Komputer/laptop do ~ 5000zł

Widze że już jak by wybrałeś że PC że wybierasz procka i gafe :)

kluczową rzeczą tutaj jest czy wybierasz laptop czy PC laptop daje mobilność ale za taką kwote będzie słabszy PC za taką kwote będzie sporo mocniejszy ale nie będzie mobilny

jednak jeszcze wróce do laptopa weź pod uwage że jak zły model wybierzesz (taki co będzie się grzał) to na nogi nie położysz go bo sobie tak powiem usmażysz kiełbaske z jajkami (dosłownie) :P

tak więc postaw sobie pytanie czy jednak chcesz mobilność czy lepszy sprzęt do gier

PS

nie wiem czy tu można linki dawać tak więc jak chcesz to napisz do mnie to dam ci linka gdzie ci dadzą liste części za taką kwote i bedzie dobrze współgrał :)

@up możesz dawać linki do sprzętu :) kolega wcześniej przez cały temat rzuca mi linkami :) więc nie krepuj się i zapodaj linki :)

respect dał świetny zestaw, ale weź i7 bo zechce Ci się kręcić filmy + grać lub coś i będzie lipa poza tym nie wiadomo czy gry za rok nie będą korzystały już hyper threadingu + i7 w grach MMO daje przewagę nad i5, dodatkowo przy takim budżecie 400zł to nie jest aż tak wiele.

Zapamiętaj moje słowa - modele z najwyższej półki (czegokolwiek) zawsze trzymają poziom i zawsze starczają na dłużej.

@

Przeczytałem tylko 1szą stronę, ale OC to must be, a poza tym nic się nie ma prawa spalić a jakby się spaliło to INTEL daje gwarancje na zwrot, nie martw się zrobisz oc na 4.4 i starczy Ci procesor na 5 lat, a przy stocku na 3(różnica olbrzymia), nie wierzę za bardzo w "super postęp intela" ponieważ to się IM nieopłaca. Nawet jak Skyline mógłbybyć 2x mocniejszy to specjalnie to ograniczą, ponieważ i tak dominują na rynku i dzięki temu więcej zarobią.

Przyrost jest i będzie na poziomie 10%, zakładając że gry wymagają max. 80% zużycia w turbo (3.8 ghz) to 4400 .... spokojnie Ci na kilka lat wystarczy, zresztą prawda jest taka że na procesorze się nie oszczędza obecnie bo przyrost mocy jest znikomy (5-10% z roku na rok)

W kartach graficznych też nie jest zbyt cudnie ostatnio, ale tam niestety duży wpływ ma directx - dlatego zmienia się je częściej. Ja podejrzewam, że swój zestaw zmienię w 2017 pomijając kartę graficzną ( za 2 lata)

Witam, jak w temacie, poszukuje komputer do około 4k zł (musiałbym jeszcze kupić monitor itp dlatego mniejszy fundusz jak na laptopa) lub laptop w cenie bliskiej 5k zł(jeszcze się zastanawiam co, często gdzieś jeżdżę więc laptop byłby dobry). Oczywiście sprzęt do gier. W miarę możliwości prosiłbym o jakieś linki, gdzie można kupić dany sprzęt. Dziękuję bardzo i pozdrawiam.