Komputer/laptop do ~ 5000zł

Witam, jak w temacie, poszukuje komputer do około 4k zł (musiałbym jeszcze kupić monitor itp dlatego mniejszy fundusz jak na laptopa) lub laptop w cenie bliskiej 5k zł(jeszcze się zastanawiam co, często gdzieś jeżdżę więc laptop byłby dobry). Oczywiście sprzęt do gier. W miarę możliwości prosiłbym o jakieś linki, gdzie można kupić dany sprzęt. Dziękuję bardzo i pozdrawiam.

za 4k kupisz pc ktorego nic moze oprocz sli alienware'a nie dogoni.

5k laptop lenovo y510 16gb ram + ssd 128

PC

i7, 770, 16gb ram(już gry po 8+ wykorzystują, dołożysz parę apek, windowsa i będzie 9-10)

Bedziesz robil OC, same gry czy jakies streamowanie, konwertowanie obrabianie, youtube i te sprawy? :)

Na tym OC się nie znam, musiałby mi ktoś pomóc i powiedzieć czy to w ogóle jest coś dobrego, czy mi z kompem nic by się nie stało :) głównie same gry :)

OC to overclocking (potocznie podkrecanie sprzetu np. procka) Robi sie to łatwo. Przy intelu warto wziac proc z literka K, co gwarantuje mozliwosc oc przez sam mnożnik. Jest duzo poradnikow w sieci, krok po kroku. Daje to Baardzo duzego kopa :) czyli same gry to z i7 rezygnujemy? :D

Nie musimy rezygnować, chciałbym aby posłużył mi z długi czas :)

Mimo wszystko dla zapalonego gracza spokojnie wystarczy ten zestaw http://techplanet.pl...s=72512&s=72453 wiadomo drozszy bardziej wypasiony no ale 1000zł roznicy :P

Znaczy i7 bo myślę przyszlosciowo za rok/dwa i5 może Już nie starczac :) mówisz żeby poczekać na tego radeona?

Poczekaj, na dniach powinne pojawic sie autorskie wersje :) zrobimy wiec tak, zrobie Ci juz ta i7 gdyby zachcialo Ci sie streamu, i zostawie budzet na grafike. Dam lepszy monitor :P

cos takiego: http://techplanet.pl...s=72512&s=72453

jeśli chcesz kompa na juz to do tego zestawu dorzuc: http://techplanet.pl...ress,40643.html

jesli poczekasz kilka dni to napisz tu na forum to podrzuce Ci link do R9 290 :D

Poczekam, bo myślę, że gdzieś pod koniec miesiąca będę kupował :)

Pomysl jeszcze nad i5 vs i7.

i5 do gier spokojnie wystarcza, i7 to gry + zadania profesjonalne :) zawsze to 400zł w kieszeni :P

No wiem ale nie myślisz, że za dwa lata i7 to już będzie jak dzisiejsza i5 albo i3

Mysle ze dzisiejsze i5 za dwa lata bedzie nadal mocne. W obecncyh gra liczy sie wydajnosc 1 rdzenia fizycznego. i5 4rdzenie 4 watki, i7 4 rdzenie 8 watków. Gry narazie nie wykorzystuja wielowatkowosci procesorów, bo mowimy cały czas o grach. Rożnica obecnie miedzy tak samo taktowanym i5 a i7 wynosi do 3kl/s.

Nastepna sprawa, masz mozliwosc zrobienia OC. To bardzo podnosi wydajnosc proca.

Dla ciekawostki powiem Ci że premiera i5 2500K czyli procka z rodziny Sandy Bridge odbyla sie prawie 3 lata temu. A dzis nawet wysmienicie radzi sobie w grach, i bedzie to robil przez najlbizszy czas takze ciezko jest stwierdzic kiedy zabraknie mocy i5 :P

Kiedys sam dla siebie robilem kompa do gier. Postawilem na i5, przesiadlem sie tylko dlatego na i7 gdyz ulatwia mi prace jaka wykonuje :)

Tak czy siak decyzja nalezy do Ciebie. Powiem to jeszcze raz. Same gry? i5. Gry, nagrywanie materialow na youtube, obrobka wideo, konwertowanie to i7.

Ja jeśli miałbym sie skupic na kompie tylko do gier dla siebie za taka kase(około 5000zł) to rozłożylbym budzet rownomiernie. Napewno chcialbym dobra obudowe np. Fractal Design Arc R2, mocne chłodzenie na proca conajmniej Macho Black White, przyszłosciową płyte głowna (SLI, CF) MSI Z87-G55, i5 4670K, R9 280X lub R9 290. Modularny zasilacz ze sprawnoscia chociaz gold, Enermax Lepa 650W, reszta kasy na RAM, Dysk i monitor.

Przekonałeś mnie, a więc i5. :) Więc jak by to wszystko teraz wyglądało? Z tą jakąś najnowszą kartą oczywiście.

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=79028&s=77565&s=77720&s=73104&s=76554&s=76812&s=72512&s=72453

W zestawie masz obecnie najmocniejszy i5 z obdlokowanym mnoznikiem, plyte glowna swietna do OC do tego CF czy SLI, wydajne chlodzenie na cpu, 8GB ram, dysk 1TB, modularny zasilacz ze certyfikatem gold, swietna obudowe, naprawde kawal blachy, doskonala cyrkulacja powietrza oraz monitor z matryca IPS 2x HDMI , wbudowany dekoder dvb-t takze pelen wypas ;)

Do zestawu dojdzie R9 290 lub R9 280X chyba ze jestes fanem nvidii to mozna gtx770.

Dlaczego zaproponowalem Ci takie komponenty a nie inne? Gracz najczesciej zmienia grafike pozniej procesor. Obudowa , chlodzenie, dysk, ram, zasilacz czy monitor zwykle zostaja bez zmian, takze wazne zeby byly solidne to posluza na bardzo dlugo. Plyta glowna ktora masz w zestawie obluzy Ci i i7 nawet przy ostrym OC czy 2 grafiki w CF takze o przyszlosc nie musisz sie martwic.

ps. jak cos to sory za literowki i brak skladni, jest polnoc musze sie wypac bo o 5 wstaje i pisze ze smartfonika ;p

Super :D co do karty to nie jestem fanem żadnej z firm, zawsze miałem z nvidii ale to bez znaczenia dla mnie. Chcę tą lepszą, firma nie ważna i jeszcze te karty to w jakich cenach? Bo znalazłem tą R9 290 ale różne są modele i różne ceny ;)

Co do R9 290 to w gre wchodza dwa modele: Sapphire R9 290 Vapor-X oraz Gigabyte R9 290 WF3. Co do ceny to bedzie oscylowac w okolicy 1500zl. Ze wstepnych testow prezntuje sie swietnie.

Tylko weź pod uwagę to, że R9 290 to prawdziwy pożeracz prądu, jeżeli nie przejmujesz się rachunkami za prąd, to nie ma o czym mówić:)

Trzeba zauważyc ze karta podbiera wiecej prądy przy czym oferuje wieksza wydajnosc w trybie Uber. A przieciez nie musi byc wlaczony. Następna sprawa jest wydajnosc. Za ta kase mamy karte ktora rozkłada na łopatki Titana czy GTX780, ba! Potrafi przescignac dwuprocesorowa 7990/GTX690. Kolejna sprawa, R9 290 podobno mozna odblokowac do wersji 290X (tak jak było w przypadku 6950). Poznalismy dopiero referencyjne modele, a co mowic o autorskich, skoro producenci wypuszczaja w standardzie karty po OC, do tego dochodza nowe sterowniki. Uwzglednijmy tez fakt ze karta dobrze sobie radzi w rozdzielczosci 4K, a mysle ze taka rozdzielczosc nie uznaje kompomisów. Trzeba zaznaczyc ze cały zestaw z R9 290 na pokładzie nie powinien wziac wiecej niz 420-440W w trybie Uber.

Co to za tryb ten Uber? Jakiś taki prze koksu? :D