Komputer się zepsuł

Witam.Piszę z mojego "słabszego" laptopa, ponieważ moja jednostka centralna się popsuła.Otóz kiedy próbuję go załączyć monitor nie reaguje.Słychać niby jak komputer się włącza, ale coś jest z nim nie tak i się nie włącza, wiem że to nie raczej wina monitora, bo wszystko przed chwilą działało normalnie, otóz moje podejrzenie to zasilacz, myślę że się przegrzał/sfajczył, może ktoś tutaj mi pomóc ?? Zależy mi na tym, aby po weekendzie go jakoś naprawić, z góry dzięki za pomoc.

No wiesz , przyczyn może być kilka lecz jak mówisz masz podejrzenia na zasilacz to weź od kolegi i sprawdź, najlepiej zrób tak samo z innymi częściami ,nie koniecznie może to być zasilacz , rozkręć go ,no chyba ,że masz go na gwarancji to wiesz co musisz zrobić. Pozdro

Komputer sam składałem, więc na gwarancje nie da rady, ale jest jeszcze możliwość, że to płyta główna, po prostu jak włączam komputer to wszystko pracuje normalnie, ale jest cały czarny ekran.

Karta graficzna prawdopodobnie padła sprawdz na innym kompie.

Właśnie, że nie mam na jakim innym sprawdzić, ale chyba jakby to była karta graficzna, to by monitor się włączał i byłyby piksele (już kiedyś miałem z tym problem), ale może uda mi się jakiegoś kumpla śćiągnąć i sprawdzić :P.

Jeżeli padła na ament to nawet pixeli nie zobaczysz, polecam także wyjać wszystko przedmuchać z kurzu i złożyć.

mi miesiac temu zrobilo sie to samo;D w moim przypadku 99% to plyta glowna

Miałem kiedyś to samo co ty i wina była po stronie karty graficznej, więc tą opcje także weź pod uwage.

Ok, idę teraz przeczyścić, ale jeszcze napiszę w jakich okolicznościach to się stało.Otóz dzisiaj grając sobie w lola wyskoczył mi bug splat i się komp zwiesił, zresetowałem go, doszło do ekranu czy uruchamiać w trybie awaryjnym itp.zwiesił się ponownie, więc go zas zresetowałem, ale potem właśnie stało się to.Wszystko niby działa, ale monitor się nie załącza, słychać jak chodzą wiatraczki itp.

@Edit, przy zasilaczu jest ruchoma ta wtyczka, pod którą się podłącza kabel, teraz jak podmuchałem w zasilacz, to komputer już się włącza, ale nie wiem czy to jest bezpieczne teraz go włączać xD.

Miałem tak samo pogrzebałem,podmuchałem i ruszył:D

Edit:

No nie bardzo bezpieczne,może chodzić długo ale też może paść z dnia na dzień zabierajac reszte czesci ze soba:/

Nie wiem, jeżeli chodzi o mój zasilacz to jest on bardzo dobry, przy każdym resecie kompa on sam także się resetuje, także jeżeli nagle coś się z nim stanie to myślę, że nie dopuści on do większego zwarcia itp, a komp w sumie jak chodził tak chodzi :D.

To już twój wybór, z mojej strony życze szczęscia:D

A jest możliwość, że przez to się może zepsuć ?? Chodzi mi dokładnie o to http://s.swistak.pl/i/poradniki/zasilacz-komputerowy.jpg tutaj jest to wejście i pod tym wejściem mam małe wgniecenie i to gniazdo się trochę rusza, ale dopiero wtedy jak go dotykam, czy jest przez to komputer narażony ?

Zależy w jakim miejscu masz kompa np.. u mnie nie raz kopne kompa:D Jak już mowilem może byc gitarka jeszcze sporo czasu ale może być zwarcie.Najlepiej jakbyś to komus znajomemu pokazał.

Komputer sam składałem, więc na gwarancje nie da rady

Trochę tego nie rozumiem, przecież gwarancja jest na podzespoły, a czasy plomb na obudowie skończyły się lata temu. Ogólnie ciężko będzie Ci sprawdzić poszczególne części jeśli nie dysponujesz drugą jednostką, bez tego tylko możesz wartości zasilacza sprawdzić, jeśli masz czym ;)

miałem to samo jeszcze na starym kompie bardzo starym mial jakies 10 lat 32 gb pamieci :D dostałem go na komunnie i slózyl mi bardzo długo ehh to były czasy

ale do rzeczy ja proponuje zawiesc go do informatyka jakiegos dobrego WINA na 95% NIE LEZY W MONITORZE oraz KABLACH bo sprawdzałem z innym monitorem oraz okablowaniem u mnie to była spalona czy tam nie wiem co sie robi z karta graficzna mowi mi informatyk ze to bedzie razem z karta graficzna kosztowało około 500 zł bo to stary komputer był i trzeba było ją ze stanów sprowadzac a wiec sobie dalem spokój wyciągnełem napęd bo mi sie spalił i sprzedałem za 100 zł bo dosłownie nowy kupielmm 5 dni temu monitor i reszte dupereli głosniki i myszke i zarobilem 700 zł i dołozyłem do tego 2300 i kupilem sobie laptopa sytuacja niedawna z jakiegos roku no moze 1.5 :D

temat stary ale jak wy tacy specjalisci jestescie to ja bym wam kalkulatora do rąk nie dał.

Nawet nie spytaliscie o konfiguracje jego kompa. Zamiast na wejscie doradzić docisniecie karty graficznej, przeczyszczenie jej to wy już: uwalona karta, MB. Masakra.

A o sygnałach dzwiekowych przy włączaniu komputera słyszeli? I o tym, że jak nie wykryje karty, czyli sie ona spaliła to da o tym znać?

Ale lepiej na wejscie gadac głupoty.

Witam.Piszę z mojego "słabszego" laptopa, ponieważ moja jednostka centralna się popsuła.Otóz kiedy próbuję go załączyć monitor nie reaguje.Słychać niby jak komputer się włącza, ale coś jest z nim nie tak i się nie włącza, wiem że to nie raczej wina monitora, bo wszystko przed chwilą działało normalnie, otóz moje podejrzenie to zasilacz, myślę że się przegrzał/sfajczył, może ktoś tutaj mi pomóc ?? Zależy mi na tym, aby po weekendzie go jakoś naprawić, z góry dzięki za pomoc.