Komputer nie chce odpalić płytek z poziomu biosu

Jak w temacie. Bootwanie jest ustawione w pierwszej kolejności na odczyt CD/DVD ale komputer nic sobie z tego nie robi, tzn. pokazuje się "Boot form CD/DVD: _" na kilka sekund. Dalej postępuje schematycznie - odczyt dysku twardego...

Używałem kilka różnych płytek, które działają na innych komputerach.

Dodaje ss wersji biosu z programu Everest

W czym może być problem?

post-33726-0-16828500-1422037125_thumb.j

Zostaw tylko boot z CD i powinno śmiagać, o ile płyta jest czytelna i cd-rom sprawny.

Możesz też wcisnąć F11 zanim pojawi sie logo ładowania Windowsa i tam wybrać z czego chcesz wystartować.

Może musisz, poprostu np. Nacisnąć dowolny klawisz gdy wyświetla się ten napis.

w tym sęk że nie wyświetla się ten drugi napis...

Jak dla mnie winna leży w napędzie. Zakładając że wszystko robisz prawidłowo

Jeśli to wina napędu to zrób sobie bootowalnego pendriva i spróbuj zainstalować z pendriva.

PS: Możesz też spróbować nacisnąć dowolny klawisz podczas wyświetlania napisu, który podałeś i wtedy może zaskoczy.

Jeżeli napęd jest widoczny w systemie to powinien być sprawny. Może płytka jest źle nagrana? Powinno nagrywać się obraz systemu a nie wypakowane z obrazu pliki.

To, że na chwilę pokazuje się napis informujący o próbie bootowania z CD/DVD świadczy o tym, że opcja w BIOS została poprawnie ustawiona. Po prostu nie ma nic bootowalnego w CDromie. Tak to widzi komp.

Jaki obecnie jest zainstalowany system?

Obecnie jest Win7. Płytki są dobrze nagrane. Osobiście robiłem płytki ratunkowe które działają na innych komputerach, a u mnie nie :/

Myślę że kllocu podał prawdopodobną przyczynę. Ale skoro płytki normalnie chodzą gdy pracuje na systemie operacyjnym to czemu komputer nie czyta ich na starcie?

Jak w temacie. Bootwanie jest ustawione w pierwszej kolejności na odczyt CD/DVD ale komputer nic sobie z tego nie robi, tzn. pokazuje się "Boot form CD/DVD: _" na kilka sekund. Dalej postępuje schematycznie - odczyt dysku twardego...

Używałem kilka różnych płytek, które działają na innych komputerach.

Dodaje ss wersji biosu z programu Everest

W czym może być problem?

post-33726-0-16828500-1422037125_thumb.j