Komputer do grafiki - temat dla każdego

Witaj użytkowniku! :)

Na mmorpg.org.pl spędziłem wiele szczęśliwych godzin odbierania aktualnych informacji ze świata gier.

To tutaj poznawałem swoich wirtualnych przyjaciół, czy rzucałem pierwszym mięsem w kierunku zupełnie nie znanej mi osoby.

Przychodzi dzień, w którym planuję założenie własnej działalności. Odkładane latami zaskórniaki wystarczą na ruszenie mojego interesu.

Rozglądam się uważnie za komputerem z przeznaczeniem do grafiki komputerowej i obróbki filmów.

Od zawsze posługiwałem się drewnianymi komputerami, więc nie czuję potrzeby dedykowania konfiguracji gierkom, bo i tak wystarczy że odpalą.

Wielogodzinne studiowanie parametrów komputerów naprowadziło mnie na wiele rozwiązań.

Pod uwagę brałem osiągi, kompatybilność z pozostałymi elementami, cenę i użyteczność.

Oto zestaw, który udało mi się złożyć.

https://www.morele.net/inventory/info/ciyiO9/

Zestaw po pierwszej poprawce, dzieki Tiadesowi

https://www.morele.net/inventory/info/d1kVws/

Mam do was wiele pytań.

Może któryś z elementów jest przesadzony?

Może któryś z elementów jest za słaby?

Może któryś z elementów nie pasuje?

Czy technologia z której korzysta każdy element jest obsługiwana przez pozostałe?

Czy któryś z elementów posiada tańszy zamiennik?

I pewnie z tej okazji, macie do mnie pytania :)

Do czego ma służyć komputer?

Grafika komputerowa, obróbka zdjęć, filmów jakości HD(Pakiet Adobe CC)

Jaki jest zakres cenowy komputera?

Początkowo maksymalny koszt komputera został przyjęty jako 5000zł, ale ze względu na ograniczone środki staram się go odchudzić do 4500zł.

Na co chcesz zwrócić uwagę?

Przede wszystkim szybka obróbka grafika i bezproblemowe działanie z ekranem o rozdzielczości UHD.

Wybrane podzespoły:

Płyta główna - Płyta główna MSI Z170-A PRO

Dlaczego? Wspiera procesory i7, rozdzielczość 4K (display port), jako Z170 jest kompatybilna z DDR4, posiada port PS/2,

Komentarz: Posiada wszystko czego potrzebuję w tym zakresie cenowym

Procesor - Procesor Intel Core i7-6700K

Dlaczego? Najlepszy procesor dostępny na rynku. Nie będę się bał robić OC, z 2133 na 2400...Niestety jest mało opinii procesorów używanych przez grafików. Macie pomysły?

Komentarz: wybrany ze względu na swoją uniwersalność i moc. Nie wiem jednak, czy warto wziąć i5 -różnica to 300zł, 2MB Cache mniej i 4 wątki mniej i nieco mniejsze taktowanie i wyższa temperatura. Czy za taką różnicę warto płacić 300zł więcej?

Karta graficzna - Zintegrowana INTEL HD 530

Dlaczego? Grafika komputerowa nie wymaga potężnej karty graficznej. Dlatego zdecydowałem się na wybór potężnego procesora, który sprawi, że komputer będzie działał szybko, oraz nie będzie kulał przy wyświetlaniu obrazu w UHD.

Komentarz: karta graficzna naprawdę nie będzie mi potrzebna, nie będę korzystał nowych tytułów, ani tworzył grafiki przestrzennej, jakby już mnie zakrociło odpalić grę, to wystarczy mi HD na 30fps

Chłodzenie Procesora - Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2

Dlaczego? Wysoka jakość w stosunku do ceny. Nie powinien wadzić pozostałym komponentom.

Komentarz Spodziewam się, że takie chłodzenie w zupełności wystarczy. Nie planuję overclockować, a mieszkanie w jakim mieszkam latem nie osiąga potężnych temperatur. Dla pewności dorzuciłem lepszą pastę do koszyka.

Pasta Termoprzewodząca - Noctua Pasta termoprzewodząca Noctua NT-H1

Dlaczego? Pasta jest dołączona w zestawie. W trakcie zgłębiania swojej wiedzy na temat chłodzenia procesora, wielokrotnie ktoś cieszył się z tej pasty jak małe dziecko. Dlaczego więc i ja nie mogę?

Komentarz: Nie mam pojęcia kto będzie się zajmował składaniem tego sprzętu. To wszystko zależy od tego, kto będzie miał najniższe ceny. Wolałbym jednak, żeby element stanowiący 1/3 całości miał dobrze rozprowadzalną pastę.

Pamięć RAM - Pamięć G.Skill Ripjaws4 DDR4 4x8GB 2400MHz CL15

Dlaczego? 32GB RAM to pestka dla tego zestawienia, a ogromnych materiałach, z pewnością się przyda. Wybrałem częstotliwość 2400, żeby nie przesadzać z OC procesora. Czas reakcji wydaje się być optymalny.

Komantarz: nie wiem jednak, czy lepsze nie będzie zastosowanie 2x 16. Mam świadomość, że mogę dać radę nie wykorzystać pełnego potencjału tej kombinacji, lecz wolę żeby mi się nie wywracał, gdy liczy się czas.

Dysk SSD - Dysk SSD GoodRam Iridium Pro 240GB

Dlaczego? Dysk SSD wydaje się być obowiązkiem. Dlatego nie chcę daleko zachodzić w ten temat. SSD oczywiscie się przyda, lecz nie wiem, czy efektywniejszy SSD ma znaczenie przy grafice.

Komenatrz: nie mam pojęcia, czy efektywniejszy dysk SSD da mi wielką różnicę przy obrabianiu grafiki i obrazów. To tylko jednorazowe przerzucenie 64GB zdjęć lub filmów. No i... Ten dysk czasem nie jest tylko do laptopów? Jak go podłączyć? :D

Dysk HDD - Dysk Seagate 3.5'', 2TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache

Dlaczego? 2TB pamięci, i nie staje daleko w tłumie. Nie zgłębiam się za bardzo w kwestii twardych dysków, przyznaję się, że wziąłem go z polecanych i nie widzę lepszego w tej cenie.

Komentarz: Nie znam się na dyskach, ale nie mam co do nich wielkich wymagań. Jak na taką cenę, zapowiada się dobrze.

Karta Sieciowa - Karta sieciowa TP-LINK TL-WN881ND + Access Point Everest EWR-523N2

Dlaczego? Router jest ustawiony w dość dużej odległości od komputera. Ze względu na taką kolej rzeczy, chciałbym mieć solidny sygnał. Takie rozwiązanie powinno zadziałać na 100%
		</td>
	</tr></tbody></table><p>
<span style="font-size:10px;"><em>Komentarz: Mój Router z UPC obsługuje tylko 2,4 GHz i zasięg w pokoju jest bardzo mały. Puszczenie przewodu nie wchodzi w grę, bo już 3 uległy awarii, dlatego chcę wzmocnić sygnał w taki sposób. </em></span>

Obudowa - Obudowa SilentiumPC Pax M70 Pure Black V2

Dlaczego? Ma wyglądać jak obudowa, a nie jak pisanka.Zaletami są Filtry przeciwkurzowe, dobre wymiary i kieszenie na dyski 2,5" oraz solidna konstrukcja

Komenatrz: Taka obudowa do strzał w dziesiątkę

Zasilacz - Zasilacz SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W (SPC140)

Dlaczego? Sprawność z wysokiej półki. Moc wystarczająca na domontowanie karty graficznej w przyszłości.

Komentarz: Wydaje się wyczerpywać temat zaislacza

Monitor - Monitor LG 27UD88-W

Dlaczego? Rozdzielczość UHD, niskie użycie prądu, niedawno wydany w rozsądnej cenie, 27"

Komenatrz : Na monitor przeznaczyłem osobne środki (3 tyś max). Z początku planowałem dwa ekrany hd. Teraz myślę, że ten zastąpi mi taką konfigurację w zupełności. Boli mnie jedynie taki mały rozmar. Jestem krótkowidzem i obawiam się, że będe przez to musiał czasem siedzieć wlepiony dosłownie w ekran.

Zatem oto mój sklejany godzinami zestaw.

Największe wątpliwości mam co do procesora i dysku SSD.Czy czasem ten procesor to nie przesada, albo czy ten dysk nie powinien być szybszy?

Jestem otwarty na konstruktywną krytykę, wiedza jaką posiadałem w trakcie składania zestawu pochodziła z internetu, więc pewnie w komentarzach jest mnóstwo głupot.

W ostatecznym doborze elementów będę sugerował się ceną. Budżet jest ściśle zamknięty i wszystko musi się zmieścić w przedziale cenowym.

Wybrałem morele, bo u nich na stronie bardzo wygodnie komponuje się zestawy. Mam wrażenie jednak, że zawyżają ceny elementów. Przy samym zakupie będę porównywał ceny każdego elementu w różnych sklepach.

W tej chwili powiecie mi, że należy mi się medal Virtutti Cebulari. Niestety mam dużo czasu, lecz mało pieniędzy.

POMUUUUUUSZCIE :c

Edit: Dostosowano się do zaleceń Tidiesa, pewniejsze firmy, te same ceny i lepsze zastosowania. Dzięki Stary, plusiki lecą! :D

Chłodzenie na Fortis 3 dużo lepsze chłodzenie, a zamierzasz podkręcać procesor więc się przyda :)

https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fortis-3-he1425-v2-spc130-707501/

Obudowa słaba, ogółem blacha delikatna i w dodatku za te pieniadze słabo to się prezentuje

Jak cicho i bez okna to

https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-pax-m70-pure-black-v2-spc135-772816/

W dodatku obudowa swoje waży co świadczy o dobrej jakości użytych materiałów, wentylatory, obieg powietrza, filtry przeciwkurzowe. Ogółem jak wygląd nie ma znaczenia to najlepsza obudowa dla ciebie

Dysk SSD jak najbardziej w porządku :)

Zasilacz zdecydowanie do zmiany, od dłuższego czasu wychodzi gorsza wersja, sam zasilacz nie jest najlepszej jakości a do komputera do pracy potrzebna bardziej niezawodna jednostka :) Nie uważasz?

Karty graficznej tu nie masz więc po co ci 730W na którym mogłbyś postawić 2 karty graficzne w SLI?

https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-supremo-m2-gold-550w-spc140-774137/

W zupełności z zapasem conajmniej połowy mocy, certyfikat gold, a nie bronze + bardzo dobre opinie więc do Enduro już nie ma co dorzucać xD

---

Co do wzmocnienie sygnału to access point,

https://www.morele.net/access-point-everest-ewr-523n2-evernw13307-933135/

a karta sieciowa taka ci starczy

https://www.morele.net/karta-sieciowa-tp-link-tl-wn881nd-453122/

ogółem trzymaj sie tp-linka robi najlepszy sprzet w rozsądnej cenie

Dzięki Ci mistrzu Tadiesie za rady. Wszystkie są jak najbardziej słuszne, dlatego zastosowałem je w swoim zestawie.

W porównaniu do moich wyborów, okazały się efektywniejsze, a na dodatek tańsze.

Jedna rzecz mnie nurtuje. Planuję zrobić w morelach zakupy za ponad 7,5 tyś. Chłopaki nie będą mieli żadnej zniżki na taki gruby zestaw?

Nadal jestem otwarty na zmiany, każda opinia się liczy, a w przypadku skrajnych opinii wśród komentujących, nikt nie będzie krzyczał, więc śmiało :)

Wygrzebałem kod na darmowy montaż i wysyłkę :D

VXW8NJNXKE

A paste termoprzewodzącą dostaniesz wraz z coolerem od SPC jest dobra :P nie potrzeba wydawać forsy na tą od Nocua, a temperatury może będą gorsze 1-3 stopnie także błędy pomiarowe :P

Szkoda wydawać 33zł na taką małą strzykawkę już za 18zł można kupić 8g pasty Arctic MX-2 która jest na tym samym poziomie co Nocua, a nawet rzekłbym lepszym.

Jeszcze można byłoby zmienić dysk twardy HDD bo mówiąc prawdę to Seagate się nie cieszy dobrą opinią i żywotnością. Z tego co pamietam są problemy z głowicą

Bardziej bym się skłaniał do Western Digital Red

https://www.morele.net/dysk-western-digital-red-2tb-3-5-sata-6gb-s-64mb-wd20efrx-500406/

Ze względu na lepszą żywotność jako dysk serwerowy. W końcu to magazyn danych, więc lepiej projekty trzymać na czymś pewniejszym, ale niech ktoś skomentuje :P Co do dysków serwerowych to ekspertem nie jestem, ale seagate dobrze nie wspominam

Witaj,

Jedynie do czego bym się przyczepił to do windowsa. Zmień to wersję OEM na wersję BOX jest przyszłościowa. Bo jak wersję oem zaintalujesz to ci ją do mobo przypisze.

Witaj użytkowniku! :)

Na mmorpg.org.pl spędziłem wiele szczęśliwych godzin odbierania aktualnych informacji ze świata gier.

To tutaj poznawałem swoich wirtualnych przyjaciół, czy rzucałem pierwszym mięsem w kierunku zupełnie nie znanej mi osoby.

Przychodzi dzień, w którym planuję założenie własnej działalności. Odkładane latami zaskórniaki wystarczą na ruszenie mojego interesu.

Rozglądam się uważnie za komputerem z przeznaczeniem do grafiki komputerowej i obróbki filmów.

Od zawsze posługiwałem się drewnianymi komputerami, więc nie czuję potrzeby dedykowania konfiguracji gierkom, bo i tak wystarczy że odpalą.

Wielogodzinne studiowanie parametrów komputerów naprowadziło mnie na wiele rozwiązań.

Pod uwagę brałem osiągi, kompatybilność z pozostałymi elementami, cenę i użyteczność.

Oto zestaw, który udało mi się złożyć.

https://www.morele.net/inventory/info/ciyiO9/

Zestaw po pierwszej poprawce, dzieki Tiadesowi

https://www.morele.net/inventory/info/d1kVws/

Mam do was wiele pytań.

Może któryś z elementów jest przesadzony?

Może któryś z elementów jest za słaby?

Może któryś z elementów nie pasuje?

Czy technologia z której korzysta każdy element jest obsługiwana przez pozostałe?

Czy któryś z elementów posiada tańszy zamiennik?

I pewnie z tej okazji, macie do mnie pytania :)

Do czego ma służyć komputer?

Grafika komputerowa, obróbka zdjęć, filmów jakości HD(Pakiet Adobe CC)

Jaki jest zakres cenowy komputera?

Początkowo maksymalny koszt komputera został przyjęty jako 5000zł, ale ze względu na ograniczone środki staram się go odchudzić do 4500zł.

Na co chcesz zwrócić uwagę?

Przede wszystkim szybka obróbka grafika i bezproblemowe działanie z ekranem o rozdzielczości UHD.

Wybrane podzespoły:

Płyta główna - Płyta główna MSI Z170-A PRO

Dlaczego? Wspiera procesory i7, rozdzielczość 4K (display port), jako Z170 jest kompatybilna z DDR4, posiada port PS/2,

Komentarz: Posiada wszystko czego potrzebuję w tym zakresie cenowym

Procesor - Procesor Intel Core i7-6700K

Dlaczego? Najlepszy procesor dostępny na rynku. Nie będę się bał robić OC, z 2133 na 2400...Niestety jest mało opinii procesorów używanych przez grafików. Macie pomysły?

Komentarz: wybrany ze względu na swoją uniwersalność i moc. Nie wiem jednak, czy warto wziąć i5 -różnica to 300zł, 2MB Cache mniej i 4 wątki mniej i nieco mniejsze taktowanie i wyższa temperatura. Czy za taką różnicę warto płacić 300zł więcej?

Karta graficzna - Zintegrowana INTEL HD 530

Dlaczego? Grafika komputerowa nie wymaga potężnej karty graficznej. Dlatego zdecydowałem się na wybór potężnego procesora, który sprawi, że komputer będzie działał szybko, oraz nie będzie kulał przy wyświetlaniu obrazu w UHD.

Komentarz: karta graficzna naprawdę nie będzie mi potrzebna, nie będę korzystał nowych tytułów, ani tworzył grafiki przestrzennej, jakby już mnie zakrociło odpalić grę, to wystarczy mi HD na 30fps

Chłodzenie Procesora - Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2

Dlaczego? Wysoka jakość w stosunku do ceny. Nie powinien wadzić pozostałym komponentom.

Komentarz Spodziewam się, że takie chłodzenie w zupełności wystarczy. Nie planuję overclockować, a mieszkanie w jakim mieszkam latem nie osiąga potężnych temperatur. Dla pewności dorzuciłem lepszą pastę do koszyka.

Pasta Termoprzewodząca - Noctua Pasta termoprzewodząca Noctua NT-H1

Dlaczego? Pasta jest dołączona w zestawie. W trakcie zgłębiania swojej wiedzy na temat chłodzenia procesora, wielokrotnie ktoś cieszył się z tej pasty jak małe dziecko. Dlaczego więc i ja nie mogę?

Komentarz: Nie mam pojęcia kto będzie się zajmował składaniem tego sprzętu. To wszystko zależy od tego, kto będzie miał najniższe ceny. Wolałbym jednak, żeby element stanowiący 1/3 całości miał dobrze rozprowadzalną pastę.

Pamięć RAM - Pamięć G.Skill Ripjaws4 DDR4 4x8GB 2400MHz CL15

Dlaczego? 32GB RAM to pestka dla tego zestawienia, a ogromnych materiałach, z pewnością się przyda. Wybrałem częstotliwość 2400, żeby nie przesadzać z OC procesora. Czas reakcji wydaje się być optymalny.

Komantarz: nie wiem jednak, czy lepsze nie będzie zastosowanie 2x 16. Mam świadomość, że mogę dać radę nie wykorzystać pełnego potencjału tej kombinacji, lecz wolę żeby mi się nie wywracał, gdy liczy się czas.

Dysk SSD - Dysk SSD GoodRam Iridium Pro 240GB

Dlaczego? Dysk SSD wydaje się być obowiązkiem. Dlatego nie chcę daleko zachodzić w ten temat. SSD oczywiscie się przyda, lecz nie wiem, czy efektywniejszy SSD ma znaczenie przy grafice.

Komenatrz: nie mam pojęcia, czy efektywniejszy dysk SSD da mi wielką różnicę przy obrabianiu grafiki i obrazów. To tylko jednorazowe przerzucenie 64GB zdjęć lub filmów. No i... Ten dysk czasem nie jest tylko do laptopów? Jak go podłączyć? :D

Dysk HDD - Dysk Seagate 3.5'', 2TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache

Dlaczego? 2TB pamięci, i nie staje daleko w tłumie. Nie zgłębiam się za bardzo w kwestii twardych dysków, przyznaję się, że wziąłem go z polecanych i nie widzę lepszego w tej cenie.

Komentarz: Nie znam się na dyskach, ale nie mam co do nich wielkich wymagań. Jak na taką cenę, zapowiada się dobrze.

Karta Sieciowa - Karta sieciowa TP-LINK TL-WN881ND + Access Point Everest EWR-523N2

Dlaczego? Router jest ustawiony w dość dużej odległości od komputera. Ze względu na taką kolej rzeczy, chciałbym mieć solidny sygnał. Takie rozwiązanie powinno zadziałać na 100%
		</td>
	</tr></tbody></table><p>
<span style="font-size:10px;"><em>Komentarz: Mój Router z UPC obsługuje tylko 2,4 GHz i zasięg w pokoju jest bardzo mały. Puszczenie przewodu nie wchodzi w grę, bo już 3 uległy awarii, dlatego chcę wzmocnić sygnał w taki sposób. </em></span>

Obudowa - Obudowa SilentiumPC Pax M70 Pure Black V2

Dlaczego? Ma wyglądać jak obudowa, a nie jak pisanka.Zaletami są Filtry przeciwkurzowe, dobre wymiary i kieszenie na dyski 2,5" oraz solidna konstrukcja

Komenatrz: Taka obudowa do strzał w dziesiątkę

Zasilacz - Zasilacz SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W (SPC140)

Dlaczego? Sprawność z wysokiej półki. Moc wystarczająca na domontowanie karty graficznej w przyszłości.

Komentarz: Wydaje się wyczerpywać temat zaislacza

Monitor - Monitor LG 27UD88-W

Dlaczego? Rozdzielczość UHD, niskie użycie prądu, niedawno wydany w rozsądnej cenie, 27"

Komenatrz : Na monitor przeznaczyłem osobne środki (3 tyś max). Z początku planowałem dwa ekrany hd. Teraz myślę, że ten zastąpi mi taką konfigurację w zupełności. Boli mnie jedynie taki mały rozmar. Jestem krótkowidzem i obawiam się, że będe przez to musiał czasem siedzieć wlepiony dosłownie w ekran.

Zatem oto mój sklejany godzinami zestaw.

Największe wątpliwości mam co do procesora i dysku SSD.Czy czasem ten procesor to nie przesada, albo czy ten dysk nie powinien być szybszy?

Jestem otwarty na konstruktywną krytykę, wiedza jaką posiadałem w trakcie składania zestawu pochodziła z internetu, więc pewnie w komentarzach jest mnóstwo głupot.

W ostatecznym doborze elementów będę sugerował się ceną. Budżet jest ściśle zamknięty i wszystko musi się zmieścić w przedziale cenowym.

Wybrałem morele, bo u nich na stronie bardzo wygodnie komponuje się zestawy. Mam wrażenie jednak, że zawyżają ceny elementów. Przy samym zakupie będę porównywał ceny każdego elementu w różnych sklepach.

W tej chwili powiecie mi, że należy mi się medal Virtutti Cebulari. Niestety mam dużo czasu, lecz mało pieniędzy.

POMUUUUUUSZCIE :c

Edit: Dostosowano się do zaleceń Tidiesa, pewniejsze firmy, te same ceny i lepsze zastosowania. Dzięki Stary, plusiki lecą! :D