Komputer-ocena zestawu

Witam,

By nie przeciągać, proszę o ocenę oraz o pomoc w wyborze podzespołów.

Zestaw, który "zmontowałem"

http://www.arest.pl/k-868620

Zastanawiam się nad kartą graficzną, tutaj jest 960, która ma szynę 128bit co troszkę mnie zniechęca. Myślałem więc nad GTX1060 tylko czy warto dopłacać te 300zł?(niestety nie znalazłem testów wydajności dla 960 4GB).

Jak z systemem, win7 czy 10?(mam dostęp do obu, dlatego nie wliczyłem go w cenę komputera)

Oczywiście pozostałe podzespoły również do ewentualnej zmiany.

Budżet w okolicach 3-4k

1030 za 960 gtx ? omg, poszukaj na morele

Na morele jest za 1029zł. To wersja 4GB a nie 2GB.

Chodzi mi nie o wybór sklepu a sprzętu :)

Za 940 jest na morele, ale znajdziesz nawet dużo taniej w innych sklepach.

za 4 k, to lepiej 6600 i 970 gtx, niż 650 i 960 .... jeśłi to ma być głównie do gier to przemyśl to.

W testach gtx 1060 wypada lepiej jak gtx 970, cenowo też 1060 lepiej się prezentuje. Dlatego nie wspominałem o niej w temacie. Chyba, że jest coś jeszcze.

Wybacz, bo po wyjściu 1070 gtx nie interesowałem się nowymi kartami, więc śmiało te 1060 gtx, bo radki 480 to zależy czy dx11 czy planujesz grywać w dx12, ale i tak bym stawiał na ninvide

Czemu bierzesz płytę micro atx i zwykłą obudowę? Nie lepiej wziąć zwykłego atx i w przyszłości dodać ramy albo druga grafikę?

Popatrz tu: http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_sierpien_2016?page=0,14

Chociaż osobiście wymieniłbym zasilacz na coś lepszego, na tym nie powinno się oszczędzać.

Czyli obudowa + lepszy zasilacz i masz zestaw za około 3700, który będziesz mógł w przyszłości trochę podrasować jak zacznie odstawać za mocno.

Zasilacz w tej cenie spoko, moc też. Mimo wszystko za 4k brałbym 6600 + 1060 + coś pod ATX.

W ogóle nie myśl o grafikach poprzedniej generacji. 1060 jest po prostu lepszym wyborem. Jak koniecznie chcesz zostać przy starszej to nie 960 tylko R9 380 albo 380x(lepsza wydajność od 960). Procesor tez bym brał 6600, ze względu na to ze procesory jednak ma się dłużej niż grafiki :)

Proszę nie kupujcie kart graficznych starej generacji one będą z każdym update tracić na wydajności tak samo było z 760 i 770 jak wchodziły na rynek 960 i 970. To jest polityka GeForce i na każdym portalu zajmującym się testami wam to powie. Zastanów się kolego jeszcze na RX 480 bo w tej chwili karta wypada dość średnio ale wiedz mi następny rok dla tej karty będzie bardzo dobry a testy BF1 pokazują że RX480 przeważy 1060 w technologi direct 12 o jakieś 15-20% w fps. Nie jestem fanboyem AMD gdyby ktoś pytał lecz patzrę bardziej w przyszłość a to jest bardziej pozytywniejsze dla 480 niż 1060 no chyba że pracujesz na OC wtedy bez dwóch zdać 1060 wygrywa.

OC 1060 da jej w DX 11. Ale jak gra będzie w pełni wspierać nowe API to nawet OC nie pomoże. Jezeli mowa o RX 480 jest to faktycznie bardziej przyszłościowa grafika. Zresztą jeszcze ponad pól roku temu ludzie na tym forum proponowali używane R9 280x... A o GF 770 nikt juz nie pamięta :).

ale by nie bylo za kolorowo :)... http://www.purepc.pl/karty_graficzne/amd_radeon_rx_480_nie_jest_juz_dostepny_na_liscie_pcisig

ja powiem tak, jezeli na sile starsze grafiki w wydajności zbliżonej do 960 to R9 380(wydajniejsze). Jezeli nowe grafiki to pod gry z DX11 1060, jak myślisz o grach z wsparciem DX12/Vulcan to RX 480

System operacyjny, oczywiście tylko i wyłącznie win10, z racji DX12.

Karta graficzna tylko i wyłacznie z najnowszej serii, dlaczego? Ponieważ Nvidia przyznała ze nie supportuje poprzednich generacji, tak ze najnowsze gry otrzymują wsparcie dla sterowników tylko w najnowszych generacjach kart.

Reszta wedle uznania.

ja sam osobiście mam problem posiadam na zbyciu 1600zł na kartę graficzną i nie mam zielonego pojęcia co kupić. Zastanawiam się nad 480 ale hmmmm trzeba czekać na produkcje z DX 12 np. jak niedługo wychodzi FORZA. 1060 też jest ciekawym tytułem a dopiero za rok AMD odpowie swoim produktem na 1070 co prawdopodobnie będzie między 1070 a 1080 w cenie 1600zł.

Dziękuje wszystkim za odpowiedź :) Windows 10, kartę gtx970(ją bo udało się dostać w cenie gtx960)-obsługuje directa 12, więc powinno być dobrze :) Obudowę poprosiłem by wymienili(tutaj sprzedawca coś wybrał, nie pamiętam modelu). W poniedziałek sprzęt przyjedzie :)

gtx970 wspiera DX12... Ale nie wykorzystuje możliwości tego API. To tak jakbyś kupił mercedesa cls na wypasie ale z silnikiem 1.6 :).

Witam,

By nie przeciągać, proszę o ocenę oraz o pomoc w wyborze podzespołów.

Zestaw, który "zmontowałem"

http://www.arest.pl/k-868620

Zastanawiam się nad kartą graficzną, tutaj jest 960, która ma szynę 128bit co troszkę mnie zniechęca. Myślałem więc nad GTX1060 tylko czy warto dopłacać te 300zł?(niestety nie znalazłem testów wydajności dla 960 4GB).

Jak z systemem, win7 czy 10?(mam dostęp do obu, dlatego nie wliczyłem go w cenę komputera)

Oczywiście pozostałe podzespoły również do ewentualnej zmiany.

Budżet w okolicach 3-4k