Siemka. Otóż dozbierałem pewną sumkę 2200zł i zastanawiam się nad tatuażem a nad komputerem, ale do rzeczy. Czy za 2200zł kupię komputer godny uwagi, który uciągnie współczesne gry przez pewien okres czasu? Jeżeli tak to byłbym wdzięczny za złożenie jakiegoś zestawu.
Komputer - kupić czy nie
http://mmorpg.org.pl/forum/topic/69292-propozycja-zestawow-komputerowych-styczen-2015/
Temat na samej górze w tym dziale z wielką zieloną plakietką "podpięty". Ciężko nie zauważyć.
Jak dużo grasz to zbieraj części i w końcu złożysz komputer "marzeń".
Jak grasz średnio na jeża, preferujesz inną rozrywkę i zawsze wybierasz tą inna gdy masz wybór "komputer/inne" i potrzebny Ci tatuaż by czuć się pewniej/lepiej/ładniej i/lub chcesz mieć dziarkę to rób tatuaż(On Ci już zostanie na zawsze...).
Rób rachunek sumienia i sam sobie odpowiedz
Jak dużo grasz to zbieraj części i w końcu złożysz komputer "marzeń".Jak grasz średnio na jeża, preferujesz inną rozrywkę i zawsze wybierasz tą inna gdy masz wybór "komputer/inne" i potrzebny Ci tatuaż by czuć się pewniej/lepiej/ładniej i/lub chcesz mieć dziarkę to rób tatuaż(On Ci już zostanie na zawsze...).Rób rachunek sumienia i sam sobie odpowiedz
Raczej chodzi mi o to, iż mój komputer ma swoje lata i ledwo zipie, więc tak czy siak coś bym w nim wymienić musiał, a interesuje mnie to czy za 2200 złożę coś co starczy na kolejne lata. Tatuaż jak nie teraz to w lato zrobię.
http://mmorpg.org.pl/forum/topic/69292-propozycja-zestawow-komputerowych-styczen-2015/Temat na samej górze w tym dziale z wielką zieloną plakietką "podpięty". Ciężko nie zauważyć.
Tak, dziękuję, a teraz przeczytaj jeszcze raz pytanie, a potem odpisz, poza tym liczę się z opinią kilku osób, a nie jednej.
Czy za 2200zł kupię komputer godny uwagi, który uciągnie współczesne gry przez pewien okres czasu?
Czy za 2200zł kupię komputer godny uwagi, który uciągnie współczesne gry przez pewien okres czasu?
Tak.

Tak.
Kolego mam do ciebie taką prośbę, jeżeli nie potrafisz rozmawiać z ludźmi, albo nie znasz się na jakieś rzeczy to się nie udzielaj, bo nie wiem czy celowo robisz z siebie poszkodowanego, czy naprawdę taki jesteś. Wiem, że w tym temacie są gotowe zestawy, tylko chodzi mi o to, czy któryś z nich się nada, bądź będzie szło złożyć jakiś lepszy, czy może przy takiej sumie lepiej nie inwestować w jednostkę.
jeżeli nie potrafisz rozmawiać z ludźmi,
Odpowiedzią na pytanie "Czy za 2200zł kupię komputer godny uwagi, który uciągnie współczesne gry przez pewien okres czasu?" jest "tak", więc nie wiem czego się spodziewałeś.
Rozwinąć ? Tak za 2200zł kupisz komputer godny uwagi, który pociągnie współczesne gry przez pewien okres czasu.
Wiem, że w tym temacie są gotowe zestawy, tylko chodzi mi o to, czy któryś z nich się nada,
Wszystkie wymienione tam zestawy się nadadzą, inaczej by ich tam nie było.
Następnym razem proponuje zadać pytanie typu "Czy zestaw taki a taki jest dobry, czy może warto byłoby coś w nim zmienić?"
Zadajesz głupie pytana, to dostajesz głupie odpowiedzi. A teraz nie bulwersuj się już tak strasznie, bo Ci żyłka pęknie
poza tym liczę się z opinią kilku osób, a nie jednej.
To już masz opinie trzech osób, jeśli chodzi o zestawy w tamtym temacie. Kogoś kto te zestawy składał, Xardunka, który postanowił je tam umieścić, bo widocznie warto i moją, bo poleciłem Ci, żebyś je przejrzał.
Siemka. Otóż dozbierałem pewną sumkę 2200zł i zastanawiam się nad tatuażem a nad komputerem, ale do rzeczy. Czy za 2200zł kupię komputer godny uwagi, który uciągnie współczesne gry przez pewien okres czasu? Jeżeli tak to byłbym wdzięczny za złożenie jakiegoś zestawu.
No siemasz. Tak za 2200 kupisz komputer godny uwagi, który uciągnie wszystkie współczesne gry przez jakiś czas. Ten zestaw za 2200 jest dobry, jednak: 4 gb ramu to moim zdaniem za mało. 8gb ram pamięci to taki standard na dzisiejszy dzień. Warto tutaj dołożyć.
czy może przy takiej sumie lepiej nie inwestować w jednostkę.
im lepszą jednostkę kupujesz, tym szybciej się starzeje. 2-3 tysiące wydają się być optymalne.
Wszystkie wymienione tam zestawy się nadadzą, inaczej by ich tam nie było.Następnym razem proponuje zadać pytanie typu "Czy zestaw taki a taki jest dobry, czy może warto byłoby coś w nim zmienić?"Zadajesz głupie pytana, to dostajesz głupie odpowiedzi. A teraz nie bulwersuj się już tak strasznie, bo Ci żyłka pęknie
To skoro wiesz o co mi chodzi od początku to po jakiego wała kręcisz, zamiast oddrazu napisać "zestaw x jest dobry, nic nie trzeba zmieniać". Jeżeli ci się nudzi i szukasz głupiej dyskusji której celem jest tylko denerwowanie innych to z łaski swojej idź prowadzić takie rozmowy gdzie indziej. Gdybym zadał pytanie w którym temacie znajdę gotowe zestawy to twoja odpowiedź by była trafna, ale niestety nie tutaj, ponieważ nie jestem na bieżąco w tym temacie i proszę innych o pomoc, a skoro ze swojej strony nie masz nic do zaoferowania to po prostu nie odpisuj, trudne?....
No siemasz. Tak za 2200 kupisz komputer godny uwagi, który uciągnie wszystkie współczesne gry przez jakiś czas. Ten zestaw za 2200 jest dobry, jednak: 4 gb ramu to moim zdaniem za mało. 8gb ram pamięci to taki standard na dzisiejszy dzień. Warto tutaj dołożyć.
Czyli celować w ten zestaw za 2400?
To skoro wiesz o co mi chodzi od początku to po jakiego wała kręcisz, zamiast oddrazu napisać "zestaw x jest dobry, nic nie trzeba zmieniać". Jeżeli ci się nudzi i szukasz głupiej dyskusji której celem jest tylko denerwowanie innych to z łaski swojej idź prowadzić takie rozmowy gdzie indziej. Gdybym zadał pytanie w którym temacie znajdę gotowe zestawy to twoja odpowiedź by była trafna, ale niestety nie tutaj, ponieważ nie jestem na bieżąco w tym temacie i proszę innych o pomoc, a skoro ze swojej strony nie masz nic do zaoferowania to po prostu nie odpisuj, trudne?....Czyli celować w ten zestaw za 2400?
Jeśli już chcesz kupować ten zestaw to zmień płytę główną na MSi B85-G43, G41 jest o wiele gorzej wyposażona, a różnica w cenie niewielka.
Ok, a mam jeszcze takie jedno pytanie, ponieważ rozmawiałem ze znajomym i poradził mi, aby ten procesor intel i5 4400 na amd fx 6350, zaś zaoszczędzoną kasę wydać na lepszą grafikę, oraz kupić mocniejszy zasilacz, co o tym sądzicie?
Dużo pieniędzy nie oszczędzisz to po pierwsze. Po drugie Fxy są słabe do gier, mają jeszcze słabsze chłodzenie box w zestawie i w ogóle. Ten fx ma wydajność w gach z poziomu i3, Poza tym za 2/3 lata zmienisz kartę graficzną a wtedy komuter zyska drugie życie z tą i5, która nie będzie blokować twojej nowej karty. Innymi słowy Nie dla procesorów AMD
Mam AMD u siebie praktycznie od zawsze. Jeżeli masz na to hajs to również polecam zostać przy intelu. Wymienić kartę na lepszą w przyszłości to pikuś, ale zmienić platformę z AMD na Intel to już troszkę droższa zabawa. Zasilacz 500W faktycznie szału nie robi, ale gdybym ja był na Twoim miejscu to zostałbym przy i5.
W tej chwili mam Phenoma II.
Zasilacz 500W faktycznie szału nie robi, ale gdybym ja był na Twoim miejscu to zostałbym przy i5.
Zwłaszcza że 500W może być już na granicy poboru mocy zestawu z FXem (zależy jeszcze od poboru karty i reszty zestawu) - dobry Intel żre nawet 2,5 raza mnie prądu niż FX. To kolejny powód dla którego lepiej kupić Intela. Pamiętaj, że decydując się na zmianę CPU musisz również zmienić płytę główną. Łatwiej taniej i lepiej zostać na Intelu. Nawet przy FXie za te same pieniądze co Intel, w grach miałbyś mniej fpsów i gorszą wydajność. Tak już jest, deal with it Gry są optymalizowane pod Intela i różnica jest spora.
Okej, to pozostanę w takim razie przy Intel Core i5-4440, płycie głównej MSI B85-G43, ram Crucial 2x4GB, dysku Seagate Barracuda 1TB, obudowie SilentiumPC Brutus M25. I właściwie jeszcze takie 2 pytanka, znacie jakiś odpowiednik dla karty graficznej Asus R9 270, od zawsze siedzę na geforce i w sumie na tym bym chciał pozostać, chyba że w tym przedziale cenowym nie znajdzie się geforce który będzie tak dobry jak ten radeon. Zaś drugie pytanie to to czy ten zasilacz 500w może zostać przy takim zestawie, czy lepiej wymienić go na jakiś inny?
rok temu kupiłem gtx760 zamiast r9 270x dzisiaj, moj gtx jest stówę droższy woot? jedyną alternatywą jest chyba 750 ti w tej samej cenie co 270, albo dozbieranie do 960
Okej, to pozostanę w takim razie przy Intel Core i5-4440, płycie głównej MSI B85-G43, ram Crucial 2x4GB, dysku Seagate Barracuda 1TB, obudowie SilentiumPC Brutus M25. I właściwie jeszcze takie 2 pytanka, znacie jakiś odpowiednik dla karty graficznej Asus R9 270, od zawsze siedzę na geforce i w sumie na tym bym chciał pozostać, chyba że w tym przedziale cenowym nie znajdzie się geforce który będzie tak dobry jak ten radeon. Zaś drugie pytanie to to czy ten zasilacz 500w może zostać przy takim zestawie, czy lepiej wymienić go na jakiś inny?
Zestawy podane w przyklejonym temacie są przemyślane pod każdym aspektem więc powinno Ci wystarczyć. GTX 660 i R9 270 mają zalecany zasilacz o takiej samej mocy- 450W, więc tutaj również nic się nie zmienia.
btw. ceny mocno poszły w górę porównując je do jesieni poprzedniego roku, aż żałuję, że nie zrobiłem sobie upgrade i nie kupiłem wtedy karty. Myślałem, że po świętach ceny zaczną wracać do tych z okresu jesiennego.
No właśnie coś tak patrzę, że zestaw w tamtym temacie ma cenę 2440zł, a wychodzi troszkę ponad 2600, myślałem czy by na czymś nie okroić żeby się zmieścić się w tych 2500, ale za bardzo nie wiem z czego bym musiał trochę spuścić, cena między dyskami twardymi nie jest taka duża aby zejść, zaś zaoszczędzić na grafice/procku to chyba troszkę lipnie... Macie może jakieś pomysły? Czy za tą różnicę dostanę coś dużo gorszego?
Te zestawy są tak poskładane, że ciężko je jeszcze odchudzić.
Możesz kupić jedną kość 4GB i ewentualnie później dokupić drugą.
Jeśli chodzi o grafikę to mógłbyś zjechać do R7 260x/GTX 750ti, ale u mnie bynajmniej ten R7 260x dostawał zadyszki, a Ty w tym zestawie masz wydajniejszy procesor od mojego Phenoma.
Na obudowie można by z 50zł uszczknąć, ale wtedy zrobi się w środku ciasno=bliżej siebie podzespoły=problem rodem z laptopów=gorsza wentylacja.
Dysku ruszać nie ma sensu zupełnie, bo jak zauważyłeś różnice są minimalne, a ten seagate ma nie tylko dużą pojemność, ale jest też dosyć szybki.
Płyta główna, no tutaj zawsze można oszczędzać, ale wtedy dostaniesz biedną płytę z 2 slotami pamięci RAM i nie będziesz mieć możliwości zrobienia crossfire; choć wątpię, żebyś kiedykolwiek mostkował 2 karty(SLI ta płyta nie obsługuje). Dodatkowo mniej slotów na karty rozszerzeń, gorszy układ zasilania.
Zasilacz i tak już jest tani.
Procek no mógłbyś zamontować jakąś i3 i później wymienić ewentualnie na to co jest, no ale wtedy lepszym rozwiązaniem jest opóźnić zakup RAMu.
Znów stawiając siebie na Twoim miejscu to albo bym opóźnił zakup, albo dokupił później RAM. Możesz też zapytać w lokalnym sklepie czy mają takie kości jak chcesz kupić, dzięki temu nie będziesz później musiał drugi raz zamawiać przez morele tylko pójdziesz sobie do sklepu(o ile ceny są konkurencyjne ).
Hmmm, okej, dzisiaj jeszcze porozmawiam z ojczymem i najwyżej później dokupię te 4gb. Dzięki