Komputer nie czyta karty graficznej

Dzisiaj zauważyłem, że komputer czytał mi tylko jedną kość RAM'u. Po przeczyszczeniu komputera, wyjęciu i włożeniu kości RAM i zresetowaniu BIOS'a próbowałem uruchomić komputer, ale nie udawało mi się (komputer się uruchamiał, ale monitor był czarny i migała dioda). Przy którejś próbie podpięcia komputera pod kartę zintegrowaną komputer podłączył się. Wszedłem do CPU-Z aby sprawdzić, czy czyta obie kości RAM'u - owszem, ale za to w ogóle nie czyta karty graficznej. Przy kolejnym wyłączeniu monitor nie chce pokazać obrazu, nawet gdy jest podłączony do karty zintegrowanej, gdy jest w nim karta graficzna. dopiero wyjęcie karty pomaga i można widzieć obraz poprzez kartę zintegrowaną.

Jakiś czas temu również miałem z tą kartą ten sam problem, ale "rozwiązał się sam".

Jakieś porady?

gdy karta jest podłączona, to przy włączeniu komputera wiatrak się kręci (ale nie jestem pewien czy cały czas, możliwe że co jakiś czas saje i zaczyna znowu)

Podejrzewałbym uszkodzenie płyty głównej lub karty graficznej. Jeśli masz możliwość podłącz inną kartę.

Edit: Spróbuj usunąć sterowniki karty graficznej i zainstalować podownie, nie sądzę aby pomogło ale może.

sterowniki usunąłem i zainstalowałem ponownie, nie pomogło.

Niestety nie mam możliwości podłączenia jakiejś innej karty graficznej.

gdy karta jest w komputerze, to zarówno przy podłączeniu kabla do karty, jak i do karty zintegrowanej dioda miga.

Przy wyciągnięciu karty następuje reset BIOSu (w każdym razie daty i godziny).

przy ostatnim resecie (po reinstallu sterowników) bios się zresetował sam i ustawił datę 12/01/2099 a windows wywalał error, że eksploator windows przestał działać. Po zmianie daty na 'prawidłową' eksplorator i windows się uruchomił i komputer normalnie działa (na zintegrowanej)

Więc tak jak mówiłem wydaje mi się że jest to uszkodzenie płyty głównej lub karty graficznej niestety nie jestem w stanie wyeliminować żadnej z tych dwóch możliwości.

a jeśli to wina płyty głównej, to jest jakiekolwiek ryzyko, że gdy podłączę inną kartę, to może ona [karta] zostać uszkodzona?

Czasami zdarza się że komputer nie włącza się a słychać jedynie piski na starcie . Sprawdź czy ci piszczy i zobacz z tą listą.

BIOS AWARD i PHOENIX AWARD1 krótki - wszystko w porządku.1 długi - błąd pamięci1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brakPowtarzający - błąd pamięci RAMZmienny niski i wysoki - błąd procesoraPodczas pracy komputera – przegrzanie procesoraBIOS AMI 1 krótki - błąd odświeżania pamięci RAM2 krótkie - błąd parzystości pamięci RAM3 krótkie - błąd w pierwszych 64KB pamięci RAM4 krótkie - błąd zegara systemowego lub pierwszego wtyku pamięci5 krótkich - błąd procesora6 krótkich - błąd kontrolera klawiatury7 krótkich - błąd trybu wirtualnego procesora8 krótkich - błąd I/O pamięci karty graficznej9 krótkich - błąd sumy kontrolnej BIOS-u10 krótkich - błąd rejestru I/O pamięci CMOS11 krótkich - błąd pamięci cache L2 procesora1 długi, 2 krótkie – błąd karty graficznej1 długi 3 krótkie – błąd pamięci RAM1 długi 8 krótkie – problemy związane z wyświetlaniem obrazu przez kartę graficznąCiągły dźwięk – brak pamięci RAM lub karty graficznejBIOS PHOENIX (słowo wytłumaczenia np.: 1-2-1 oznacza że wystąpił jeden sygnał później była pauza kolejno dwa sygnały, znowu pauza i jeden dźwięk)1-1-2 – błąd procesora lub gdy niski ton błąd płyty głównej1-1-3/4-2-2 – błąd pamięci CMOS1-1-4 - błąd parzystości pamięci RAM1-2-1 - błąd zegara systemowego1-2-2 - błąd kontrolera DMA1-2-3 - błąd kontrolera DMA1-3-1 - błąd dotyczący odświeżania pamięci RAM1-3-2 – błąd testu pamięci RA1-3-3 - błąd pierwszego wtyku pamięci RAM1-3-4 - błąd parzystości pamięci RAM w pierwszych 64 KB1-4-1 - błąd lini adresowej pamięci1-4-2 - błąd parzystości pamięci RAM1-4-3/1-4-4 – błąd magistrali EISA2-x-x - błąd pamięci RAM3-1-1 - błąd kontrolera DMA (Slave)3-1-2 - błąd kontrolera DMA (Master)3-1-3 – błąd kontrolera przerwań (Master)3-1-4 – błąd kontrolera przerwań (Slave)3-2-4 - błąd kontrolera klawiatury3-3-1 – wyczerpała się bateria CMOS3-3-2 – błąd pamięci CMOS3-3-4 - błąd karty graficznej3-4-1 - błąd karty graficznej4-2-1 - błąd zegara systemowego4-2-3 - brak połączenia z klawiaturą4-2-4 - przerwany test procesora4-3-1 - błąd podczas testu pamięci RAM4-3-3- błąd zegara systemowego4-3-4 – błąd zegara czasu rzeczywistego4-4-1 - błąd portu szeregowego4-4-2 - błąd portu równoległego4-4-3 – błąd procesora

Dzisiaj zauważyłem, że komputer czytał mi tylko jedną kość RAM'u. Po przeczyszczeniu komputera, wyjęciu i włożeniu kości RAM i zresetowaniu BIOS'a próbowałem uruchomić komputer, ale nie udawało mi się (komputer się uruchamiał, ale monitor był czarny i migała dioda). Przy którejś próbie podpięcia komputera pod kartę zintegrowaną komputer podłączył się. Wszedłem do CPU-Z aby sprawdzić, czy czyta obie kości RAM'u - owszem, ale za to w ogóle nie czyta karty graficznej. Przy kolejnym wyłączeniu monitor nie chce pokazać obrazu, nawet gdy jest podłączony do karty zintegrowanej, gdy jest w nim karta graficzna. dopiero wyjęcie karty pomaga i można widzieć obraz poprzez kartę zintegrowaną.

Jakiś czas temu również miałem z tą kartą ten sam problem, ale "rozwiązał się sam".

Jakieś porady?

gdy karta jest podłączona, to przy włączeniu komputera wiatrak się kręci (ale nie jestem pewien czy cały czas, możliwe że co jakiś czas saje i zaczyna znowu)