Owszem nie mam nowego kompa ale dotychczas tak bardzo nie huczał(chyba że nie zauważałem).Grając w ElSworda czasami komputer huczy tak że boje się że się spali coś w nim.Może ktoś powiedzieć co mam zrobić,nwm wyczyścić go czy co
Komputer huczy jak traktor!
Patrząc na temperaturę, na dworze pewnie się przegrzewa. A po jakim czasie, tak masz ?
Witam. Sprawdź wentylację zasilacza. Ja miałem podobny problem. Wina leżała po stronie wiatraczka umieszczonego w zasilaczu. Jeśli tam tkwi problem to musisz rozkręcić zasilanie, następnie odkręcić wiatraczek i na jego wierzchu będzie taka dziurka, która może być zaklejona logiem lub zatkana kółeczkiem plastikowym. Musisz to zdjąć i nalać tam oleju itp. Osobiście smarowałem olejem roślinnym i bambino( xD ) i skutkowało. To bardzo proste do zrobienia. Liczę że pomogłem.
spradz temperatury programem CoreTemp. przeczysc z kurzu wentyle cooler i cala reszte.
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale u mnie jest dzisiaj strasznie duszno i mój też huczy ^.^ Zapewne wina pogody ;d
Wentylator do wymiany u mnie w lapku to samo lozyska poszly i 90% krecenia to huczenie
Pogoda ma spory wpływ na temperatury. Komputer powinno czyścić się sprężonym powietrzem co jakiś czas, do tego jeśli masz standardowy cooler to prawdopodobnie nie radzi sobie z tym co dzieje się na dworze. Kiedy wymieniałeś pastę na procesorze? Jeśli jest już zaschnięta to temperatury oczywiście polecą w górę a kultura pracy obniży się.
Może masz jeszcze jakieś programy w tle i jeśli jest stary może używać 90-100% swojej mocy, wtedy też działa jak traktor
Może po prostu któryś wiatrak sie przeciera. Jak zaczyna huczeć to otwórz obudowe i sprawdź z którego wiatraka te odgłosy.
Mam podobnie i dzieje się tak prawdopodobnie w wyniku obciążenia procesora, nawet głupie 10-20% potrafi sprawić by mocniejszy komputer (szczególnie do gier i grafiki) nieźle się rozgrzał. A gdy tak się dzieje wiatrak po prostu musi głośniej pracować.
Wy narzekacie jak Wam huczy przez pogodę, a ja mam lapka i nie słychać żadnego buczenia i się nie przegrzewa. Może dlatego, że mam w pokoju wentylator.
Co do samego problemu to pewnie wina kurzu.
pogoda swoją drogą ale przede wszystkim powinieneś go wyczyścić! najlepiej sprężonym powietrzem bo odkurzacze już często przy większym syfie nie dają rady. Przy moim lapku czy PC (czyszczenie sprężarką średnio co pół roku) głośność wentylatorów spada o około 60-70% a temperatury o 40-50%
PS. Ważna sprawa, przy czyszczeniu pamiętaj zablokować wiatraczek jakąś szpilką bądź drucikiem żebym nie rozregulować wentylatora.
Od siebie polecam domowy sposób, czyli odkurzacz plus pędzelek.
Pogoda nie odgrywa tak dużej roli jaką jej nadajecie - za kogo macie twórców wentylatorów sprzętu komputerowego? W Polsce możecie kupić taki sam procesor/kartę graficzna/zasilacz z takim samych chłodzeniem jak w Bułgarii, Hiszpanii czy Egipcie gdzie jest dużo cieplej niż u nas..
@adikoclz, domowe czyszczenie da ci tylko krótkotrwały efekt. Jeżeli nie wiesz skąd dokładnie dobiega hałas w obudowie, zanieś komputer do serwisu. Przy dobrych wiatrach nic nie zapłacisz, choć możliwe jest że będziesz musiał powymieniać wentylatorki. Wtedy będziesz musiał zapłacić ok. 20 zł za wentylator w procesorze, około tyle samo za wentylator w karcie graficznej oraz trochę więcej, jeśli to wina zasilacza (ceny w zależności od modeli).
Przyczyny mogą być dwie:
1. Tak jak wspominali koledzy wyżej wiatraczki mogły się zabrudzić na jakimś podzespole przy czym podczas szybszej pracy 'buczą' lub po rpostu uszkodził się jeden z nich.
2. Jako, że sam wspomniałeś nie jest to nowy komputer, przyczyną może być 'lekko' uszkodzony mechanicznie dysk twardy.
W 1 przypadku należy wyczyścić lub wymienić odpowiedni wiatrak.
W 2 przypadku pomóc może jedynie wymiana dysku na nowy jednak nie jest ona potrzebna bo dysk nadal jest sprawny (o ile oczywiście nie przeszkadza Ci te 'chodzi jak traktor' ).
Przydałoby się również wkleić odczyty temperatur, co napewno pomogłoby przy potwierdzeniu lub wykluczeniu 1 przypadku.
Ew. przenieś się do piwnicy ^^ . Najlepiej gdzieś pod ziemie ( mówię serio ) - kolega tak zrobił i ma spokój . Jak idzie tydzień 30+ to z punktu OPERACJA PIWNICA . I komputer ma chłodno i ty masz wywalone na upały.
Temat do zamknięcia.Przeczyściłem go w środku i mam zdjętą ściankę obudowy.
Owszem nie mam nowego kompa ale dotychczas tak bardzo nie huczał(chyba że nie zauważałem).Grając w ElSworda czasami komputer huczy tak że boje się że się spali coś w nim.Może ktoś powiedzieć co mam zrobić,nwm wyczyścić go czy co