Komputer wolno chodzi po formacie

Tydzień temu formatowałem komputer i próbowałem naprawić problem ręcznie, ale to nie pomaga. Komputer po formacie (zainstalowałem sterowniki ze stron producentów) stracił bardzo na wydajność oraz internet również jest na oko 2-3 krotnie wolniejszy, niektóre strony internetowe nie włączają się, lub włączają się raz na jakiś czas. W grach wydajność również lekko spadła, ale nie jest to aż tak odczuwalne jak np w przeglądarce, pulpicie (w tym drugim lekko się poprawiło z czasem, ale dalej pozostawia prędkość wiele do życzenia.

Adobe After effects - prawie niezdatny do pracy po formacie.

Gry, które wymagają większej wydajności komputera tną.

Speedtest net przykładowo mi nie działa

na speedtest pl mam takie wartości: https://gyazo.com/f0006e4329698b635123e28125a7d710 (UPC 30MB net) upload jako tako jest zbiżony do tego co miałem zawsze, ale download się utrzymuje i wiem, że nie jest to wina dostawcy bo na laptopie hula normalnie.

Powiem tak.

Jeśli jest to pierwszy format po tym jak dostałeś kompa to normalne że traci na wydajności. Kupując komputer w sklepie(w całości razem z oprogramowaniem) jest ustawiony w taki sposób aby był bardzo wydajny. to znaczy delikatnie podkręcony

Zainstalowałeś najpierw sterownik chipset'u a dopiero potem do reszty i je aktualizowałeś czy instalowałeś jak popadnie?

@UP

Przecież cały blaszak z pełnym oprogramowaniem jeszcze bardziej zazwyczaj zamula niż czysto po formacie. Sprzedawcy nic w tym nie mieszają :D

Może dodasz informacje odnośnie windowsa i konfiguracji komputera. Jest to dość kluczowe :)

Co do wolniejszego internetu niekoniecznie musi być to Twoja wina. W jaki sposób łączysz się z internetem ? Przewodowo / Bezprzewodowo ?

@Legion712 Komputer mam już dobre 3 lata więc nie jest to pierwszy format. Nie pamiętam czy wpierw instalowałem chipset, instalowałem wpierw z płytek potem aktualizacja ze stron producentów.

@dikei https://gyazo.com/3eb7debdbc6cfac8ea5bf13dcc2bec6f parametry

Z internetem łączę się przewodowo. Problem występuje od formatu.

Pytanie czy robiłeś tzw. miękki format czy twardy. Kliknięcie prawym na dysku i wybranie opcji "formatuj" nie formatuje komputera w pełni. Żeby porządnie sformatować komputer potrzebujesz użyć do tego specjalnych programów. Na necie sporo ich jest, podobnie jak artykułów jak prawidłowo sformatować komputer bo to wcale nie jest takie proste jak się wielu wydaje.

Jeśli to któryś z kolei format, którego nie wykonałeś porządnie to nic dziwnego, że po każdym komputer dziwnie traci na wydajności bo zamiast mu pomagać to tylko pogarszasz sprawę.

Jak dla mnie to jakiś wirus bo jak by nie patrzeć po formacie powinno wszystko śmigać . Przeskanuj całego kompa Malwerbytes + Pełne skanowanie jakimś dobrym antywirusem. Możesz przed tymi procesami zrobić skana Combofixem oraz Hijackthis logi wrzucasz na dobre forum komputerowe tam ci przeanalizują logi :)

- Instalacja sterowników z płyty a potem ze strony producenta - mogą się gryźć z powodu zbyt wielu różnic. Najpierw zainteresował bym się tą opcją.

- Przywróć BIOS do standardowych ustawień, nie podoba mi się częstotliwość RAMów.

- Może karta graf. coś już niedomaga ?

@UP

Combofix to narzędzie bardzo inwazyjne, używa się go dopiero gdy KTOŚ JE ZLECI, nie od tak.

Pozostaje jeszcze opcja zasilacza co dziwne u mnie właśnie z tego powodu zamulał komputer po zmianie na nowy wszystko działało bez problemu.

Zgodzę się tu z z @dikei co do sterowników zazwyczaj wybiera się jedną opcje. Owszem jest możliwość że są lekkie różnice ale rzadko występują najlepiej pobrać bezpośrednio od producenta.

@VampirLord po formacie teoretycznie wszystko powinno śmigać ale jeśli jest wykonany nieprawidłowo to nic dziwnego że komputer zamula.

aktualizacje Ci się wgrywają.

Aktualizacje mam wyłączone. Co poradzicie na internet?

W panelu sterowania ustaw wysoka wydajność, prawdopodobnie przestawiło ci się na oszczędzanie energii.

Dysk? Sprawdź HDDlifem zużycie dysku.

Jeżeli masz legalnego windows, zrobiłeś coś nie tak podczas formatowania. Jeśli masz pobranego to może zawierać jakieś bonusy.

Windowsa od kumpla mam. Jakie mogą mieć pobrane bonusy?

Co do zużycia dysku: https://gyazo.com/0d1701b0025d302b58ad567655e58d5e

Ja bym zrobił ponowny pełny format, zainstalował stery tylko z internetu, nie wiem jaki to windows, ale od 7 do 10 sam powinien sobie pościągać najważniejsze sterowniki do poprawnego działania, a resztę np. grafika ściągasz osobno. Jeśli windows to pirat to i tak możesz ściągać aktualizacje przynajmniej na początku pierwsze dwa dni komp może zamulać bo co chwila coś się ściąga, potem możesz je wyłączyć. Windows może zawierać bonusy jak dodatkowe programy, usunięte lub dodane opcje w systemie itp. Dobrze jakbyś miał czystą instalkę i robił ją z poziomu biosu od początku.

Druga sprawa to odpowiednia konfiguracja windowsa po instalacji, czyli wyłączyć niepotrzebne programy,procesy, zmiana opcji zasilania, itp. Skoro to komputer 3 letni, to zadam banalne pytanie, ale może masz syf w obudowie, kurz, paprochy itp.? :)

Jak zrobiłeś tego formata? Jeśli zrobiłeś to z okna pulpitu to coś mogło się zepsuć. Najlepiej wsadź płytę/pendrive odpal podczas włączania się komputera i tam zacznij instalować. Od razu usuń wszystkie partycje, utwórz nowe i dla pewności je sformatuj. Później kontynuuj instalację.

Robiłeś format wszystkich partycji ? Czy tylko windowsowej ? i najważniejsze jaki windows masz?

Windows 7, format z biosa, sprzatany byl miesiac temu

Weź najlepiej rozpisz jakie masz części w pc, żeby się zaraz nie okazało, że masz zasilacz z czarnej listy.

Takie pytanie: Czy podpinałeś jakieś "pędraki" po reinstalacji systemu?