No to radze poszukać na profesjonalnych forach pomocy. Bo jednak tutaj nie liczą sie tylko ilosc rdzeni i taktowanie ale takze mechanizmy procesora które moga znacząco poprawic wydajnosc.
Np ja mam komputer na i7 960 który miał byc do składania filmów ale sie pozmieniało. Jest on pod socket 1366, wspiera 3 kanałowe pamieci. Ogólnie sprzęt typowo do takiej pracy. Ale to juz nie ten socket i nie ten proc obecnie.
W przypadku składania kompa do takiej pracy trzeba juz pytac kogos kto pracuje na takim sprzęcie.
Ja uważam, że podstawa to płyta głowna z dobrze chłodzonymi mostkami, dobrą sekcją zasilania cpu. Nie bedzie jakis syf za 200 zł. Musi miec mozliwosc wpakowania 32 gb ramu, sata 3 itp.
procesor ten i7 2600k albo i7 3770k. ten pierwszy jest w technologi 32 nm a ten drugi w technologi 22 nm, to tyle różnic takich podstawowych bo reszte maja zblizoną czyli L3 i ilosc rdzeni. Ogolnie mniej bedzie pradu darł ten 2 ale mowie kwestia który jest lepszy do renderingu itp.
Ram to 16 gb pewne. 1600 Mhz żeby kiedys móc podkręcic proca.
ssd wiadomo 128 gb z dobrymi predkosciami i nieawaryjny na windowsa i programy do pracy.
Jesli chcesz robic filmy to wydatek na kolejny dysk 1 tb na filmy jako zabezpieczenie materiałow.
Karta grafiki jakaś dobra najlepiej taka która także przyspiesza renderowanie, kiedys obiło mi sie o uszy, ze nvidia lepiej to wspiera. Ale to juz doczytaj.
zasilacz pewny jakies 500 albo 650.
Karta muzyczna. Integry są dobre ale do domowych zastosowań.
Następnie jesli oczywiscie wkrecisz sie w to to mozesz dokupić Jakies zasilanie awaryjne ale to juz w zaleznosci czy ci pada prąd w domu czy nie. Szkoda stracic renderowany film bo ci komp sie wyłaczył.
Szukaj po internecie duzo bo to juz cena w której warto poswiecic czas i wiedziec co sie kupuje.