Komputer do 4 tysiecy złotych

Witam wszystkich tutaj zaglądających.
Ostatnio mam problemy ze swoim laptopem gdyż nie odpala wszystkich gier. Więc postanowiłem zakupić nowy komputer do 4 tysięcy złotych i tak o to mam pytanie do was czy możecie mi w tym pomóc. (Możliwość zakupu w ratach)
PO:
1. Komputer już jeden sam złożyłem razem z kolegą i też mam pytanie do was czy będzie się nadawał czy nie :

https://www.morele.net/inventory/info/50EBxb/

2. Jeżeli jest taka możliwość to wymieńcie część z tego zestawu na inną jeśli reszta będzie odpowiadać.
3. Jeśli natomiast powyższy zestaw jest do Du** to stwórzcie swój zestaw uwzględnijcie dlaczego on przeczytam każde "wypracowanie"
4. Komputer będę zamawiać dopiero po 10 września ale już szukam zestawu aby mieć więcej czasu na pewne zaplanowanie poczytanie opini o sprzęcie i czy będzie ze sobą wszystko współgrało .

Co będę używał na tym komputerze:

1. Chciałbym zacząć mój projekt w programie project: spark
2. do różnorakich gier (najlepiej w jak najlepszych ustawieniach się da)
3. na pewno do programowania muszę zacząć się uczyć a wiem że programowanie wymaga dużej mocy obliczeniowej
4. no i oczywiście do filmów
Co oczekuję po sprzęcie:
1. Tak aby to co włączę się nie zacinało
2. Full HD w zupełności mi wystarczy

3. . . . . . .
!!! Jak coś wpadnie mi jeszcze do głowy to dopiszę!!!!!
A i jeszcze coś Monitor. Na tę część mam przeznaczoną osobną kwotę 600zł i ani grosza więcej (bez wysyłki)(bez rat)

(Jeśli w zestawie nie będzie obudowy to dobrze by było jakby cena komputera nie przerosła 3,8tys złotych)

odświeżam

Ta płyta i 6600k?> przecież nie podkręcisz na tym ....

nie zamierzam podkręcać

Sam ostatnio założyłem temat w którym chciałem kupić lapka i stacjonarkę ale po wszystkich komentarzach zdecydowałem się na samą stacjonarkę za ok. 4000 zł (http://www.x-kom.pl/p/316792-desktop-x-kom-tesla-gs-500-i5-6500-gtx1060-16gb-1tb.html). Jeśli złożysz taki sam zestaw zaoszczędzisz koło 100 zł. Według mnie lepiej jest kupić tańszy monitor(nie musi być nowy chyba) a dołożyć do kompa. 16 gb ramu wystarczy ci do obsługi różnych programów.

Mój temat:

nie zamierzam podkręcać 

too po cholere ci odblokowany mnoznik ??

Zamiast tego radka weź 480 albo 1060, i i5 6600 bez k, skoro nie zamierzasz podkręcać. Ten zasilacz też do wymiany, brałbym coś z silentumpc, xfx, albo be quiet, z certyfikatem 80 gold najlepiej :D

uważam ze chiftec tez daje radę z zalilaczami, ale faktycznie czemu akurat ten? Jezeli nie chcesz sie bawić w OC po co procesor z K? Płytę główną nie pod oc możesz juz kupic za troche ponad 350zl. Dodatkowo jakbyś sie zdecydował na proca bez K możesz sobie odpuścić chlodzenie i zostac przy boxowym. Grafika albo RX 480 albo GF 1060. Kto wie może nawet ci sie uda doskrobać do GF 1070(a jezeli te wcześniejsze to zastanów sie nad grami w które będziesz grał 1060 lepiej sie sprawdzi w grach pod DX11, RX dostaje boosta w grach które używają Async czyli DX12 albo vulcan, tyle ze póki co malo gier)

A jeśli jednak zmienił bym zdanie i chciałbym jednak podkręcić to co byście wymienili procka czy płytę główną (domyślam się iż płytę główna lecz może oba te komponenty ? ) ? no i co do tej karty graficznej to jeszcze się zastanowię nad tym 1070 lub 1060 (mam jeszcze czas do września).
A co z tym monitorem ktoś poleca jakiś ?

Czemu DDR4? :P Socket 1151? Nie będziesz podkręcać jeśli nie jesteś teraz na to zdecydowany, Monitor to już zależy od Ciebie jakie masz wymagania ;d
Ja bym wywalił ten procesor i płytę główną dał jakiś socket 1150 na DDR3 kartę graficzną dołożył do 390 Nitro, zasilacz z certyfikatem. Ale co ja tam wiem ;P

yyyy do procesorów 6 generacji tylko DDR4 :). Jezeli chcesz się bawić w OC to płyta główna inna z dopiskiem Z170(to są płyty które dają możliwość OC) płyty na M150 nie są pod OC(nie dadzą ci takiej możliwości). Jezeli zdecydujesz sie na oc to musi być chlodzenie do proca, dobrze tez mieć obudowę z dobrą cyrkulacją powietrza, chodzi o temperatury. Poza tym trzeba troche tej wiedzy mieć jak chcesz się bawić w podkręcanie. Niby dobre płyty główne na Z170 maja opcje auto podkręcania gdzie w biosie wybierasz sobie o ile ma być podkręcona płyta. Ale kompletnie nie polecam :).

Czemu DDR4?  Socket 1151? Nie będziesz podkręcać jeśli nie jesteś teraz na to zdecydowany, Monitor to już zależy od Ciebie jakie masz wymagania ;d
Ja bym wywalił ten procesor i płytę główną dał jakiś socket 1150 na DDR3 kartę graficzną dołożył do 390 Nitro, zasilacz z certyfikatem. Ale co ja tam wiem ;P

Nie rozumiem po co ma się ładować w poprzednią generacje?

Procesor Intel Core i5-6600K 3.5GHz

Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 (SPC130)

Dysk SSD Patriot Blast (2,5",240GB, SATA III)

Pamięć Kingston DDR4 2x8GB 2133MHz CL14 HyperX FURY 1.2V czarna

Zasilacz Zalman 500-GLX 500W 80+

Obudowa Zalman Z3 Plus czarna

Płyta główna Asus Z170 Pro Gaming

6144MB Gigabyte GeForce GTX 1060 Gaming G1 Aktiv PCIe 3.0 x16

Zestaw, który sam złożyłem. Dysk 1TB i DVD wyjęte ze starego komputera, ale to grosze kosztuję. Generalnie jestem bardzo zadowolony z możliwości OC na tym zestawie. Procek z 3.5k do 4.5k podkręcony, a na grafice +11% taktowanie. Zaznaczę też że grafikę i procek w Niemczech kupowałem (przez ostatnie wahania kursów ceny w Polsce były dużo większe oraz z tego co wiem są problemy z dostępnością zarówno nowych RX jak i GTX)

Dla porównania znajomy ma bardzo podobny zestaw, tyle że zdecydował się na RX 480 PowerColor Red Devil. Ledwie był w stanie go podkręcić, a mimo to w grach mój GTX (jeszcze przed OC)miał minimalnie 5 max fps więcej, oraz nie miał spadków jak on o 20 FPS(oczywiście mówię o nowych grach na ULTRA) A cena oczywiście ta sama (przynajmniej w euro). Do tego przepaść w kulturze pracy jak i poborze prądu. Nie pakuj się w RX 480 pod żadnym pozorem! :)

RX 480 PowerColor Red Devil. Ledwie był w stanie go podkręcić, a mimo to w grach mój GTX (jeszcze przed OC)miał minimalnie 5 max fps więcej, oraz nie miał spadków jak on o 20 FPS(oczywiście mówię o nowych grach na ULTRA) A cena oczywiście ta sama (przynajmniej w euro). Do tego przepaść w kulturze pracy jak i poborze prądu. Nie pakuj się w RX 480 pod żadnym pozorem! 

co ty za brednie wypisujesz ..

Zakupil cos coo nawet nie jest jeszcze dostepne klamiesz az ci sie uszy trzesa... w zadnym sklepie wymieniony przez ciebie model karty nie jest dostepny.

Sam czekam na Rx 480 jakis niereferenty ale one nie sa dostepne mam kase odlozona i nigdzie nie mozna owego modelu dostac ...

co ty za brednie wypisujesz ..

Zakupil cos coo nawet nie jest jeszcze dostepne klamiesz az ci sie uszy trzesa... w zadnym sklepie wymieniony przez ciebie model karty nie jest dostepny.

Sam czekam na Rx 480 jakis niereferenty ale one nie sa dostepne mam kase odlozona i nigdzie nie mozna owego modelu dostac ...

http://www.mindfactory.de/Hardware/Grafikkarten+(VGA)/Radeon+RX+Serie/RX+480.html
Sklep, w którym zwykłem kupować. Jak już mówiłem w Polsce są problemy z dostępnością.

tak z czystej ciekawości... Przy jakim napięciu wykręciłeś ten procek na 4,5ghz? I jakie temperatury osiąga w stresie np przy Prime95? Pytanie kieruje do @DaPik

co powiecie na tą płytę ? moze sami jakieś poelcacie https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-gaming-m3-z170-ddr4-sata3-usb-3-1-atx-7978-001r-768604/

bardzo spoko możliwości oc :). Fajnego ma biosa

tak z czystej ciekawości... Przy jakim napięciu wykręciłeś ten procek na 4,5ghz? I jakie temperatury osiąga w stresie np przy Prime95? Pytanie kieruje do @DaPik

1.356V, na Prime95 miałem chwilowy skok do 83 stopni. Tak to poniżej 80 się trzymał.

więc chyba już postanowiono płytę główną wymieniam. mieliście jeszcze wątpliwości co do zasilacza wiec jakieś uwagi czemu akurat nie ta firma ? no i jakie chłodzenie wcześniej w zestawie miałem chłodzenie aktywne, ale niestety nie jest już dostępne jakieś inne polecacie w podobnej cenie do tamtego ? moze to https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-raijintek-ereboss-0p105250-602806/ albo to ? https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-grandis-xe1236-spc099-643221/?