Komputer do max 6200

Witam panowie mam prośbę nie znam się kompletnie na składaniu komputerów :) możecie mi pomoc złożyć zestaw pc+monitor+windows do max 6200 zł :) komp głównie do gier

techplanet.

monitor fhd 27 ips 1000 pln

windows 500

4700 to bdzie 1070 geforce i5 cpu 250gb tani ssd 1tb hdd I 8gb ram

http://techplanet.pl/produkty/komputery-techplanet/techplanet-intel-core-i5-4690k-geforce-gtx1060-ddr3-8gbhdd-1tb-ssd-128gb,55714.html

tylko z 1070

po co się pchać w 2 generacje procków wstecz ? przynajmniej skylake

zależy czy chcesz podkręcać procka (będzie drożej i możesz się nie wyrobić z hajsem)

ale grafika to definitywnie GTX 1070 polecam wersję Palit Gamerock, moim zdaniem najlepszy model sam kupiłem po długich rozterkach między nim a MSI Gaming 8g ale tamten nie dość że droższy 200 zł to wcale nie lepszy.

Mało nam podałeś informacji o tym komputerze.

Pod jakie gry chciałbyś komputer.

Komputer kupujesz tylko do grania czy np. streamowanie wchodzi w grę?

Planujesz go rozbudować o cokolwiek?

W jakiej rozdzielczości zamierzasz grać? Chciałbyś może monitor z odświeżaniem 120/144Hz?

Czy estetyka/kolor części ma dla ciebie znaczenie?

I wiele innych...

Na chwilę obecną złożyłem Ci coś takiego:

https://www.morele.net/inventory/info/I6xeKg/

Jak masz jakieś pytania to pisz.

Powiem tak nie planuje oc procka :)

To jest kolejna kwestia. Jeżeli nie planujesz oc procka to z miejsca można zaoszczędzić 100 zł.

Mało nam podałeś informacji o tym komputerze.

Pod jakie gry chciałbyś komputer.

Komputer kupujesz tylko do grania czy np. streamowanie wchodzi w grę?

Planujesz go rozbudować o cokolwiek?

W jakiej rozdzielczości zamierzasz grać? Chciałbyś może monitor z odświeżaniem 120/144Hz?

Czy estetyka/kolor części ma dla ciebie znaczenie?

I wiele innych...

Na chwilę obecną złożyłem Ci coś takiego:

https://www.morele.net/inventory/info/I6xeKg/

Jak masz jakieś pytania to pisz.

Komputer głównie do gier ale streamowanie wchodzi w grę

Na razie nie planuje rozbudowy i żadnego oc

kolor brak znaczenia

Na monitorach się kompletnie nie znam :)

A i grafa zdecydowanie wolał bym gtx 1070 :)

Ja prawie skończyłem Ci składać zestaw tylko trzy* pytanka jeszcze.

1. Czy w monitorze zależy Ci na szybkości czy na jakości kolorów (Czy grasz w fpsy)

2. Jak bardzo potrzebujesz dysku ssd?

*3. Potrafisz składać komputery? w sensie po otrzymaniu wszystkich części.

Mam do ciebie ostatnie pytanie.

Byłbyś w stanie dorzucić około 230 zł? Ciężko jest zmieścić zestaw z 1070 ( nie byle jakim niereferatem ) z mocną i7 6 generacji która by go nie ograniczała.

Jeżeli tak to proszę, komputer marzeń.

https://www.morele.net/inventory/info/67InpZ/

Po co przy takiej kwocie inwestować w skylake? Nie lepiej wziąć Kaby Lake?

Mam do ciebie ostatnie pytanie.

Byłbyś w stanie dorzucić około 230 zł? Ciężko jest zmieścić zestaw z 1070 ( nie byle jakim niereferatem ) z mocną i7 6 generacji która by go nie ograniczała.

Jeżeli tak to proszę, komputer marzeń.

https://www.morele.net/inventory/info/67InpZ/

Po co mu obudowa za ponad 400zl? Obudowa do 200zl sie znajdzie ladna i masz 200zl na lepsze konponenty.

^ up. To by się wiązało z cięciem kosztów, a to jest to, czego tygryski NIE lubią :D

Dopłacanie kasy za marne kilka % nie jest opłacalne...

Po co mu obudowa za ponad 400zl? Obudowa do 200zl sie znajdzie ladna i masz 200zl na lepsze konponenty.

Mam nadzieje że to jest troll XD

Bo jeżeli nie to... ziomek przestań.

A teraz wytłumaczenie.

Przy takiej kwocie obudowa musi mieć odpowiedni przewiew powietrza.

Musi być również odpowiednio duża aby przewody nie plątały się i były odpowiednio uporządkowane. (płyta główna ma 231 na 305 mm)

Obudowa ta również ma możliwość rozszerzenia ilości wentylatorów.

Idąc rozumowaniem cięcia możemy dać też gorszy zasilacz bez jakiegokolwiek certyfikatu sprawności.

Po co mu również opcja modularnego zasilacza?

Wiadomo że patrząc na sam performance DA SIĘ złożyć lepszego pc ale tacy ludzie bardzo często i bardzo szybko żałują tego żydowania na podstawce.

Podsumowując.

Mimo, iż autor tematu na chwilę obecną nie zamierza kompa upgradować to w przyszłości może zmienić zdanie.

Lepiej całą podstawkę(zasilacz, płyta główna, obudowa) mieć na tyle dobrą, aby nie były "ograniczeniem" dla reszty komponentów.

Złożyłem Ci taki oto zestawik który się ładnie mieści w twojej kwocie.

https://www.morele.net/inventory/info/AD4Zqp/

Nie jest on idealny jednak chciałem bardzo się zmieścić w wybranej przez ciebie kwocie, a skoro podjąłeś decyzje o niepodkręcaniu procesora zdecydowałem się na tańszą płytę główną co za tym idzie też trochę gorszy ram, mała różnica ale zawsze jakaś. Brak dysku ssd jednak można go upchać wybierając tańszy monitor. Dodałem montaż komponentów za 100 zł z którego możesz zrezygnować jeżeli dasz sobie rade. Kwota ta przy tak mocnym zestawie, a raczej karcie graficznej strasznie ogranicza kilka rzeczy jak np. rozbudowa na przyszłość będzie wymagała zmiany płyty głównej tego jestem pewien. System operacyjny też swoje kosztuje bardzo szanuje za legalne oprogramowanie. Możesz też wybrać kartę graficzną innej marki ja preferowałbym MSI ponieważ posiada niezłą kulturę pracy, a także jest bardzo ładna ale skoro nie zależy Ci na kolorach i wyglądzie, a na jak najwyższej wydajności w twoim budżecie to proszę.

A dla Pana wyżej i5 z rodziny skylake nie będzie ograniczać gtx 1070 polecam nie czytać wszystkiego co ludzie piszą/mówią.

^up.

Zacytuję autora tematu: " Komputer głównie do gier ale streamowanie wchodzi w grę "

Dlatego mocny procek to podstawa.

Wszelkie montaże na morele są za złotówkę, wystarczy znaleźć odpowiedni kod na google.

(Wiem bo sam zamawiałem sobie i znajomym wiele razy).

Obudowa którą podałeś będzie chyba pełniła rolę piekarnika, temperatury w trakcie grania 90 stopni to pewniak.

Pomijam również fakt, iż płyta główna którą podałeś to albo wejdzie do niej na styk albo trzeba będzie młotek załatwić.

Zasilacz oczywiście nie jest modularny co również może przeszkadzać w rozbudowie.

Moim błędem natomiast było przeoczenie systemu, nie zauważyłem że autor go chce.

To, co kupi autor to jego sprawa. Mimo wszystko polecam dołożenie pieniędzy teraz, niż wymiana całej podstawki za kilka lat, przy ulepszaniu pc.

^

Jednak komputer "głównie do gier" za takie pieniądze ma wybór albo lepszy procesor gorszą grafikę albo gorszy procesor i swoją 1070.

Wszystko do obudowy wejdzie nawet spokojnie już nie mówiąc o płycie głównej o obudowę też bym się nie bał. Ja jednak uważam, że obudowa to kwestia gustu i każdy powinien wybrać według swojego. Zasilacz spełni swoją role w tym komputerze ale jak też pisałem z rozbudową komputera na przyszłość mogą być problemy i z płytą główną jak i zasilaczem.

Pomijając, że autor podał za mało informacji na temat komputera, a także rezygnacje z oc do którego nawet nie trzeba być żadnym specjalistą, a można trochę zaoszczędzić na procku.

Dzięki wielki wszystkim za szybkie odpowiedzi i rady :) ale najbardziej przemawia do mnie zestaw od

Mefisto :)

Nie widzę zbytnio sensu wsadzania chłodzenia, jeśli komputer nie będzie podkręcany oraz płyty przystosowanej bardziej pod OC.

Ja bym to tak widział https://www.morele.net/inventory/info/NuPxRv/

Oczywiście 100 złoty możesz od tego odjąć podliczając kod do tego darmowego montażu.

SSD możesz sobie dodać do tego koszyka jaki chcesz. Dużo ich jest, nie wiem czy chcesz 120GB, czy 250GB.

Możesz zrezygnować z SSD i zamiast tego wziąć 16GB ramu zamiast 8.

@FreeQ o jezu, nie tego linka dałem xD Poprawiłem.

!Koszyk edytowany

Nie widzę zbytnio sensu wsadzania chłodzenia, jeśli komputer nie będzie podkręcany oraz płyty przystosowanej bardziej pod OC. 

Ja bym to tak widział https://www.morele.net/inventory/info/ix4oJb/

Oczywiście 100 złoty możesz od tego odjąć podliczając kod do tego darmowego montażu.

Skoro procek bez K nie ma sensu brać mobo na Z170. Dajmy na to MSI B150 MATE.

Kurde teraz juz sam nie wiem który zestaw wybrać :(

Chciał bym żeby posłużył mi na 2-3 lata