Komputer do streamowania do 4500zł

up

nie, gram w gry różne różniste WoW, BF, itd. planuję się rozkręcic w tym temacie na "poważnie" jak to się mówi :)

Dlatego chcę streamować gry które widzowie będą chcieli oglądać i nie tylko.

Popieram "pwn"

Warto zaopatrzyć się w "AVerMedia Live Gamer HD" ale to też kosztuje.

Tak w ogóle to się zorientowałes jak to tobie wychodzi? I czy ludzie chcą oglądać to co robisz. Bo wydawać tyle kasy by potem w pełni nie wykorzysywać jego potencjału troszkę... nie ma sensu

Powiem tak. Mam plany na wszystko, tylko niestety nie mam na razie sprzętu do tego. Zacznę od streamowania, rozkręcę się w tym bo duzo przesiaduję na twitchu oglądając ludzi jak to robią czym sie sugerować i jak to robić mniej więcej, i mam taką swoją wizję jak to rozkręcić :). Oczywiście jest mały niepokój, że sie nie uda ale mam nadzieje, że tak się nie stanie i uda mi sie zdziałać coś w tym kierunku ;)

Zapominacie, albo nie czytacie co kolega pisze.

On nie bedzie tylko streamował. On bedzie też obrabiał filmy na yt itp.

Jeśli ma wydać 4500 zł na profesjonalny sprzęt to nie bedzie kupował jakiegoś i5 bo to półśrodek. Juz pisałem, że trzeba obczaic technologie zastosowane w tych prockach. Zawsze i7 było do profesjonalnych zastosowań a i5 okrojoną wersją.

Dysk ssd to podstawa dzisiejszych komputerów. Pewnie kiedyś ktoś tak mówił jak wy: po co szybsza pamięć ram, przecież ta działa. Ale skoro można szybciej o wiele na dyskach ssd i nie sa one jakos już max drogie to warto w nie inwestować.

co do karty grafiki, to cytat z jakiegos forum:

"Jeśli soft do obróbki wideo umie wykorzystać technologię Nvidii - CUDA, to przewaga GeForca będzie miażdżącą."

Mówiłem ci, pytaj profesjonalistów. Tutaj liczy sie jakiego programu uzyjesz, jak uzywa on procesora i grafiki.

A nie dzieci ci dają to co jest na topie. Tu drogie dzieci nie chodzi o włączenie sobie gierki na max detalach. Chodzi o renderowanie filmów gdzie czasami trwa to całą noc.

A co do graby i jego kompa to na niego nie patrz. On się na sprzęcie nie zna całkowicie, nie obrabia filmów i ma tylko procesor mocny. Płyte głowną ma za 250 zł, a grafike to tandete. Dlatego niby kupił sobie tą karte do streamowania, bo mu grafika nie dawała rady, ale potem miał z tą kartą problemy.

I kolega wyżej ma racje. Przemyśl ten wydatek. Ja uważam, że na yt i stream ciezko bedzie ci sie wbic. Chyba, że bedziesz jak rojo czy inni którzy mają coś do powiedzenia, do przekazania. Bo np taki graba jeśli o nim mowa to sam nie wie czego chce. W tere mozna grać, on jej nie pokazuje, w poe mozna bedzie grac, on mówi, że może zagra. Ciągle fifa, warZ, lol i bf3. Cięzki biznes.

Ja na twoim miejscu bym szedł w strone obróbki filmów, na tym mozna sporo zarobić jesli sie ma pasje.

No obróbka filmów i streamowanie to sprzęt będzie taki sam tylko różni się od sprzętu do grania troche :)

I wiem że cięzko ale jest to mozliwe a ja spróbuje a nóż się uda :)

@Pawlikgk

Jak obróbka to weź to co podałem, i7 zrobi widoczną różnicę. SSD sprawi, że system szybko będzie wstawał i to co na nim jest będzie szybko się odpalało. Podaje jeszcze raz:

Intel i7 3770k (można dla większej ciszy kupić chłodzenie Performa lub Fortis, pozwolą też na OC) - bardzo mocny proc, świetny właśnie do obróbki wideo

MSI Z77A-G45 (jak zostanie kasy to można dołożyć do GD55) - bardzo dobra płyta, ASrockowi ustępuje jedynie brakiem slotu PCI

4x4GB A-Data DDR3 1600MHz CL9 Gaming Series - dużo szybkiego ramu, który jest ważny tak przy obróbce jak i nagrywaniu/streamowaniu

Define R4 (wyciszona) lub ARC Midi (bardzo dobra wentylacja) lub Regnum L50 - obudowy znacznie lepsze od Zalmana Z11

HD7970 Lightning lub HD7970 Vapor-X - najmocniejsza karta z 1 gpu dostępna na rynku

BeQuiet L8 630W - bardzo mocny, cichy i modularny zasilcz

Jeśli chcesz SSD to: Crucial SSD M4 64GB SATA3 (CT064M4SSD2) - szybki i sprawdzony dysk

HDD (na wszelki wypadek podaje): Western Digital Caviar 500GB SATA3 (WD5000AAKX)

Jeśli nie jesteś pewien to zapytaj FlashGordon co o tym sądzi (jak widzę cieszy się tu na forum tytułem znawcy sprzętu - nie mówię tego w żadne sposób złośliwie).

Jak ten procesor to podajesz to głównie idzie do OC.

Co jak co ale do takiego przeznaczenia lepszy by był dysk 1TB by mieć więcej materiału jak i zainstalowanych gier.

Nie lepiej dać RAM 2x8GB? Gdyby w późniejszych czasach miał wolny hajs to by mógł dołożyć sobie drugie tyle i ma 32GB.

@Avitus

Czemu OC? i7 w zastosowaniach typu obróbka wideo czy grafiki wypada znacznie lepiej niż i5. Tak samo we wszelkiej kompresji, szyfrowaniu, itd.

Jeśli chciałby dysk 1TB to Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST1000DM003) albo Western Digital Caviar 1TB SATA3 (WD10EALX) albo Western Digital Raid Edition 1TB SATA3 (WD10EFRX) - dość polecany jest ten Seagate

Racja w sumie nie pomyślałem, choć wątpię aby potrzebował więcej niż to 16GB. Może zakupić Crucial DDR3 16GB (2x8GB) 1600MHz Ballistix Sport CL9 lub Patriot DDR3 16GB(2x8GB) 1600MHz G2 Series CL9

Ssd tylko 128 gb. Ktoś kto daje ci 64 gb nie wie o czym mówi.

Spróboj zrobić sobie dysk C 64 gb. I zobacz po miesiącu jak ci bedzie komp mulił jak zabraknie miejsca na C.

No wiesz procesor z odblokowanym mnożnikiem ma duży potencjał OC.

Dysk 1TB powiniem być tak na zapas jak na 500GB mu zabraknie miejsca czy coś.

Za rok czy dwa 32GB będzie wymagane jak dzisiaj 8GB-16GB.

@kubas246

Tylko ten sprzęcik troszke przekracza mój limit cenowy :) 4,500zł na Morele.net

i nie wliczałem jeszcze dysku SSD. :/

@peelen

Od roku mam 60GB na C (mam tam system win7 i wrzucam tam wszelkie programy, mam kilka kont użytkowników w systemie) i mam prawie 30GB wolnego miejsca, tak więc to raczej Ty nie wiesz o czym mówisz.

64GB spokojnie starczy.

@Pawlikgk

Możesz kupić mobo G45, budę zmienić na Zalman Z9/Z11 (albo Regnuma) lub/i puki co zostawić box na procku a chłodzenie zmienić kiedyś w przyszłości (przez około rok używałem boxa i dało się żyć).

Możesz też olać puki co SSD. Fakt system wystartuje szybciej na SSD, programy też szybko się odpalą, ale czy start systemu w 20s zamiast 40s i programów w 2s zamiast 5s jest wart 300zł? Ja osobiście twierdzę, że SSD to bardziej bajer niż faktycznie przydatny komponent.

@peelenOd roku mam 60GB na C (mam tam system win7 i wrzucam tam wszelkie programy, mam kilka kont użytkowników w systemie) i mam prawie 30GB wolnego miejsca, tak więc to raczej Ty nie wiesz o czym mówisz.64GB spokojnie starczy.

Po czasie ci odpowiem.

Jakie programiki tam wrzucasz? Może cały zestaw Adobe który zajmuje 12 gb a do tego dograj sobie rózne dodatki itp.

Naprawde nie wypowiadaj się jesli nie masz pojecia jaka jest róznica w predkości na dysku ssd a zwykłym hdd. I jak ta prędkość wpływa na prace nad filmem czy obróbce grafiki. Możesz mieć najlepszy komp świata ale na zwykłym dysku hdd nadal odczyt i zapis będzie wąskim gardłem. SSD 128 gb da możliwosc wrzucenia na niego mareriału i prace nad nim.

No ale przecież dla ciebie ssd to szybsze włączanie sie komputera i programu o 2 sekundy. Nie mam więcej pytań. Widać, że wiesz jak działa pamięć w komputerze i jakie ma znaczenie.

@peelen

Czy autor ma zamiar wczytywać pliki graficzne mające kilka lub więcej gb? Ma zamiar z tego co wiem robić streamy oraz obrabiać swoje filmiki. Z tego co mi wiadomo to do tego nie trzeba SSD. Wiem jakie sa plusy i minusy SSD, jeśli ktoś pracuje na dużych plikach graficznych i tego typu sprawy to dysk SSD zrobi różnice, ale z tego co wiem autor nie ma takiego zamiaru, więc nie wmawiaj komuś, że coś jest potrzebne gdy nie jest. Lepiej mieć mocniejszego procka bo SSD zawsze można dokupić w przypływie gotówki a w jego wypadku większą różnice zrobi i7 niż SSD.

@peelenCzy autor ma zamiar wczytywać pliki graficzne mające kilka lub więcej gb? Ma zamiar z tego co wiem robić streamy oraz obrabiać swoje filmiki. Z tego co mi wiadomo to do tego nie trzeba SSD. Wiem jakie sa plusy i minusy SSD, jeśli ktoś pracuje na dużych plikach graficznych i tego typu sprawy to dysk SSD zrobi różnice, ale z tego co wiem autor nie ma takiego zamiaru, więc nie wmawiaj komuś, że coś jest potrzebne gdy nie jest. Lepiej mieć mocniejszego procka bo SSD zawsze można dokupić w przypływie gotówki a w jego wypadku większą różnice zrobi i7 niż SSD.

i7 to podstawa ale dostęp do plików przy ich obrabianiu jest równie ważny. Obecnie własnie dyski są wąskim gardłem i ich predkosc transferu. SSD to przyszłość. I warto go mieć. I jesli już to 128 gb bo kto wie co autor bedzie chciał robic za jakiś czas na tym kompie. Ogólnie on chyba sam nie wie:D

SSD to przyszłość, ale tylko pod warunkiem spadku ceny i zwiększą żywotność. Jednak SSD może zawsze dokupić, a wymiana całego procka to już większa akcja (trzeba sprzedać obecny, straci na tym bo cena spadnie jako, że używany, itp.).

@peelenCzy autor ma zamiar wczytywać pliki graficzne mające kilka lub więcej gb? Ma zamiar z tego co wiem robić streamy oraz obrabiać swoje filmiki. Z tego co mi wiadomo to do tego nie trzeba SSD. Wiem jakie sa plusy i minusy SSD, jeśli ktoś pracuje na dużych plikach graficznych i tego typu sprawy to dysk SSD zrobi różnice, ale z tego co wiem autor nie ma takiego zamiaru, więc nie wmawiaj komuś, że coś jest potrzebne gdy nie jest. Lepiej mieć mocniejszego procka bo SSD zawsze można dokupić w przypływie gotówki a w jego wypadku większą różnice zrobi i7 niż SSD.

W blenderze aktualnie renderuje plik 3D mający 600 Mb ++. Mam i5 i GT 540M ( 2GB - jakaś tam specjalna ). Korzystam do pracy jeszcze z innych komputerów i powiem tak. Do obróbki napewno Ci się bardziej przyda i7 niż, niewiadomo jaka karta graficzna, więc zainwestuj bardziej w i7 a nie karte za tysiaka +.

Nie mam SSD i daje rady.

BTW, ktoś tam wyzej dobrze napisał. Musisz mieć neta z Uploadem przynajmniej 4 Mb/s. Co może wystarczy... na 50 użytkowników. Sam Voice w przesyle HD to ok 62 Kb/s.

on już wcześniej pisał jaki ma internet 6mb up/60mb down

@iveldion

Tylko renderowanie modeli/scen czy czego tam w 3d to nie to samo co streamowanie. Zresztą mocy karty graficznej można użyć nie tylko do gier, o OpenCL, CUDA, GPGPU czy QuickSync słyszałeś?

"renderowanie pliku 3d a renderowanie filmu majacego kilka gb to troche róznica.

Jak cytowałem wcześniej, CUDA na nvidii potrafi zdziałać cuda jeśli program ją wykorzystuje. A wy do tego podchodzicie niektórzy jak do kompa do gier. A to błąd. Są mechanizmy procka i grafiki które profesjonalne zastosowania wspierają.

"BTW, ktoś tam wyzej dobrze napisał. Musisz mieć neta z Uploadem przynajmniej 4 Mb/s. Co może wystarczy... na 50 użytkowników. Sam Voice w przesyle HD to ok 62 Kb/s."

Tia? graba ma 4 mb up i 40 down i 2300 widzów miał. Niestety łącze symetryczne w polsce to marzenie. i dla 99% zbędność.