Komputer do streamowania do 4500zł

Witam, mam na wydanie w/w kwotę i planuję zacząć streamowanie gier.

I mam zapytanie czy dacie rade złożyć jakiś ogarnięty Sprzęt do streamowania właśnie??

Ogólnie mam 5k ale 500zł odłożyłem na klawe, myszkę i kamerkę.

No oczywiście w cenę nie wchodzi monitor i głośniki.

Sama jednostka z obudową.

No może dodam ze nie potrzeba mi napędu dvd i twardego dysku HDD. Aczkolwiek dowiedziałem się że wskazany jest co najmniej 60gb dysk SDD na windowsa, to był bym wdzięczny aby konfiguracja takowy dysk SDD posiadała.

Był bym bardzo wdzięczny za takową pomoc.

Intel Core i7 980X możesz zawsze jak za drogo, kupić 775

jakiś radek 2GB

GTX 660

8 -16 GB DDR

SSD dysk. tyle

tak BTW jak ogarniesz dobrze to powinno Ci jeszcze kasy zostać, bo by kartę graficzną wykorzystać musisz mieć rozdzielczość przynajmniej rozdzielczości 2,5k na xxxxx

Miło by było aby produkty posiadały linki najlepiej do stronki:

http://www.morele.net/

Ponieważ tam zamierzam zakupić sprzęt.

Najlepiej poczekaj na FlashGordona :D

SSD po co? Nie wiem jak ze streamowaniem, ale w wypadku zwykłego nagrywania ważny jest proc i ram. Z tego powodu polecam:

Intel i7 3770k (można dla większej ciszy kupić chłodzenie Performa lub Fortis, pozwolą też na OC)

MSI Z77A-G45 (jak zostanie kasy to można dołożyć do GD55)

4x4GB A-Data DDR3 1600MHz CL9 Gaming Series

Define R4 (wyciszona) lub ARC Midi (bardzo dobra wentylacja) lub Regnum L50

HD7970 Lightning lub HD7970 Vapor-X

BeQuiet L8 630W

Jeśli chcesz SSD to: Crucial SSD M4 64GB SATA3 (CT064M4SSD2)

HDD (na wszelki wypadek podaje): Western Digital Caviar 500GB SATA3 (WD5000AAKX)

Sprzętu lepszego nie kupisz (chyba, że 6 rdzeniowy procek Intela na LGA2011 i do tego GTX690).

Czekaj na flashgordona, albo idź na forum komputerowe.

poczekam jeszcze na opinie "FlashGordona".

Co do SSD podobno jest to duzo szybszy dysk dzięki któremu windows bedzie szybciej i sprawniej działał. :)

Uważam ze do streamowania warto miec dysk ssd

Własnie chce złożyć kompa który ładnie to wszystko uciągnie przez dłuższy czas. Sam sie na tym za specjalnie nie znam i dla tego czekam na propozycje użytkowników na tym forum którzy sie na tym znają i mi pomogą złożyć ogarnięty sprzęt.

Se załatw odpowiedni net a potem komp ;]

Dysk przy nagrywaniu filmów z gry też jest ważny (odczuwam to na własnej skórze) - przy streamowaniu mniej ale nie można tego zaniechać tutaj w dupe dostaje proc i ram dodatkowo idzie równo na łączach... ludzie z gorszym sprzętem niż mój streamowali.. tylko dlatego, że łącze im na to pozwalało.

Ja niestety muszę obejść się smakiem z jakimkolwiek streamowaniem - teraz to nawet ciężko mi filmiki nagrywać - bo niestety mój necik na to nie pozwala..

No aktualnie posiadam internet 6mb up/60mb down. Już sie obczaiłem na stronie xsplita że na tym upie spokojnie uciągnę 720p+, ale na razie sprzęt nie pozwala.

Cięzka sprawa bo to nie komp do gier wiec nie beda dzieci wiedziały co tam wsadzić.

Podstawa to to, czy chcesz te filmiki obrabiać, wrzucać na yt czy tylko przez twicha czy coś nadawać. procek typu: i7 2600k albo Intel i7-3770K ci styknie, na drozszy 6 rdzeniowy cie nie stać. , do tego chłodzenie wydajne, do tego dobra płyta głowna, bo komp bedzie przy renderowaniu itp chodził nieraz dłuuuuuuuuugo. 16 gb ramu, ssd 128 gb, tylko kretyn kupuje 60 gb a potem sie sra bo mu programów wgrało na C i windows ma 200mb na c wolnego i zamula. Do tego odpowiednio dobra karta graficzna, mocny zasilacz, karta muzyczna, bo chyba nie bedziesz działal na zintegrowanym syfie.

No tak komputer bardziej mi potrzebny do zastosowań typowo programowych. Tak jak mówisz obrabianie i wrzucanie filmów na YT również będzie moim "priorytetem".

No to radze poszukać na profesjonalnych forach pomocy. Bo jednak tutaj nie liczą sie tylko ilosc rdzeni i taktowanie ale takze mechanizmy procesora które moga znacząco poprawic wydajnosc.

Np ja mam komputer na i7 960 który miał byc do składania filmów ale sie pozmieniało. Jest on pod socket 1366, wspiera 3 kanałowe pamieci. Ogólnie sprzęt typowo do takiej pracy. Ale to juz nie ten socket i nie ten proc obecnie.

W przypadku składania kompa do takiej pracy trzeba juz pytac kogos kto pracuje na takim sprzęcie.

Ja uważam, że podstawa to płyta głowna z dobrze chłodzonymi mostkami, dobrą sekcją zasilania cpu. Nie bedzie jakis syf za 200 zł. Musi miec mozliwosc wpakowania 32 gb ramu, sata 3 itp.

procesor ten i7 2600k albo i7 3770k. ten pierwszy jest w technologi 32 nm a ten drugi w technologi 22 nm, to tyle różnic takich podstawowych bo reszte maja zblizoną czyli L3 i ilosc rdzeni. Ogolnie mniej bedzie pradu darł ten 2 ale mowie kwestia który jest lepszy do renderingu itp.

Ram to 16 gb pewne. 1600 Mhz żeby kiedys móc podkręcic proca.

ssd wiadomo 128 gb z dobrymi predkosciami i nieawaryjny na windowsa i programy do pracy.

Jesli chcesz robic filmy to wydatek na kolejny dysk 1 tb na filmy jako zabezpieczenie materiałow.

Karta grafiki jakaś dobra najlepiej taka która także przyspiesza renderowanie, kiedys obiło mi sie o uszy, ze nvidia lepiej to wspiera. Ale to juz doczytaj.

zasilacz pewny jakies 500 albo 650.

Karta muzyczna. Integry są dobre ale do domowych zastosowań.

Następnie jesli oczywiscie wkrecisz sie w to to mozesz dokupić Jakies zasilanie awaryjne ale to juz w zaleznosci czy ci pada prąd w domu czy nie. Szkoda stracic renderowany film bo ci komp sie wyłaczył.

Szukaj po internecie duzo bo to juz cena w której warto poswiecic czas i wiedziec co sie kupuje.

Proszę was, jeśli chcecie steamować to nie koniecznie musicie przyśpieszać start Windowsa, lub ładowanie się gry o dziesiątki sekund, wydając 200zł. Nie lepiej dołożyć do lepszej i7 i wziąć np. tą co napisałem ? SDD to strata pieniędzy, pamiętaj o rozdzielczości ! na 19xx lub 1366 jest strata Twoich pieniędzy na karte graficzną....

Btw, ja mam GeForce GT 540M ( M to do lapków) 2GB ii nie mam problemów z jakąkolwiek grą. Dodatkowo jestem grafikiem 3D ii modeluje obiekty ( aktualnie cały budynek wraz z wnętrzem ) Które zamulają bardziej kompa niż gry i ta karta starcza mi na kilkaset tysięcy poligonów. ( Inną sprawą jest cięcie się lapka z powodu przegrzania, ale kupie akwarium i go za nuże

Przypominam ze w grach zachodzi proces późnego rendrerowania ( widzisz to na co patrzysz). oraz bryły to jedno, więc taki obiekt 3d jest bardziej wymagający niż GW2 ( którą odpalę na full )

Aaa i tak jak kolega wyżej napisał, zasilacz odgrywa większą rolę niż myślisz, musi być mocny.

wystarczy Ci zwykla i5 2500 czy tam 7 jakas mocna karta ? 16gb tam i tyle... aaa najwazniejsze oczywiscie ? INTERNET minimum 3mb uploadu bez tego nawet sie nei bierz za stream:)

Moja rada jest taka, żebyś wszedł na kanał Graby albo Rocka i obadał jaki oni mają sprzęt. Ewentualnie napisz do nich maila co polecają do stremowania, może odpiszą. O ile pamiętam Graba nie ma jakiegoś wyczesanego kompa a streamuje w 720p+ bez lagów (przynajmniej u mnie).

Na jednym z forów komputerowych dostałem taką propozycję.

Co sądzicie??

Procesor Intel Core i5-3570K 855zł

Płyta główna ASRock Z77 EXTREME4 492zł

Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 7970 GHz Edition 1589zł

Pamięć Corsair Vengeance Low Profile 4x4GB 1600MHz 365zł

Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis HE1225 144zł

Zasilacz SilentiumPC Deus 600W PSU 80Plus Bronze 219zł

Obudowa Zalman Z11 PLUS 253zł

Dysk SSD Plextor M5 Pro 2,5'' 128GB, SATA III 468zł

wszytko tip top, elegancki zestaw ci złożyli

zapomniałes o podstawowej sprawie - capture card ktora pozwoli odciazyc sprzet podczas streamowania

no chyba ze grasz w tibie albo innego LoLa