Komputer łapie "freez'a"

Witam

Tak jak w temacie. Komputer się zawiesza/łapie freez'a, który odpuszcza tylko po restarcie komputera. Czasami zdarza się, że się odwiesi lecz następują zmiany widzialne na kursorze myszy, tzn. kursor przybiera kształt wskaźnika jak na pole tekstowe >>> "I" i jest kolorowy, taki jakby żółto-pomarańczowo-biały, oraz zmienia się też w inne wskaźniki, a także przy tym występują 3-4 sec. freezy komputera co około 10-20 sec. Proszę o radę/pomoc jak to naprawić, bo szczerą prawdą mówiąc/pisząc mam już tego serdecznie dosyć.

Mój sprzęt:

Procesor: FX 8120 3,1Ghz + radiator i wentylator Thermalright
Grafika: GTX 560Ti (stock)
RAM: 8GB
System: Windows 7 Ultimate SP1

Jeśli potrzebne były by dodatkowe informacje, proszę napisać poniżej i wytłumaczyć jak zdobyć te szczegółowe informacje na temat komputera i jego podzespołów.

Dzięki wielkie za każdą pomoc.

U mnie działy się podobne rzeczy przy przeglądaniu stron przez firefoxa. Może nie miałem tak częstych freezów jak ty, ale czasem komputer sam się restartował. Mój problem był związany z karta graficzna i sterownikami do niej, jakoś po prostu mi wywalało sterowniki(czasem pojawiał się komunikat nad zegarkiem). To co mi pomogło to zmiana przeglądarki, bo zwyczajnie nie chciało mi się bawić z firefoxem.

Nie napisałeś dokładnie kiedy łapiesz freezy i zwiechy, a problem jest podobny do tego który ja miałem, przynajmniej "objawy" podobne, więc może przyda Ci się ta informacja.

@Verde

Mnie najczęściej właśnie łapie freez'y jak przeglądam neta(też mam firefox'a). Stery mam zaktualizowane,a sama karta nie podkręcona. Co do komunikatu to również się on czasem wyświetla.

Miałem to samo, karta graficzna siada, albo coś z PCExpress na płycie

Hmmm mam to samo,jak przegladam neta.Kompa kupilem dzisiaj(wczoraj)wiec to nie karta.

Polecam stary dobry format... A jak cie na niego nie stać ^^ to zrób skan antywirusem i użyj CCleanera. Bardzo możliwe, że siada ci karta lub się dławi i takie jaja wychodzą. Przeczyść wiatraczek i sprawdź czy nadal ten sam problem występuje. Możesz otworzyć menadżer zadań jak masz zwiechę czy nie ?

Może najpierw sprawdzi temperaturę, i jak już to żaden antywirus czy CCleaner, tylko Combofix. Poza tym nie wiem jak długo masz kompa, może go przeczyść.

Witam

Tak jak w temacie. Komputer się zawiesza/łapie freez'a, który odpuszcza tylko po restarcie komputera. Czasami zdarza się, że się odwiesi lecz następują zmiany widzialne na kursorze myszy, tzn. kursor przybiera kształt wskaźnika jak na pole tekstowe >>> "I" i jest kolorowy, taki jakby żółto-pomarańczowo-biały, oraz zmienia się też w inne wskaźniki, a także przy tym występują 3-4 sec. freezy komputera co około 10-20 sec. Proszę o radę/pomoc jak to naprawić, bo szczerą prawdą mówiąc/pisząc mam już tego serdecznie dosyć.

Mój sprzęt:

Procesor: FX 8120 3,1Ghz + radiator i wentylator Thermalright
Grafika: GTX 560Ti (stock)
RAM: 8GB
System: Windows 7 Ultimate SP1

Jeśli potrzebne były by dodatkowe informacje, proszę napisać poniżej i wytłumaczyć jak zdobyć te szczegółowe informacje na temat komputera i jego podzespołów.

Dzięki wielkie za każdą pomoc.