tak, aczkolwiek chciałbym aby mi ktoś poświęcił te kilka minut i zmontował na spokojnie owy zestaw. Kasę będę mieć dopiero na nowy rok więc nie spieszy mi się.

Jak coś to mogę dopłacić jakieś 200zł jeśli będzie to konieczne.

To ja bym sie wstrzymał do nowego roku. Jeśli juz doplacac to zalezy bo albo wziac owy zestaw ale do OC (procek + płyta) albo mocniejsza grafika, ale w tym przypadku trzeba brac R9 280X czy GTX770

To proponuje napisać w temacie ogólnym albo na pw, TYDZIEŃ (+/-) przed zakupem.

Ponieważ ceny mogą się znacząco różnic (będzie po świętach itp.), wiec teraz szkoda coś składać.

Tak czy siak, ceny w przeciągu miesiąca jakoś drastycznie się nie zmienią. A jeśli dostanę kasę wcześniej, to jeszcze w tym roku będę mógł zamawiać części. Więc prosiłbym jednak o wypisanie jakieś zestawów

I jak myślicie, lepiej brać gforca czy radeona?

zestaw od VampirLord to nawet nie bierz pod uwage. Zastosuj sie do postu #4

VampirLord aż mnie zmusiłeś do napisania...

NIE BIERZ JEGO ZESTAWU

Tak więc:

Płyta główna: ASRock H87 Pro4

Procesor: Intel Core i5-4670

Pamięć: Team Group Vulcan 2x4GB

Karta: XFX HD7870XT

Dysk: Seagate 1TB

Zasilacz: XFX Core 550W

Obudowa: Zalman Z5

Suma: ~2670zł - pisałeś że możesz dołożyć +/- 200zł

Zasilacz można zmienić na - Thermaltake Smart SE Modular 530W lecz aktualnie jest niedostępny.

Ewentualnie myśleć nad:

Płyta główna: ASRock H87 Pro4

Procesor: Intel Core i5-4570

Pamięć: Team Group Vulcan 4GB

Karta: Radeon R9 280X albo GeForce GTX 770 (kwestia ceny)

Dysk: Seagate 1TB

Zasilacz: XFX Core 550W

Obudowa: Zalman Z5

Suma: ~2800zł (wydajność kosztuje)

Tak jak XarduneK pisze wyżej. Aczkowiek jesli chcesz zestaw z OC procka to cos bedziemy modyfikowac tak, aby zmiescic sie w budzecie.

ja tylko dopisze że jest taka zasada, przed świętami nie kupujemy hardware, nie i już, dlatego że po świętach jak już cały zakupowy hype minie, w styczniu możemy zaoszczędzić nawet 15% na sprzęcie, dlatego wstrzymaj się na razie i znowu odezwij się w styczniu, no chyba że kilka fabryk spłonie ;)

Dlatego też pisałem:

To proponuje napisać w temacie ogólnym albo na pw, TYDZIEŃ (+/-) przed zakupem.Ponieważ ceny mogą się znacząco różnic (będzie po świętach itp.), wiec teraz szkoda coś składać.

Bo jest dokładnie tak jak piszesz...

Natomiast autor wygląda na takiego w gorącej wodzie kąpanego...

Nie, po prostu chcę na dzień dzisiejszy mniej więcej wiedzieć jak wygląda sytuacja ze składaniem takiego zestawu. Na co zwrócić uwagę itp.

w styczniu możemy zaoszczędzić nawet 15% na sprzęcie

I chyba tak zrobię, bo lepiej poczekać te 2-3tyg i kupić wtedy lepszą grafikę.

Kazdy i3, Phenom II x4 zjada na sniadanie FX-4350 więc o czym Ty tu piszesz? Dałeś kompletnie nie opłacalnego 7950 za 1200zł gdzie 7870XT o takiej samej wydanosci, takim samym rdzeniu kosztuje 700zł. Dodatkowo wszystkie produkty typu I-BOX to sa piekarniki. Chcesz cos jeszcze wiedziec?

Jedyny sensowny procek AMD to Phenom II x6 1100T + OC na conajmniej 4,0GHz.

http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=58533

Amd tak czy siak nie oplaca sie brać bo wydajnoscia to to leży i kwiczy, aczkolwiek xfx 7870 xt będzie dość głośny i gorący.

@VampirLord

grafika nie jest slaba, jest ona optymalna do zestawu za 2500zł. Nie warto rezygnować z jednego z głównych podzespołów na koszt 2 bo dużo sie nie zaoszczedzi a wydajność spadnie drastycznie, co innego wziac tansza obudowe,ram,zrezygnowac z napędu itp.

i5 musi byc, 8gb ramu i karta to min hd7870xt ale ja to bym dolozyl do 770....

Cześć, potrzebuję kogoś aby mi doradził jakie podzespoły wybrać do mojego nowego peceta, ponieważ nie wiem na co teraz się patrzy, co się opłaca kupić, a co nie. Ostatni raz składałem kompa z 6lat temu więc trochę minęło od tamtej pory. Także przed pójściem do sklepu chciałbym się nieco dowiedzieć na co zwrócić uwagę przed samym kupnem.

Proszę również uwzględnić w miarę dobre chłodzenie oraz wentylatory.

Budżet: 2500zł +\-

ps. Komputer głownie ma służyć do gier