Komputer do +-7000 na czerwiec

Dzień dobry,

Zwracam się z prośbą o pomoc z wyborem zestawu komputerowego. Kiedyś siedziałem w temacie i sam składałem, teraz tylko w pracy na kawie albo na uczelni coś poczytam i to tyle a minęło kilka lat.

Zestaw będę potrzebował dopiero na okolice czerwca, ale oczywiście wolę myśleć o tym już teraz, bo pewnie pojawią się pytania i wątpliwości.

Komputer chciałbym złożyć pod gry tylko i wyłącznie. Będę wykonywał na nim zapewne obliczenia (Matlab, Mathematica..) i programował (cała gama - R po mikrokontrolery), ale są to tak mało wymagające aktywności w porównaniu z wymaganiami gier, że można je pominąć w rozważaniach.

Komputer ma być mocny, chciałbym być w stanie odpalić na nim każdy tytuł w co najmniej 2k (GTX1080 powinien sobie poradzić), oraz jeżeli jest to wykonalne z wykorzystaniem jednej karty graficznej to 4k (chociaż nie upieram się jakoby miał to być warunek konieczny, rozumiem, że obecnie 4k jest poza zasięgiem, ale słyszałem o GTX1080ti). Chciałbym również, aby sprzęt spełniał wymagania VR. Można założyć, że obecnie nie posiadam ani jednego elementu, dlatego potrzebuje całego zestawu (tj. samego komputera).

Warunek, który jednak stawiam to rozmiar - chciałbym, aby komputer był mały, wobec czego odpada wykorzystanie 2 kart. Z tego co widziałem Zotac ma małego GTX1080, ale jak wspomniałem nie siedzę w temacie..

Cena - ciężko mi powiedzieć, ponieważ nie wiem ile całość może być warta, dlatego powiedzmy, że 7000, ale jeżeli kwota ta jest absurdalna jak na same wymagania to oczywiście proszę o weryfikację.

Nie planuję go podkręcać, nie musi być przyszłościowy, jakkolwiek to można rozumieć. Po prostu chciałbym go postawić i móc ponownie, tak jak kiedyś, cieszyć się światem wirtualnym bez ograniczeń.

Z góry dziękuję za pomoc.

Hatt

Witam,

jeżeli komputer chcesz kupić w czerwcu to radzę ponownie założyć temat w maju, ponieważ aktualnie jesteśmy na etapie premiery nowych AMD. Odpowiedniki tańsze i te bardziej skierowane do gier dopiero wyjdą. W obecnej sytuacji nie ma sensu składać Ci zestawu, bo za miesiąc może się okazać, że AMD pokona Intela i cały koszyk trzeba będzie zmieniać.

Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź.

W jakich kwotach tego typu zestaw będzie oscylował? Rozumiem, że nowe AMD dopiero wyjdą, ale zapewne aż tak nie zmienią ceny całego zestawu. Czy realne jest w ogóle aby przy wykorzystaniu tylko jednej karty graficznej osiągnąć 2k (lub 4k) w najwyższych możliwych ustawieniach, czy jednak jest to domena 2+ kart graficznych? Czy szybsza pamięć jest istotnym parametrem dla tego typu zestawu? Czy małe obudowy są w stanie zapewnić odpowiednie odprowadzanie ciepła, czy jednak chłodzenie cieczą jest konieczne?

Zapoznaj się z tym filmikiem. https://www.youtube.com/watch?v=kQTRlDoCVUw 2k jak najbardziej na dobrych fpsach, 4k w 40fpsach.

Cena GTX 1080 to około 3000 złotych. I7-7700K to 1600 złotych. To już razem 4600, więc zostaje 2400 na resztę.

- 16GB ramu to 600 złotych,

- dysk 200 złotych,

- dobry zasilacz to powiedzmy 300 złotych,

- obudowa 300 złotych,

- dysk SSD 250GB to 400 złotych

- chłodzenie pod procesor 150 złotych

- płyta główna przystosowana pod możliwe podkręcenie w przyszłości 500-600 złoty

W tym momencie za 7000 złożył byś taki komputer. Tak jak pisałem, w czerwcu może wychodzić to inaczej.

Piszesz, że nie chcesz podkręcać procesora. Przy zestawach za ponad 4k wchodzą w grę już procesory z odblokowanym mnożnikiem. Więc zawsze będziesz miał opcję podkręcenia go. Chłodzenie cieczą na pewno pozwoli lepiej odprowadzać ciepło, ale nie będzie musem. Porządna obudowa z 3/4 wentylatorami i dobrym przepływem powietrza powinna wystarczyć. Co do AMD, nie mam pojęcia jak będą wyglądały zestawy. Jeśli AMD wypuści konkurencyjne procesory to Intel prawdopodobnie opuści cenę swoich procesorów. Rozpisałem się trochę ogólnikowo, ale przecież i tak nie masz zamiaru kupować teraz PC. Aczkolwiek jeśli chcesz mogę Ci złożyć zestaw w koszyku z normalnymi częściami. Pozdrawiam. :)

Tak po prawdzie to wpierw wypadało by uściślić:

Warunek, który jednak stawiam to rozmiar - chciałbym, aby komputer był mały

Co przez to rozumiesz?

To ma być sprzęt barebone?

Płyta główna w standarcie micro-atx?

bo normalne gtx1080 (już nie mówiąc o Ti) to sa masywne kobyły co ledwo wchodzą do obudowy Medium Tower (zalecane raczej Full Tower)

Z małymi obudowami jest też problem z chłodzeniem (bo nie wsadzisz tam wentyla-cegły ;D) i z obiegiem powietrza, a jakby nie patrzeć to tak silna karta bedzie się dość grzała...

@Hattoni

Zestaw który teraz podałby ktokolwiek w maju/czerwcu będzie bezsensowny. Dlaczego? Przed nami premiery 6 i 4 rdzeniowych procesorów AMD Zen, premiery kart AMD Vega, prawdopodobnie premiery kart Nvidia Pascal Refresh. To wszystko sporo namiesza.

Obecnie nie ma możliwości osiągnięcia 4K@60FPS przy maksymalnych ustawieniach na ŻADNEJ karcie graficznej. Nie jest tego w stanie zrobić nawet Titan X Pascal, bo patrząc po testach w wymagających grach i wymagających momentach FPS wynosiłby ~40. Gdybyś jednak był gotów zejść z ultra/b. wysokich (jak zwał tak zwał) na wysokie to byłoby to osiągalne (na wspomnianym Titanie). Zapewne do osiągnięcia też na nadchodzących 1080Ti. Co natomiast pokaże Pascal Refresh i Vega? Nie wiemy, ale może być tylko lepiej.

Szybsza pamięć RAM jak najbardziej robi różnicę, widać to w grach/momentach gdzie sporo pracy ma procesor.

Jeśli chcesz mały komputer to radzę zainteresować się obudową Node 304. Trochę kombinacji będzie potrzebne, trzeba będzie wybrać kilka konkretnych podzespołów (np. zasilacz Seasonic G550), ale wsadzisz tam wtedy pełnowymiarową kartę graficzną i spore chłodzenie CPU jeśli tylko będziesz chciał.

@ShadowSkill

Wystarczy tylko wiedzieć jakiej obudowy szukać i można zrobić mały komputer do gier. Obudowa Node 304, wsadzasz Seasonic G550*, wyjmujesz koszyk na HDD** i wtedy jesteś w stanie wsadzić kartę graficzną o długości do 310mm*** i chłodzenie CPU o wysokości do 165mm***. Dzięki umieszczonych na boku (dokładnie w miejscu gdzie będzie karta graficzna) otworach wentylacyjnych nie ma problemu z chłodzeniem karty, jako że jest dobry przepływ powietrza przód - tył to i z CPU problemu nie ma. Wszystko to przy obudowie o wymiarach 250 x 210 x 374 mm.

* konkretnie ten, bo aby wsadzić do tej obudowy długą kartę graficzną należy zakupić zasilacz 160mm - jeśli niemodularny, ale wtedy robi się śmietnik z kablami lub zasilacz 140mm jeśli modularny, nie ma wtedy masy kabli więc przepływ powietrza lepszy. Niestety ciężko dostać dobry zasilacz 140mm, więc trzeba tu zwrócić się w stronę zasilaczy SFW, które jednak z powodu swoich rozmiarów mają mniejsze wentylatory = są głośniejsze. Natomiast Seasonic G550 z powodu specyficznie umiejscowionych złączy mimo 160mm długości bezproblemowo zmieści się z długą kartą.

** 1 koszyk to dwa sloty, po wyjęciu jednego pozostają jeszcze 4 sloty, więc problemu nie ma.

*** Czyli realnie niemal dowolne chłodzenie CPU i dowolną kartę graficzną, zmieszczą się takie byki jak Titan X Pascal, GTX1080 a z chłodzeń CPU np. Dark Rock Pro 3.

Koszyk dla ciebie na szybkości: https://www.morele.net/inventory/info/m43JhR/ 7200+ zł

Moje uwagi nie potrzeba i7 spokojnie najmocnijesza i5 wystarczy jak do gier tylko i7 bardziej się opłaca do renderingu np :)

32GB DDR4 odrazu dysk SSD pod system + 2-3gry i 2TB HDD

@ByakuyaPL

Shiet. Szkoda, że nikt nie przekazał twórcą gier, że i7 bardziej się opłaca do renderingu.

https://www.purepc.pl/procesory/premiera_i_test_procesora_amd_ryzen_r7_1800x_dobra_zmiana?page=0,32

https://www.purepc.pl/procesory/premiera_i_test_procesora_amd_ryzen_r7_1800x_dobra_zmiana?page=0,36

https://www.purepc.pl/procesory/premiera_i_test_procesora_amd_ryzen_r7_1800x_dobra_zmiana?page=0,37

https://www.purepc.pl/procesory/premiera_i_test_procesora_amd_ryzen_r7_1800x_dobra_zmiana?page=0,40

Silniki gier nie stoją w miejscu, już od dłuższego czasu potrafią dobrze wykorzystać wiele wątków (no a przynajmniej te najpopularniejsze i dobrze rozwijane). Wraz z wprowadzeniem Zen, które posiadają przecież 4C/8T, 6C/12T i 8C/16T oraz nadchodzącymi Coffee Lake i Cannon Lake, które mają mieć modele 6C/12T (prawdopodobnie też i5 6C) ten trend się tylko nasili i różnica między i5 a i7 będzie większa oraz wystąpi w coraz większej ilości tytułów. Teraz to jest 80FPS na i7 v 60FPS na i5, ale za dwa lata to może być 50FPS na i7 vs 30FPS na i5.

Zresztą Panie, co to jest za zestaw? 7200zł a wrzucony zasilacz SPC, nie ma chłodzenia na CPU (modele K nie dostają boxa, ponadto wersja OEM nie dostaje go nawet w przypadku procków non-K), przyoszczędzone na procku "bo i7 do renderingu", ale wrzucone 32GB ram (tak, to na pewno wykorzysta i zrobi mu różnicę...), ponadto ram wolnego bo 2133MHz CL15 (do Skylake/Kaby Lake na płycie Z to się bierze 3200MHz CL14/15/16),SSD na TLC i jeszcze bezsensownie wrzucony GTX1080 Gaming X za 3300zł gdzie za 2300zł (1000 złotych mniej!) jest Gainward GeForce GTX1080 Phoenix. Bezsensowny zestaw.

Tak powinien wyglądać prawidłowo złożony zestaw w tej cenie:

ZESTAW

Dzień dobry,

Zwracam się z prośbą o pomoc z wyborem zestawu komputerowego. Kiedyś siedziałem w temacie i sam składałem, teraz tylko w pracy na kawie albo na uczelni coś poczytam i to tyle a minęło kilka lat.

Zestaw będę potrzebował dopiero na okolice czerwca, ale oczywiście wolę myśleć o tym już teraz, bo pewnie pojawią się pytania i wątpliwości.

Komputer chciałbym złożyć pod gry tylko i wyłącznie. Będę wykonywał na nim zapewne obliczenia (Matlab, Mathematica..) i programował (cała gama - R po mikrokontrolery), ale są to tak mało wymagające aktywności w porównaniu z wymaganiami gier, że można je pominąć w rozważaniach.

Komputer ma być mocny, chciałbym być w stanie odpalić na nim każdy tytuł w co najmniej 2k (GTX1080 powinien sobie poradzić), oraz jeżeli jest to wykonalne z wykorzystaniem jednej karty graficznej to 4k (chociaż nie upieram się jakoby miał to być warunek konieczny, rozumiem, że obecnie 4k jest poza zasięgiem, ale słyszałem o GTX1080ti). Chciałbym również, aby sprzęt spełniał wymagania VR. Można założyć, że obecnie nie posiadam ani jednego elementu, dlatego potrzebuje całego zestawu (tj. samego komputera).

Warunek, który jednak stawiam to rozmiar - chciałbym, aby komputer był mały, wobec czego odpada wykorzystanie 2 kart. Z tego co widziałem Zotac ma małego GTX1080, ale jak wspomniałem nie siedzę w temacie..

Cena - ciężko mi powiedzieć, ponieważ nie wiem ile całość może być warta, dlatego powiedzmy, że 7000, ale jeżeli kwota ta jest absurdalna jak na same wymagania to oczywiście proszę o weryfikację.

Nie planuję go podkręcać, nie musi być przyszłościowy, jakkolwiek to można rozumieć. Po prostu chciałbym go postawić i móc ponownie, tak jak kiedyś, cieszyć się światem wirtualnym bez ograniczeń.

Z góry dziękuję za pomoc.

Hatt