Witam.Jestem po dłuuugiej batalii z PC i nie widać końca.Kupiłem nowe komponenty FX-6300 oraz MSI 970-G46. Działało wszystko spokojnie kilka dni, aż do chwili gdy zresetowałem kompa po zainstalowaniu sterowników.Efekt, czarny ekran na monitorze (brak obrazu), wszystkie wiatraczki się kręcą, sprzęt pracuje. Sprawdzano komponenty poza zasilaczem na innym PC, i zdawały się działać. Odesłanie płyty i procka które podejrzewałem wcześniej dało tyle co nic, sklepy odpisały że komponenty są sprawne. Monitor oczywiście sprawny.Co teraz?
Komputer i czarny ekran
To może format?
Gdyby się dało...
A nie da rady podpiąć do innego komputera twardziela, zrobić formata, wsadzić do Twojego i sprawdzić czy działa?
A czy da to coś jeśli nie mogę widzieć biosu nawet?
Sprawdziłeś przewody od monitora?
Kiedyś mi się tak też działo, wystarczało wymienić przewód.
Tym samym kablem mam podpiętego laptopa pod monitor.Raczej działa.
Odesłałeś płytę i procka, a dasz radę zasilacz i grafikę? Możliwe, że nie działa wejście karty graficznej dla monitora.
Jeżeli Twój monitor ma wejście HDMI to spróbuj go podłączyć tak.
Karta sprawdzana na innym kompie, działała ale tego wejścia którego używam nie sprawdzałem.Niestety na procka zgubiła się gwarancja plus nie mam pewności czy to jego wina.
Skoro problem pojawił się od razu po instalacji sterownika graficznego i restartu związanego z ta instalka wina musi leżeć po stronie tego sterownika, Masz wgląd do biosu? czy w ogóle nic się nie wyświetla?
A czy da to coś jeśli nie mogę widzieć biosu nawet?
Tak jak kolega wyżej. Próbowałem odpalać bez dysku (lepszy bios niż nic), resetować przez baterię ale bez efektu.
Biosu nie resetuje się przez baterię, tylko za pomocą zworki. Zresetuj i daj znać czy działa.
Wyłączasz kompa z prądu. Szukasz na płycie zworkę o nazwie CLR_CMOS, albo CLR_RTC, zależy od modelu, i jeśli są tam 3 piny i zworka jest na dwóch, to wyciągasz ją i wkładasz w drugie możliwe położenie na 10 sekund. Po czym przekładasz zworkę w jej oryginalne położenie.
Jeśli natomiast w miejscu opisanym jako CLR_CMOS, nie ma zworki, a są tylko dwa wystające bolce(piny), to należy włożyć na nie zworkę na 10 sekund i zdjąć.
Po tej akcji włączasz kompa do prądu i uruchamiasz. Należy wejść do BIOSU i włączyć ustawienia domyślne (Default) zapisać i wyjść.
Położenie zworki i procedura resetu jest opisana w instrukcji obsługi płyty głównej.
Skoro problem pojawił się od razu po instalacji sterownika graficznego i restartu związanego z ta instalka wina musi leżeć po stronie tego sterownika
Nie. Jeśli nie widzi BIOSU, to nie jest to wina sterownika, bo ten sterownik jeszcze wtedy nie pracuje. Prędzej obstawiam uszkodzenie karty albo wejścia, skoro karta działa w innym kompie.
Należy też sprawdzić ten zasilacz w innym kompie, albo włożyć inny do tego kompa. Albo wykonać pomiary napięć za pomocą miernika (multimetr za 10 zł na allegro można dostać, nawet w Kaufandzie widziałem, że mają)
Tutaj opis jak to należy zrobić. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
I jeszcze jedna sprawa, czy po włączeniu jesteś w stanie stwierdzić, że system się załadował, ale Ty go po prostu nie widzisz na monitorze ? Może słychać dźwięk logowania do Windowsa, albo potrafisz rozpoznać, to po pracy dysku ? W takiej sytuacji problemem byłoby gniazdo na karcie graficznej, jeśli mówisz, że monitor działa na innym kompie wpinany za pomocą tej samej wtyczki i kabla.
Witam. Właśnie tez zlozylem kompa ze wszystkich nowych części i tez mam czarny ekran. Nawet bez dysku zero reakcji.. Wszystko nowe wiec na 100% sprawne. Co może być przyczyną ? Dodam ze wiatraki pracuja.
Biosu nie resetuje się przez baterię, tylko za pomocą zworki. Zresetuj i daj znać czy działa.Wyłączasz kompa z prądu. Szukasz na płycie zworkę o nazwie CLR_CMOS, albo CLR_RTC, zależy od modelu, i jeśli są tam 3 piny i zworka jest na dwóch, to wyciągasz ją i wkładasz w drugie możliwe położenie na 10 sekund. Po czym przekładasz zworkę w jej oryginalne położenie.Jeśli natomiast w miejscu opisanym jako CLR_CMOS, nie ma zworki, a są tylko dwa wystające bolce(piny), to należy włożyć na nie zworkę na 10 sekund i zdjąć.Po tej akcji włączasz kompa do prądu i uruchamiasz. Należy wejść do BIOSU i włączyć ustawienia domyślne (Default) zapisać i wyjść. Położenie zworki i procedura resetu jest opisana w instrukcji obsługi płyty głównej.
Dociśnij wszystkie kable zasilające do płyty. Odepnij wszystkie części i zostaw tylko procka, ram i grafe. Dopiero wtedy zresetuj bios. Możliwe, że winna leży w karcie. Na 100% nie stwierdzisz bo pozsiadasz płytę bez zintegrowanej grafiki.
Od siebie dodam, że nie każda płyta posiada fabryczną zworkę na CMOS. Więc najlepiej zajrzeć w instrukcje obsługi. Jeżeli takiej nie posiadasz to ściągasz ze strony producenta.
Jeszcze rada na przyszłość. Kupować MOBO z zintegrowaną kartą graficzną, aby szybciej diagnozować usterki tego typu itp.
@edit
Witam. Właśnie tez zlozylem kompa ze wszystkich nowych części i tez mam czarny ekran. Nawet bez dysku zero reakcji.. Wszystko nowe wiec na 100% sprawne. Co może być przyczyną ? Dodam ze wiatraki pracuja.
A wcześniej działał ? Czy od "złożenia" tak się dzieje ? Kto składał tego PC ?
Świeże ze sklepu przywiezione. Skladalem sam. Nie raz juz czyscilem i wymienialem pastę wiec mniej więcej wiem ocb. Nie mam pojęcia czemu obrazu nie ma.
Co może być przyczyną ?
Wiele rzeczy, np. uszkodzony któryś z podzespołów, niezresetowany BIOS po włożeniu któregoś z podzespołów, wprowadzono błędne ustawienia BIOSU, niedociśnięty któryś z kabli. O dziwo to ostatnie się często zdarza, wystarczy wszystko wypiąć i wpiąć ponownie.
Czy słyszysz jakieś piski z głośniczka podczas włączania kompa ? Jeśli tak to ile ?
@edit
Podpiąłeś wszystkie wtyczki jak należy ? 4-pinową do procka i ewentualne dodatkowe zasilania karty graficznej ?
Sprawdź czy radiator jest prawidłowo zamontowany,
Wyciągnij jedną kość RAM i sprawdź czy działa na jednej. Przekładaj kości RAM do różnych slotów i sprawdzaj.
Nie uszkodziłeś procesora podczas montażu ? Sprawdzałeś, czy ma wszystkie nóżki ? Dobrze dopiąłeś socket ?
Sprawdź czy karta graficzna jest dociśnięta do gniazda.
@edit2
Jeszcze jedna sprawa. Sprawdź czy na płycie głównej nie ma manualnego przełącznika do podkręcania procka, a jeśli jest, to spradź, czy jest w odpowiednim położeniu.
Mógłbyś też podać specyfikacje kompa.
Próby resetu przez te zaślepki zawiodły.Komp oddany do serwisu :/
Jeśli ten procek ma zintegrowaną karte mogłeś poprostu wyjąc tą 970 i podłączyć kablem vga (takim niebieskim) do zintegrowanej, później przywrócić stare sterowniki i mogłbyś obczajać co dalej. Proponowałbym takze zrobic update biosu do najnowszego na zintegrowanej jak na 970 nie masz obrazu.
W moim przypadku czarny ekran występował przez.. zasilacz.. Jakaś wtyczka była podpięta tam gdzie nie trzeba Na szczęście wszystko ok już (nie musiałem bulić za złożenie kompa xD) Teraz występuję tylko "falowanie" ekranu ale póki nie kupię monitora pod HDMI to chyba to już nie zniknie xD