Komputer działa ale nie wlącza się

Hej , koleżanka ma problem ze swym komputerem otóż , włącza go jak zawsze ''pipczy'' trzy razy zamiast raz i chodzi ale nic się nie wlącza.

Miałem tak samo kiedy nie podłączyłem dodatkowego zasilania do karty graficznej i przez to po prostu nie działała. Niech koleżanka sprawdzi czy nie odłączył się jej jakiś kabelek. Nie wykluczone też że coś jej po prostu padło.

Dobra zobaczymy , zaraz posprawdza i mi odpisze , dodam edit do postu co i jak ;p

Nie znam się na komputerach (tzn. sprawdzanie tych wszystkich parametrów, odłączanie wszystkiego po kolei i słuchanie czy pipczy i takie tam), ale w styczniu miałem to samo.

Włączałem komputer, niby wszystko działało ale miałem czarny ekran. Monitor działał, bo "świeciła się lampka", ale to by było na tyle; nie pokazywał się BIOS, kompletnie nic. Restart też nie działa, komputer jakby dostawał zwiechy.

Odłączyłem kostki RAM-u, zamieniłem je miejscami, włączyłem i zadziałało :D

Może niech spróbuje odłączyć kosteczki, zamieni je miejscami i niech włączy.

Polecam jeszcze topici, jakby nie działało:

http://forum.bios.pl...php?3,8743,9398

http://forum.dobrepr...la-t322093.html

http://www.elektroda...pic2322294.html

Płyta główna informuje, że coś nie chce działać. Wsłuchaj się w te piszczenia i powiedz czy są one długie i czy są w regularnych odstępach czasu. Dzięki temu można sie dowiedzieć w czym występuje problem.

AMI BIOS: (Liczba dźwięków - Błąd):1 - Błąd odświeżania RAM.2 - Błąd parzystości pamięci RAM w obszarze pierwszych 64 KB.3 - Błąd w obszarze pierwszych 64 KB RAM.4 - Błąd zegara systemowego.5 - Błąd procesorea.6 - Błąd kontrolera klawiatury.7 - Błąd trybu wirtualnego procesora.8 - Błąd zapisu lub odczytu z pamięci karty graficznej.9 - Błąd sumy kontrolnej BIOS.10 - Błąd zapisu lub odczytu pamięci CMOS.11 - Błąd pamięci cache.Dźwięk ciągły - Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej.Award-BIOS (Liczba dźwięków - Błąd):1 krótki - Wszystko ok. (to oczywiście nie jest błąd, hehe).1 długi - Błąd pamięci.1 długi i 2 krótkie - Błąd parzystości pamięci RAM.1 krótki i 2 długie lub 1 długi i 3 krótkie - Błąd karty graficznej.Dźwięk ciągły - Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej.Phoenix-BIOS - dot. gł. laptopówZapis 1-1-3 oznacza: jeden dźwięk, pauza, jeden dźwięk, pauza, trzy dźwięki(Liczba dźwięków - Błąd):1-1-3 - Nie możliwy odczyt parametrów konfiguracyjnych z pamięci CMOS.Najprawdopodobniej konieczna jest wymiana płyty głównej.1-1-4 - Układ zawierający BIOS musi być wymieniony.1-2-1 - Błąd zegara systemowego.1-2-2 - Uszkodzona płyta główna.1-2-3 - Uszkodzona płyta główna.1-3-1 - Uszkodzona płyta główna.1-3-3 - Błąd parzystości pamięci RAM w obszarze pierwszych 64 KB.1-3-4 - Uszkodzona płyta główna.1-4-1 - Uszkodzona płyta główna.1-4-2 - Błąd pamięci RAM.2-x-x - Każda kombinacja sygnałów, rozpoczynająca się od dwóch dźwiękówoznacza uszkodzenie pamięci RAM.3-1-x - Jeden z układów płyty głównej jest uszkodzony. Prawdopodobniekonieczna jest wymiana płyty głównej.3-2-4 - Błąd kontrolera klawiatury.3-3-4 - Brak karty graficznej.3-4-x - Błąd karty graficznej.4-2-1 - Jeden z układów płyty głównej jest uszkodzony. Prawdopodobniekonieczna jest wymiana płyty głównej.4-2-2 - Błąd zgłoszony przez płytę główną. Sprawdzić sprawność klawiatury.4-2-3 - Błąd zgłoszony przez płytę główną. Sprawdzić sprawność klawiatury.4-2-4 - Prawdopodobnie jedna z kart rozszerzeń jest uszkodzona. Jeśliwszystkie są sprawne to płyta główna nadaje się do wymiany.4-3-1 - Błąd płyty głównej.4-0-2 - Błąd płyty głównej.4-3-3 - Błąd płyty głównej.4-3-4 - Błąd zegara czasu rzeczywistego. Wymienić baterię na płycie głównej.

Na monitorze się coś pokazuje??

Nie odpisuje mi narazie , ale wysłałem to wszystko co mi powiedzieliście no zobaczymy co dalej.

Edit 1 dłuższe i 3 krótkie pipczenia xd

Ram ,albo grafika padła -obstawiam że któraś kość ram-u ,miałem tak z pół roku temu.

Dobra wyjaśnione można zamknać.

Hej , koleżanka ma problem ze swym komputerem otóż , włącza go jak zawsze ''pipczy'' trzy razy zamiast raz i chodzi ale nic się nie wlącza.