Witam.
Od jakiegos czasu komputer kolegi zaczol sam sie wylaczac.
Pierwsza mysl to temperatury ale wszystkie stoja na 50*C oprocz procesora ktory w maksymalnym stresie skacze do 70*C ale mysle, ze nie jest to cos strasznego jak na 8 rdzeniowy procek.
Sprzet to;
procesor: i7-3770
karta graficzna: nVidia GeForce GTX560 Ti
8gb ram,zasilacz 500w,system windows 7.
Komputer wylacza sie podczas grania w gry.
Komputer sam sie wylacza
Widocznie komp ma dysyć. Sprawdzic w biosie temp. krytyczna, przeczyścić kompa, przeczyścić windowsa.
Zasilacz moze byc do d*py.
Tak jak mowilem to komputer kolegi ale bede pisal w pierwszej osobie bo czuje sie jak kretyn mowiac ciagle "on to zrobil itd.".
Komputer przeczyscilem ccleanerem,aktualnie jest uruchomione pelne skanowanie w poszukiwaniu zlosliwego oprogramowania programem hitmanpro,komputer odkurzony,koles ktory skladal komputer mowil, ze nie trzeba pasty bo nakladal gdy skladal go do kupy a bylo to lekko ponad rok temu,dokupilem chlodzenie w postaci kolejnego wentylatora ale temperatury jakie byly takie sa.
Co do temperatury krytycznej, sprawdze za godzine i wtedy tez podam dokladny model zasilacza. Jak narazie jakies inne propozycje?
Zrób test programem OCCT i zobacz czy nie będzie wywalał jakiś błąd.
A czy czasem jak na taki sprzęt 500W to za mało?
Witam podaj jakiej firmy masz zasilacz bo 500w to słabo przy takim sprzęcie chyba że jakiś lepszy zasilacz masz
Też przeszło mi przez myśl że 500w to troche za mało, ale skoro komputer był składany rok temu (z historii termo pasty wywnioskowałem) i dopiero teraz pojawił się problem to oznacza, że coś innego musi być problem (oczywiście nie wykluczamy zasilacza z rozgrywki, bo jak wiadomo zasilacze też się zużywają)
Na początek sprawdziłbym
Ram (sloty, a dokładniej mówiąc poprzepinać je na inne jeżeli jest taka możliwość)
Karte graficzną (Wyjąć, przedmuchać slot, kartę, piny/ścieżki na karcie [te które chowają się w slocie] przeczyścić jakimś alkoholem)
Pastę na procesorze (jeśli komputer był składany w sklepie rok temu i facet mówił że nakładał pastę to automatycznie kupuje się pastę i nakłada samemu)
Zasilacz (jak jest opcja założenia i przetestowania innym MOCNIEJSZYM zasilaczem to polecam)
Tez mam zasilacz 500w wiec nie wiem czy to ma sens zebym niosl go do kumpla, co do reszty wszystko ogarne i dam znac. W sumie to podzielam zdanie,na samym starcie mnie zdziwil ten zasilacz.
OCCT nie wywala wyrzuca bledow ale temperatury dochodza do 83*C i dodam, ze speedfan nie wykrywa wentylatora od procesora.
Jak jakis moderator by mogl nie polaczy posty bo miss clickiem drugi zrobilem.
Skoro to problem "kumpla" , to niech sam rozwiązuje swoje problemy ^^ Osobiście obstawiał bym zasilacz , podaj markę , bo niektóre mogą mieć nawet 600 w a i tak być do d*py (wiem z doświadczenia : P)
Marka zasialacza to whiteenergy o ile dobrze przeczytalem...
A czy czasem jak na taki sprzęt 500W to za mało?
Nie, w sam .
Marka zasialacza to whiteenergy o ile dobrze przeczytalem...
Mamy winowajcę ! Skoki napięcia wszystko wyjaśniają .
Prezentuję czarną listę zasilaczy.
Achieve, Akyga, Altis, Aspire, Atlas, Aton, Bandit, Bestec, Carbon (nie Modecom), Coba, Codegen, ColorSit, COMPAQ, Computer, Cube Max, Deer, Delux, Eurocase, Everpower, Feel, Fever, Four Star, Gembird, Gigabajt, GoodWatt, Hawk, Hec, Hedy, Impet, Incore, Intex-Action, i-box, I-TEC, KingStar, LC Power, Levicom, Likeenergy, Linkword, L&C, Logic, LOGISYS, Macron, Megabajt, Mercury, Metropilis, Modecom Feel, Mustang, Newton Power, Pangu, Platin Power, Power, Power Color, Powercomp, Powerfox, Powertec, Procase, Procomp, Octigen, Opengate, Qoltec, QTECHNOLOGY, Q-tec, RAIDMAX, Rebeltec, Rubikon, Ropla, Sansun, SilenX, Sun Pro, Suntek, Take Me, Task, TE, Tracer, Tronje, Ultra Media, V Power, Whitenergy, Win, Xilence (produkowane do 2011r włącznie), XION, X-Power, 2N
Zmień zasilacz innej firmy niż wymienione wyżej nim uwalisz całego kompa i wszystko będzie cacy.
Wy wszyscy tam na górze, którzy bredzicie, że '500W to za mało dla takiego sprzętu' - w stresie ten komputer nie ssie więcej niż 250W, a zakładając nawet 80% sprawności zasilacza ze znamiona (dobrego zasilacza, nie tego gówno WhiteEnergy) daje to jakieś 400W dostępnej mocy. Douczcie się albo przestańcie siać idiotyczne teorie bo ktoś przez was pieniądze w błoto puści kiedyś.
Co do tematu - zasilacz faktycznie jest zupełnie śmieciowy i na miejscu kolegi cieszyłbym się że komputer się tylko wyłącza, a nie że padł. Do wymiany jak najszybciej na jakieś markowe 450-500W np Corsair VS450
Jeżeli chodzi o zasilacz ostatnio kupiłem 550w Bequiet za 270zł Polecam nawet ładnie wygląda
Generalnie w poniedzialek bede mial lepszy zasilacz,podlacz i zobaczymy. Co ciekawe podczas grania w fife 15 ktora wiecej wymaga komputer sie nie wylacza a przy csie tak . Ale tak jak mowie, jezeli problem nie naprawi zasilacz to dam znac.
Witam.
Od jakiegos czasu komputer kolegi zaczol sam sie wylaczac.
Pierwsza mysl to temperatury ale wszystkie stoja na 50*C oprocz procesora ktory w maksymalnym stresie skacze do 70*C ale mysle, ze nie jest to cos strasznego jak na 8 rdzeniowy procek.
Sprzet to;
procesor: i7-3770
karta graficzna: nVidia GeForce GTX560 Ti
8gb ram,zasilacz 500w,system windows 7.
Komputer wylacza sie podczas grania w gry.