siemanko, moj mlodszy kuzyn potrzebuje nowego komputera, jego budzet wynosi okolo 2500zl , sklei mi ktos cos w miare sensownego? podstawowe gry w ktore chce grac to world of tanks i cs go. dziekuje i pozdrawiam
Komputer do 2500zl
@Rusian Ten zestaw nie będzie działał bez aktualizacji biosu. Poza tym obudowa jest słaba, lepiej wziąć np. SPC RG2W. No i ram, który wybrałeś jest aktualnie niedostępny na morele.
Może coś takiego: http://www.morele.net/inventory/info/Udj0dW/
Ew. możesz zamienić producenta karty na jakiegoś Gigabyte jeśli interesuje Cie wersja fabrycznie bardziej podkręcona niż MSI. Natomiast jako posiadacz tego modelu, bardzo polecam. Karta jest mega cicha a w razie czego samemu też możesz sobie podkręcić.
Oczywiście piszesz że komputer ma slużyć do WoTa czy CS:GO, weź pod uwagę że nie trzeba wydawać takiej kwoty. Jeśli chce grać i wyłącznie w takie gry, to nie ma sensu wydawać takiej kwoty.
Na komuterze do 2500zł spokojnie pograsz w tytuły AAA w rozdziałce FullHD na średnich może czasem wysokich ustawieniach.
@Ksarou z tego co wiem to morele chyba ma opcje złożenia automatycznie zestawu, czyli co za tym idzie wybierasz tam jeszcze opcje aktualizacji Boisu. Co do obudowy to faktycznie, kierowałem się jednak dodatkowym panelem na usb 2.0, aczkolwiek jeśli nie jest mu potrzebny to wiadomo, że twoja opcja będzie lepsza. Co do ram...nie wiem czemu lecz wczoraj mi pokazywały, że są normalnie dostępne x.x
@ashamper fakt do tych gier złożenie sprzętu za 2.5k nie jest wymagane. Jednak jaką ma pewność, że za jakiś czas nie odwidzi mu się np wot czy cs i nie będzie chciał zagrać w coś bardziej wymagającego? Będzie sobie pluł, że złożył tańszy i słabszy tylko pod te dwie gry. Moim zdaniem lepiej już złożyć za te max co podał niż później cierpieć
@ashamperjasne, ja to rozumiem tylko dałem taką notkę do autora, by się zastanowił czy akurat ten komputer będzie tylko do tych gier i by nie nastawiał się tylko na granie w te dwa tytuły, bo nigdy nie wiadomo
wiem ze do tych tytulow nie jest potrzebny komputer rzedu 2,5k zl . ale tyle chce wydac a moge sie zalozyc ze mlodemu szybko sie woty itp znudza i bedzie chcial cos innego odpalic
chcialbym jeszcze zaznaczyc ze zalezy mi na plycie z chipsetem pod intel jak i procku rzedu i5 - i7. nie jestem przekonany do procesorow amd. jesli moglby ktos mi to skleic w calosc z gory dziekuje i pozdrawiam. przypuszczam ze jak przekroczy o 100 - 200zl to problemu nie bedzie
ja bym to ugryzl tak, jesli ktos ma lepszy pomysl prosze o koretke https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne-12/,,,,,,,,,,8148O1111567.1083593.777591/1/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego
Coś takiego https://www.morele.net/inventory/info/WLrnFe/
Fajna wersja 1050TI od MSI, płyta z chipsetu B250, a nie z H110. Nie trzeba aktualizować biosu, żeby wszystko śmigało. Bardzo fajna obudowa, która jest wyciszona, ma okno i fabrycznie posiada 3 wentylatory (sam posiadam taką).
Jeden z najlepszych budżetowych zasilaczy, pewniak. Procesor - tak jak chciałeś, najtańszy opłacalny I5. Gdyby chciał przeznaczyć trochę więcej to można zamienić 7400 na 7500 co podwyższy cenę o 80 złotych, ale zmieni bazowe taktowanie procesora z 3GHz na 3.4GHz.
Pozdrawiam.
A jeżeli nie będzie w stanie dorzucić tych 150 złotych, to można zmienić płytę na H110 i dorzucić update bios, co zmniejszy cenę mojego zestawu o ~60 złotych.
Coś takiego https://www.morele.net/inventory/info/WLrnFe/ Fajna wersja 1050TI od MSI, płyta z chipsetu B250, a nie z H110. Nie trzeba aktualizować biosu, żeby wszystko śmigało. Bardzo fajna obudowa, która jest wyciszona, ma okno i fabrycznie posiada 3 wentylatory (sam posiadam taką). Jeden z najlepszych budżetowych zasilaczy, pewniak. Procesor - tak jak chciałeś, najtańszy opłacalny I5. Gdyby chciał przeznaczyć trochę więcej to można zamienić 7400 na 7500 co podwyższy cenę o 80 złotych, ale zmieni bazowe taktowanie procesora z 3GHz na 3.4GHz. Pozdrawiam. A jeżeli nie będzie w stanie dorzucić tych 150 złotych, to można zmienić płytę na H110 i dorzucić update bios, co zmniejszy cenę mojego zestawu o ~60 złotych.
Zamiast ulepszac procesor to bym troszke dolozysz na ssd nawet by sam system na nim postawic bo naprawde robi odczuwalna roznice przy uzywaniu komputera
Zamiast ulepszac procesor to bym troszke dolozysz na ssd nawet by sam system na nim postawic bo naprawde robi odczuwalna roznice przy uzywaniu komputera
SSD moze dokupic w przyszlosci to najmniejszy problem. Procesor to podstawa.
Z 7400 na 7500 w grach roznicy nie zobaczy bo bottlenckiem bedzie karta graficzna wiec lepiej zostawiac 7400 I uzbierac kase na ssd tak jak napisales mozna dokupic pozniej ale lepiej by juz mial jakas kase
Myślałem że mowa o pentiumie G
No ale sam 7400 to lekkie wykroczenie ponad budżet, bo 2660 złotych. Podejrzewam, że dołożenie kolejnych 200 do budżetu będzie niemożliwe. A zmiana na SSD + G4560 będzie mocno nieprzyszłościowa. Więc nadal uważam, że niczego lepszego niż mój zestaw nie da rady złożyć.
Kupowanie w obecnych czasach komputera bez SSD to idiotyzm. Oszczędzisz 200zł na dysku, ale fundujesz sobie DUŻO wolniejsze wczytywanie systemu, programów, gier itd. rewelacyjny interes!
Radzisz mu składanie kompa od d*py STRONY, gdyż pierw powinno się kupować SSD na którym można postawić system, a dopiero później w miarę braku miejsca dokupywać HDD. W innym przypadku gdyby postawił na HDD a dopiero później kupował SSD to czeka zabawa z formatem, a do tego czasu ma taki upośledzony komputer.
Samsung Evo 250 to nie jest nie wiadomo jaki wydatek by męczyć się na HDD'ku.
http://allegro.pl/dysk-2-5-samsung-v-nand-850-evo-fv-i6956237129.html
250 GB starczy mu bez problemu.
SSD kupiłem sobie dopiero rok temu i to 128GB mam na nim system i 1 gre. Reszte gier mam na talerzaku. I jakoś nie odczuwam problemu z tym że gry lądują mi się dłużej. A biorąc pod uwagę fakt że gry potrafią przekroczyc dzis 50gb z palcem w nosie uważam ze kupno SSD 240GB to zdecydowanie za mało.
SSD kupiłem głównie pod Arma bo tu dziwnym trafem da ci to nawet dodatkowy FPS. Ale to głównie przez archaiczne rozwiązania silnika graficznego którego optymalizacja zatrzymała się gdzieś w czasach procesorow DuoCore. Co za tym idzie gra potrafi odczytywać tekstury w czasie rzeczywistym na każdym kroku/ruchu w bok. Wiec tak uważam że SSD jest miłym dodatkiem, ale jakbym miał wydać te ponad 300zl i wybierać miedzy dyskiem a możliwością kupienia, dajmy na to, lepszej grafiki... Wybór jest oczywisty.
SSD kupiłem sobie dopiero rok temu i to 128GB mam na nim system i 1 gre. Reszte gier mam na talerzaku. I jakoś nie odczuwam problemu z tym że gry lądują mi się dłużej. A biorąc pod uwagę fakt że gry potrafią przekroczyc dzis 50gb z palcem w nosie uważam ze kupno SSD 240GB to zdecydowanie za mało.
Ja, pomimo tego, że z mojego komputera korzystają trzy osoby nigdy nie przekroczyłem 150 GB Mimo, że mam zwykle po 2-3 gry zainstalowane, ulubiony serial i kilkanaście filmów. Te najpopularniejsze gry są mało wymagające jeżeli chodzi o miejsce na dysku:
League of Legends - 12 GB
CS:GO - 8 GB
Playerunknown's Battlegrounds - 30 GB
Dota 2 - 8 GB
Minecraft - 1 GB
World of Warcraft - 45 GB
Dla przeciętnego gracza 250 GB starczy na kilka lat, a później można dokupić HDD ... jak ktoś faktycznie jest koneserem i po przejściu gry jej nie usuwa.
Ale w tym wypadku nie możemy aż tak przekraczać budżetu. Jeżeli weźmie się G4560 zamiast i5-7400 to w takie gry jak Just Cause 3, nowy Deus Ex, nowy Sniper Ghost Warrior 3 lub w Homefront już nie pogramy bez lag spikeów na pentium G.
Sam posiadam dysk SSD i jest to rzecz świetna, ale w tym wypadku nie ma na niego kasy.
SSD zawsze można dokupić i to w przyszłości nie będzie taki duży koszt jak wymiana starego procka na jakiś lepszy. Jeżeli ma możliwość delikatnego przekroczenia budżetu no to lepiej zainwestować w procka/grafę niż SSD. Szczególnie że obecnie gry zajmują naprawdę bardzo dużo miejsca więc zakup dużego ssd to już spory wydatek.