Komputer do ogólnego zastosowania

Dobry Wszystkim.

Chciałbym w tym miesiącu kupić komputer najpóźniej początek przyszłego miesiąca, w kwocie 4 tys z hakiem (komputer i monitor)

Komputer ma służyć do oglądania filmów online (żona zajmuje telewizor ;p) czasem do obróbki zdjęć w Adobe Lightroom i wolnym czasie do pogrania w gry mmorpg głównie w starsze tytuły ( mam 40 lat i lubię grindowniki )

Nie zależy mi na jak największej wydajności lecz jak najcichszej pracy! mój obecny laptop przy oglądaniu filmu lub grze pracuje głośno do 53 dB co mnie niemiłosiernie denerwuje (laptop trafi do syna)

Myślę złożyć komputer z możliwością późniejszej rozbudowy ale nie planuje żadnego OC komputera w przyszłości więc nie będę kupował procesorów do OC.

Nie siedzę już w tematyce podzespołów komputerowych więc proszę Was o pomoc w złożeniu takowego zestawu który byłby nastawiony na jak najcichszą prace.

Zależało by mi na dodatkowym dysku ssd na którym znajdował by się system oraz zdjęcia wrzucone przed obróbką w Lightroomie co znacznie przyspieszy mi prace z tymi zdjęciami.

Monitor 24 cali zwykły nie gram w żadne fps, ale matryca musi oddawać dobre kolory.

Czekam na Wasze propozycje i z góry dziękuje Wszystkim za pomoc w złożeniu takowego zestawu.

Witam.

Jako monitor polecam dobry, budżetowy monitor. 24 cale, matryca LPS, czyli odpowiednik IPS'a.

https://www.morele.net/monitor-samsung-ls24f350fhuxen-773879/

Zestaw złożyłem Ci taki https://www.morele.net/inventory/info/8mWZtc/ Nie licz ceny montażu bo z kodem VXW8NJNXKE jest darmowy, tak samo przesyłka. Wychodzi 4158 złotych. Nie bardzo jest na czym uciąć, żeby zmniejszyć cenę.

Wyciszona obudowa z okienkiem. Jeden z najlepszych dysków SSD, bardzo dobry procesor. zasilacz z renomowanej firmy. Karta graficzna to jedna z najtańszych RX480 w wersji 8GB. Lepsza są wersje od XFX i MSI, ale kosztują około 1200 złotych.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich , siema Ksarou ... zestaw spox ( pewnie zaraz znajdą się poprawiacze :) i cena poleci UP ) , szkoda tylko że kupujący nie może sobie pozwolić na monitor w 2K. Karta graficzna będzie się " nudzić " ale cóż jaki budżet taki finał. Tak czy siak śmiało można się w niego zaopatrzyć.

Pozdrawiam.

skora praca jednostki ma być cicha, a autor dodatkowo nie ma ,,parcia'' na nowe gry, to ja bym proponował zejść z kartą na słabszy model ale z lepszym chłodzeniem np rx 470/ albo 1050ti i dodać coolera na cpu. wydajność w grach będzie niższa, wydajność ale kultura pracy pod obciążeniem będzie również nieporównywalna.

Witam.

Jako monitor polecam dobry, budżetowy monitor. 24 cale, matryca LPS, czyli odpowiednik IPS'a.

https://www.morele.net/monitor-samsung-ls24f350fhuxen-773879/

Zestaw złożyłem Ci taki https://www.morele.net/inventory/info/8mWZtc/ Nie licz ceny montażu bo z kodem VXW8NJNXKE jest darmowy, tak samo przesyłka. Wychodzi 4158 złotych. Nie bardzo jest na czym uciąć, żeby zmniejszyć cenę.

Wyciszona obudowa z okienkiem. Jeden z najlepszych dysków SSD, bardzo dobry procesor. zasilacz z renomowanej firmy. Karta graficzna to jedna z najtańszych RX480 w wersji 8GB. Lepsza są wersje od XFX i MSI, ale kosztują około 1200 złotych. 

Pozdrawiam.

Zestaw praktycznie idealny i dziękuję Ci Bardzo

Przepraszam ze teraz odpisuje ale imprezę mam dziś w domu

Jednak myślę zamienić grafikę na MSI Rx 480 4GB bo naprawdę więcej mi nie trzeba ( nawet myślałem nad rx 470), zrezygnuje z napędu optycznego a dokupię chłodzenie na procesor jakieś lepsze bo boxowe jakoś do mnie nie przemawia

chyba dobrze myślę jak się mylę poprawcie mnie?

Rx480 to tylko w wersji 8gb, weź 470.Jeśli chodzi o RX470, to polecam wersje od Gigabyte G1. Jeżeli nie masz zamiaru podkręcać procesora to dodatkowy cooler nie ma sensu. Obudowa ma fabrycznie 3 wentylatory i dobry przepływ powietrza.

Jeśli mogę zapytać czemu tylko 8 GB?? a co do Gigabyte G1 słyszałem ze strasznie się grzeją ( fimik morele tv na youtube test RX 480 i tam Gigabyte miał własnie problemy z temperaturami ) a Rx 470 w wersji też 8 GB?? Ten boxowy cooler jest cichy??

Hałas chłodzenia zależy od obciążenia. Chodziło mi o wersję Gigabyte G1 RX470 4Gb. Obudowa jest wyciszona, więc powinno być cicho.

Dziękuję Ksarou za Pomoc. Zestaw naprawdę idealny jak za te pieniądze, więc zamieniam tylko grafikę na rx 470 Gigabyte G1 4GB i rezygnuje z napędu optycznego.

Teraz zauważyłem że w sumie mieszkamy niedaleko siebie :)

Dobry Wszystkim.

Chciałbym w tym miesiącu kupić komputer najpóźniej początek przyszłego miesiąca, w kwocie 4 tys z hakiem (komputer i monitor)

Komputer ma służyć do oglądania filmów online (żona zajmuje telewizor ;p) czasem do obróbki zdjęć w Adobe Lightroom i wolnym czasie do pogrania w gry mmorpg głównie w starsze tytuły ( mam 40 lat i lubię grindowniki )

Nie zależy mi na jak największej wydajności lecz jak najcichszej pracy! mój obecny laptop przy oglądaniu filmu lub grze pracuje głośno do 53 dB co mnie niemiłosiernie denerwuje (laptop trafi do syna)

Myślę złożyć komputer z możliwością późniejszej rozbudowy ale nie planuje żadnego OC komputera w przyszłości więc nie będę kupował procesorów do OC.

Nie siedzę już w tematyce podzespołów komputerowych więc proszę Was o pomoc w złożeniu takowego zestawu który byłby nastawiony na jak najcichszą prace.

Zależało by mi na dodatkowym dysku ssd na którym znajdował by się system oraz zdjęcia wrzucone przed obróbką w Lightroomie co znacznie przyspieszy mi prace z tymi zdjęciami.

Monitor 24 cali zwykły nie gram w żadne fps, ale matryca musi oddawać dobre kolory.

Czekam na Wasze propozycje i z góry dziękuje Wszystkim za pomoc w złożeniu takowego zestawu.