Dzień dobry,
Zwracam się z prośbą o pomoc z wyborem zestawu komputerowego. Kiedyś siedziałem w temacie i sam składałem, teraz tylko w pracy na kawie albo na uczelni coś poczytam i to tyle a minęło kilka lat.
Zestaw będę potrzebował dopiero na okolice czerwca, ale oczywiście wolę myśleć o tym już teraz, bo pewnie pojawią się pytania i wątpliwości.
Komputer chciałbym złożyć pod gry tylko i wyłącznie. Będę wykonywał na nim zapewne obliczenia (Matlab, Mathematica..) i programował (cała gama - R po mikrokontrolery), ale są to tak mało wymagające aktywności w porównaniu z wymaganiami gier, że można je pominąć w rozważaniach.
Komputer ma być mocny, chciałbym być w stanie odpalić na nim każdy tytuł w co najmniej 2k (GTX1080 powinien sobie poradzić), oraz jeżeli jest to wykonalne z wykorzystaniem jednej karty graficznej to 4k (chociaż nie upieram się jakoby miał to być warunek konieczny, rozumiem, że obecnie 4k jest poza zasięgiem, ale słyszałem o GTX1080ti). Chciałbym również, aby sprzęt spełniał wymagania VR. Można założyć, że obecnie nie posiadam ani jednego elementu, dlatego potrzebuje całego zestawu (tj. samego komputera).
Warunek, który jednak stawiam to rozmiar - chciałbym, aby komputer był mały, wobec czego odpada wykorzystanie 2 kart. Z tego co widziałem Zotac ma małego GTX1080, ale jak wspomniałem nie siedzę w temacie..
Cena - ciężko mi powiedzieć, ponieważ nie wiem ile całość może być warta, dlatego powiedzmy, że 7000, ale jeżeli kwota ta jest absurdalna jak na same wymagania to oczywiście proszę o weryfikację.
Nie planuję go podkręcać, nie musi być przyszłościowy, jakkolwiek to można rozumieć. Po prostu chciałbym go postawić i móc ponownie, tak jak kiedyś, cieszyć się światem wirtualnym bez ograniczeń.
Z góry dziękuję za pomoc.
Hatt